設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: av玩家

[重低音] MK SB12 問題

銀級玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

av玩家 發表於 2014-6-22 19:03
請問用緊mk sb12 師兄有無試過amp volume 係零無訊號比隻十仔但十仔設定為max係咪都有低音聲請指教{:8_387: ...

以上問題我答你吾到, 浄係想講年多前我都係買入SB12, 又係壞AMP. 不過我就係買水貨(低死),
你係行貨都還好啦, 唉!
但如果有師兄買左水貨而又壞機, 請聽我講:  
必須,必須, 一定,一定自己出$維修,
5使$都千萬,千萬咪鬼比間行去維修, 肯定無!

AV WEAPON'S                       MUSIC WEAPON'S

星級玩家

goldberg0083 發表於 2014-6-22 00:31
我都是MK SB12 沒有自已大聲,
但有時會有小小靜電聲
夜晚用靜的時候先聽到

在大多數家用都是單相電;由一條導線 N(火線) 傳輸交流電進入室內,再經另一條導線 L(中性線) 傳回去,接地線(Earth)電器用於連接外殼,一般三腳插頭都有注明,可能是供電或電器本身N同L線對掉了就有可能產生電流聲,又或者屋企有其他電器在同一個供電電源線路上接反或漏電,就有可能產生電流聲,先用電筆試一下供電(火線)就知道有冇反接了,再用電筆接觸一下電器自身金屬面如果有漏電或者接反電筆就會有反應。
註:本人不電工,是以前遇過嘅經歷,求敎所得知,如有錯請見諒。。。。。
Marants SR8015
Oppo.  203
Sony    A8g 65”
JBL LS80 LSC L820 C5
MK X10
JL F113v2

黃金玩家

應該有部機漏電,可能係 TV, BDP, AMP 經RCA去咗十仔度,試吓用獨立牆電,只駁十仔,no rca cable, 開大Vol 聽吓有無漏電聲 !如無聲即其它機漏電

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都有同様問題喺我部SB12出現。發現係volume可變電阻出事。我用力拉出及㩒入後就冇咗問題。但哩個唔係正確解決方法。遲啲我會試用接點清潔噴劑處理。
(Post76 Android 手機版送出)
Sony HW50ES Projector; 120 inch Grandview Screen; Onkyo TX-NR5010 AV Amp; Quad 909 Stereo Power Amp, KEF LS50, KEF R200C, MK M7 X3, MK M4T X4, MK SB12

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都有同様問題喺我部SB12出現。發現係volume可變電阻出事。我用力拉出及㩒入後就冇咗問題。但哩個唔係正確解決方法。遲啲我會試用接點清潔噴劑處理。
Sony HW50ES Projector; 120 inch Grandview Screen; Onkyo TX-NR5010 AV Amp; Quad 909 Stereo Power Amp, KEF LS50, KEF R200C, MK M7 X3, MK M4T X4, MK SB12

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

我用緊果部係 水貨KX12  幾年了完全冇問題,感覺仲越來越好聲。用緊美插經5蚊個的萭用三腳插入牆。

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

av玩家 發表於 2014-6-22 21:01
師兄我check過哂d setting無問題的但我前日才重維修部攞返嚟試但今日試嘅時候睇完二三套戲之後再睇另一套戲 ...

Ching
請pm 我 MK 維修部 電話和地此

高級玩家

之前我個mk 350mkll水貨,燒電子牛部份,比街整,五舊水,佢都話哩d燒左好鬼麻煩。