設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 最近買左隻mmdt(tribute)想配部player

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
已經試過DX50、DX90、Fiio X5、ZX1
暫時仲係唔想考慮amp
budget大約3k 唔夠可以加
我想要人聲! 低音輕少少 包圍感
好耐之前我試過一個滿意的組合
whiplash imod+crystal piccolo+p51
不過現在覺得太大舊了 想要部一體機

要求參考
DX90、DX50: 太強調低音力道(50輕手過90 我覺得反而仲好XD) 音樂感麻麻
Fiio X5: 比DX90更多的低音 更暖 導致感覺好焗 加上超難用
$ony ZX1(最大推力下): 三部最好 低音都係稍強 再少dd就完美 音樂感一流
人聲可能有mmdt加持 我覺得所有機都ok的

心態 決定境界

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

師兄你可以去試試QLS QA360
小弟覺得3-4K左右畢直
要有人聲味道要有音樂感又要有包圍感
QA360是一個不錯的選擇~

如果DX90的低頻都太強的話
小弟都不介紹AP100給師兄
因為AP100的低頻也不弱
(開<正常>EQ低頻量會少一點)
再者AP100不是師兄3000元畢直的範圍
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主試咗咁多部都是覺得低音太強,會否因為耳機太新未煲開?
Sony ZX1 低音強我認同;但 iBasso DX 90 強過頭...
以上三個品牌,我相信三頻最平衡的會是 iBasso, 如果咁都太重,建議樓主試下 AP100 再調一下 EQ

如果喜歡聽人聲 Sony ZX 1 及音感會是最好的,較低少少 Clear Bass 會啱你口味。

專業玩家

hphp 發表於 2014-6-18 10:15
樓主試咗咁多部都是覺得低音太強,會否因為耳機太新未煲開?
Sony ZX1 低音強我認同;但 iBasso DX 90 強過 ...

其實係mmdt本身偏低音
只要推力夠就會好夠力同好深
DX90雖然低音量唔算多 但力道太強
配一般耳機就好 配mmdt會打到你暈
心態 決定境界

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-6-18 14:33
其實係mmdt本身偏低音
只要推力夠就會好夠力同好深
DX90雖然低音量唔算多 但力道太強

樓主同我都幾似, 又係用MMDT+搵3000蚊左右的PLAYER

你試嗰四隻, 我係無試過DX50; 反而覺得X5 係最少BASS, 最清...

配DX90就好似樓主咁講, 好暖聲, 暖得過份

ZX1 我就真係點SET 都覺得唔啱口味

建議樓主再試多次ZX1 同埋HIFIMAN 802~

高級玩家

比多少少入QA360啦,咁嘅价位真系冇挑剔,只看你接唔接受到外觀,我就音貭行先
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

PCMM1 發表於 2014-6-18 09:37
師兄你可以去試試QLS QA360
小弟覺得3-4K左右畢直
要有人聲味道要有音樂感又要有包圍感

qa360邊度有得試?
我網上見好似冇店鋪代理
心態 決定境界

鑽石玩家

loadinglove 發表於 2014-6-18 23:03
qa360邊度有得試?
我網上見好似冇店鋪代理

都係正確店啦

不過qa360 你就真係要接受到佢個外形......

專業玩家

今日終於試到qa360
體型雖大 但外型同重量我都覺得ok
UI算簡單易用 可以話係手提版既foobar2000 手感幾好
聲底方面 可係話係百搭耐聽型
冇強力低音 冇嘹亮高音 冇濃厚人聲 冇極緻分析
配搭咩歌咩樂器都唔會有違和感 對於我呢d雜食型一流
不過聲音似乎有點粗糙 感覺冇ZX1柔和
(可能係選曲問題 我ZX1未用過自已既file試)
心態 決定境界

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2014-6-26 02:46
今日終於試到qa360
體型雖大 但外型同重量我都覺得ok
UI算簡單易用 可以話係手提版既foobar2000 手感幾好

ZX1可以開秘技會好D,我無試過QA360,其他樓主果幾部,我都有試,ZX1節奏感我覺得係最好,X5比較清,反而DX90都仲好少少...師兄有無試埋DX100,聲底同ZX1幾似..但推力完全K.O ZX1~可以去試試!!

不過因為我自己對DAP既樣都有少少要求既關係...我係用緊ZX1既
ZX1+V6S