設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sangalyst

[請教] 100呎四方廳配置, 新手求入手指南

星級玩家

sangalyst 發表於 2014-6-18 15:56
多謝師兄告誡!

既然有限BUDGET, 可唔可以買部中階AMP (如751R) , 再買LS 50, 做住2.0先? 會唔會好過D so ...

其實CHING個CASE似我, 大家都一樣先入左2.0聽左1星期, 因為老細話要先試下CD音質但我心又想試AV 就當住聽歌仔先囉
當時老細有份爬文記得好多人講鬼妹聽歌幾正而當時SALES就係甘放陳潔麗毒死我地
後來玩左1星期OK放心後, 就再去入埋中置後置加十仔, 果的可以慢慢加呢
你如果決定用751R 2.0方式我好相信好過SONY既套裝, 買對好的既SPEAKER
仲有SALES教用對好的既紅白線將BDP駁去AMP聽歌好過用HDMI聽歌不過就唔差得遠你可以先不理
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

星級玩家

sangalyst 發表於 2014-6-18 15:56
多謝師兄告誡!

既然有限BUDGET, 可唔可以買部中階AMP (如751R) , 再買LS 50, 做住2.0先? 會唔會好過D so ...

最好以依個方向慢慢一舊舊加上去~咁會行少好多冤枉路
反正你唔急既~慢慢加中置=>後置=>十仔=>HDMI RCA線=>電線=>換番對靚前置=>前置喇叭線=>......
喇叭係長期用既野~有時間等真係要儲夠一次買對靚既~
TV:Sony KDL-65HX950
AMP:CA 751R
BDP:CA 751BD
DAC:Audiobyte Black Dragon
SPEAKER:
Focal 826W
Focal cc800w
Mirage OMD5
隆宇 206-2 + ISOL-8 Substation LC

新仔玩家

evan24hk 發表於 2014-6-18 18:16
最好以依個方向慢慢一舊舊加上去~咁會行少好多冤枉路
反正你唔急既~慢慢加中置=>後置=>十仔=>HDMI RCA線= ...

thanks ching

如果照呢條路,我就去睇amp同前置先

amp都要7.1/9.1....性價比高係咪得751r, lx87, zr7008呢

前置喇叭,應該點選擇好?有邊d一定唔好買

amp有sales介紹天龍,話睇戲佢最勁?

星級玩家

sangalyst 發表於 2014-6-18 19:42

其他我未用過唔敢答你~以我自己用左半年有多751 黎講
依部機真係聽歌一流~佢係人聲方面可以表現得好細膩~樂器象真度都唔錯
睇戲方面我同樓主你岩岩相反~唔太講究~覺得751 睇戲開左EQ都俾倒應有既睇戲臨場感我
算係中規中柜~師兄其實唔洗急~慢慢去試聽下先
旺角友誠個D舖D 大路機一定有得試~~有D 重有獨立毒氣室毒你添
自己小心中毒啦~
TV:Sony KDL-65HX950
AMP:CA 751R
BDP:CA 751BD
DAC:Audiobyte Black Dragon
SPEAKER:
Focal 826W
Focal cc800w
Mirage OMD5
隆宇 206-2 + ISOL-8 Substation LC

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果諗住聽歌就唔好買天龍AV AMP喇
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

LX87都未必太適合聽歌

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人意見:

1. 除非淨睇戲或者你好鍾意, 唔係唔太建議用天龍amp;

2. 簡單講吓大路牌子AMP特性你知作為參考, 等你去聽時可以留意吓: ONKYO日系中比較中性力水都可以, 聽歌睇戲都OK, 畫面處理較好; Pioneer以分析力見稱, 尤其高中音會比較出多啲弱音, 力水比O記可能差少少, 但一般書架絕對無問題; Yamaha最出名既佢既環迴DSP同對白dialogue shift, 睇演唱會都唔錯, 調教較多, 近期新AMP都改善咗力水問題, 但比O記P記可能欠少少(不過小弟一直用緊3020都OK); 馬仔比較柔, 聽歌唔錯幾有音樂感, 但近年少試聽馬仔所以唔係好肯定佢宜家既機有無改變; 天龍AMP當年以無敵低音同力水聞名, 但近期小弟聽過新天龍AMP真係.....低頻好似仲衰過Pioneer, 力水就連Yamaha都不如....唔知係咪小弟聽錯...; CA非常全面, 感覺有啲似O記但聲音實淨多啲, 唯一問題係比較多小問題, 小弟朋友買咗唔夠一年已經要去代理整2次; Anthem係近2年小弟比較欣賞既加拿大AMP, CA有既Anthem一定比到, 個人覺得佢既畫面比CA好, 當年唔係轉代理, 小弟應該買咗Anthem而唔係Yamaha 3020.

3. 買LS50做2.0呢個方法可行, LS50都算係KEF比較高性價比既書架(當然其他牌子都有好多高CP值既書架啦). 不過師兄你咁做, 就要等時間先買中置, 需知道以睇戲演唱會計, 中置既重要性遠比任何一隻喇叭重要, 無咗中置既AV系統就好似中間有個好大既洞咁非常空洞, 真係幾無癮....  

我諗有咁多師兄覆你, 你可能會明白呢條路真係唔易行, 但要短期內知道自己要乜真係無可能, 多聽多試係途徑, 所以小弟先會建議師兄你用返本來筆直買套器材慢慢玩先, 唔係1-2年後你可能會後悔用咗幾皮嘢唔知去邊.....{:9_422:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

hkttf 發表於 2014-6-18 21:29
新手去isqaure威達 被SALES

去邊度既sales都會想老點人架啦, 咁多人行入去毒氣室有幾多真係識或者做咗功課, 人哋sales要搵食做生意都好正常~~!! {:9_423:}

所以去試機最緊要忍, 同埋拎定嘢夾住自己中指, 有宗旨就唔怕比人導啦~~!! {:9_407:}

新仔玩家

ykluk 發表於 2014-6-18 23:32
去邊度既sales都會想老點人架啦, 咁多人行入去毒氣室有幾多真係識或者做咗功課, 人哋sales要搵食做生意都 ...

多謝師兄提點, 等我帶定防毒面見同筷子先