設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級] ROKSAN M2 加 QUAD 909 好冇?

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊M2, 想加後級, QUAD 909 好冇.
SPEAKER PMC GB1i

比d意見

星級玩家

做咩嘢要加後級,
現在問題是什麼,唔夠力?聲薄?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔建議, 第一唔夾聲底, 第二個gain唔知夾唔夾到.

GB1i 個低頻唔易玩得好, 如果係要玩bi-amp, 找部二手Caspian M1 stereo power amp試下, 不過GB1i個分頻點是2Khz, 相信只是會有一些幫助.

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

見習玩家

ANWKLO 發表於 2014-6-18 19:09
唔建議, 第一唔夾聲底, 第二個gain唔知夾唔夾到.

GB1i 個低頻唔易玩得好, 如果係要玩bi-amp, 找部二手Casp ...

yes, 一直想搵M1 或買部M2POWER
每次都擦身而過
M2又覺得太貴

會上代理試聽一下,試真D值唔值買M2 POWER AMP

我O既問題係感覺低頻唔夠力, 覺得D低音鼓聲打唔到出來, 亦覺得有D懞
或者SOURCE有問題?
因而家只係用CA751-> REGA DAC -> M2 INT. -> GB1I

有D身痕
1) 想買部MARANTZ SACD SA-14S1 試試
2) 用黑膠做SOURCE (二手盤)
可以唔搞後級住, 睇下會唔會有改善

我主要聽DIRE STRAITS, PINK FLOYD / 女聲為主
歡迎任何意見.

星級玩家

師兄的器材已經好好,
是否空間限制,定喇叭擺位問題呢,

黃金玩家

bean0903 發表於 2014-6-19 01:57
每次都擦身而過
M2又覺得太貴

C兄 玩咗電末呀
M2 一般程況上應該唔會唔夠力 聲薄同矇喎

見習玩家

avav 發表於 2014-6-19 13:44
C兄 玩咗電末呀
M2 一般程況上應該唔會唔夠力 聲薄同矇喎

用緊OYAIDE TUNAMI
可能要求高咗o者...
或者咁講, 唔係濛, 係想再清D, 厚D, 有力D

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

bean0903 發表於 2014-6-19 01:57
每次都擦身而過
M2又覺得太貴

如果買部全新M2 stereo power amp, 都唔係平, 個人覺得c/p唔高, 有錢另計. Ebay uk 間中都有人放M1 stereo power amp, 買到既機會大的. Bi-amp 的話, 由於高低音會再出的, 音場闊的, 感覺會清晰的, M1 stereo power amp單推GB1i個低頻會有力些少, 但是可能聽感上覺得中頻相對少了.   

係添置大廈專賣PMC試聽過GB1i, 地方大約有300呎, 當時那裡是用部英國合併Exposure 3010推, 覺得個低頻好重同”booming”, 好像好難控制到, 因此卻步, 這只是當時的感覺, 不喜勿插.  有師兄說大功率的如Bryston 4bst 才推得好, 這裡好多師兄用GB1i, 也玩得好好, 如果發揮得好, 低頻應該都幾勁.

唔好以為GB1i嬌小型好易推, 佢個傳輸線式音箱設計(低音出氣經由內部很長的通導才由聲箱底部發出), 低頻可以下潛到29Hz, 要玩得出色都唔係容易. Sales 話GB1i的單元巳經改良了, 沒有上一代GB1那麼濛.

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

見習玩家

ANWKLO 發表於 2014-6-19 18:16
如果買部全新M2 stereo power amp, 都唔係平, 個人覺得c/p唔高, 有錢另計. Ebay uk 間中都有人放M1 stere ...

Yes Exactly, 如果買M2 POWER o既價真係有好多選擇, 曾經有諗二手老麥 (e.g. 40th ann. mc275), 都係差少少價
甚至轉會.
我剛剛bid唔到一部m1 power, 因運費太高

後級用其他牌子衍生另一個夾聲問題.
要仔細研究.

見習玩家

小弟有兩諗法
1) 平平地 (under 10K) 試下加後級效果
2) 睇準先出手, over 20k 都冇問題, 唔想浪費彈藥換來換去