設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Collection信箱 ~ 二手市場專訪(下篇)

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以下訪問內容,
並不代表
"Post76玩樂網" 立場

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (下篇)

C 代表 Collection
K 代表  "古今"老闆Ken

續上篇..................

C: 講番blu-ray先, 咁外版blu-ray又會唔會似早期DVD咁值 ? 咁多人買 ?
K: blu-ray初初嗰時外版係ok, 但近呢幾年唔惦, 你玩開都知la........
C: 一笑..........
K: d 外版冇中字收咗好難走 !

C: 但可以外掛中字架 !
K: 你走出去信和出面睇下, 大部份行d人其實都係一個普普通通嘅家庭,
     屋入面就係一部電視一部碟機, 佢哋只係想買隻碟返屋企睇下, 邊有
     咁多時間同你攪掛乜掛物!

C: 但我見我身邊好多朋友都入外版再外掛睇!
K: 其實邊好多 ! 我眼見就係你哋嗰班, 來來去去都係你哋, 我做二手咁多年, 去貨最快
     一定係有中字最受歡迎!

C: 你哋二手舖係咪唔鍾意我哋d儲家 ? 因為我哋成日無嘢放番出嚟 !
K: 唔會! 其實放同儲基本係兩班人, 反而你哋儲家放碟先麻煩, 因為d
     儲家知價, 變咗下下計住, 我收得平佢哋又唔放, 收得貴我哋又白做!

C: 二手店舖有冇話比較喜歡收邊間發行同最憎邊間發行d 碟 ?
K: 其實冇........
C: 但係有兩間發行d碟一出後兩三個禮拜就可能減價, 咁嗰d你哋係咪好怕收 ?
K: 你講P記同華X ?
C: 係呢兩間la !
K: 都係, 所以呢兩間d碟最好一出果幾日就放, 一攞耐d我哋都唔知點收, 因可能
     聽日就減價 ! 有時減咗我都未知, d大發行唯一好處就係個價穩定 !

C: 二手店舖對今日影碟市場, 係如何評價 ?
K: 其實影碟好簡單, 只係分新舊戲, 乜靚包裝都係假, 以前d二三線片都好多人買嚟睇!
     因d大片來來去去都係咁上下, 太公式, 無乜特別, 相反d 二三線片有時又咸咸地,
     又血腥, 劇情有時又過癮! 但而家都小咗人買嚟睇!

C: 你指二三線係指港片定西片 ?
K: 兩樣都有!

C: 點解少咗人買嚟睇 ?
K: 而家d 二三線片出得求其, 一出又買百幾算貴, d人不如DL睇或者都費事睇 !
    同埋而家乜都講方便, 買隻碟番屋企先睇得, 點同你DL咗放係電話同平板咁方便,
    去到邊都睇得!
    其實影音變得太快, blu-ary都冇十年又4K, 一出4K又洗牌, 影碟唔同CD, CD格式
    無影音變得咁多, 影碟一舊咗就唔值錢, CD就相反, 越舊越值錢(當然睇邊個歌星)
C: 唔(點頭認同~ 一笑)

K: 其實影碟同CD, 我覺得影碟會快死d, 終有一日......影碟同CD應該都唔再有實物,
     最終只會直接網上比錢發行商, 發行商再比條line你, 一樣有高清同音效你DL, 更
    本唔再需要包裝, 運輸同店舖 !

C: 就好似而家HMV都開始轉型咁, 唔再主力賣影音轉賣其它嘢!
K: 係囉, 變咗做精品店似d
C: 哈哈

C: 你做二手店咁耐, 又見個有乜奇人怪人?
K: 你咁問...我馬上諗起有d客, 係佢哋今日嚟放完碟比我, 聽日又嚟同我買番, 有d就
     買番幾隻, 有d直頭放完乜就完全買番哂, 唔止一次! 佢哋係不斷咁做!

C: 你有冇問過佢哋點解 ?
K: 無la, 我打開門做生意, 佢哋咁做對我又無問題 !

C: 另外頭先訪問中途都見有d中國同胞入嚟買碟, 佢哋消費力係咪好勁 ?
K: 係信和二手嚟講都係香港人為主, 大陸人唔多, 佢哋真係玩影音都係一部份人,
     國內肯定重係老翻為主 !

C: 好! 都煩咗你成個鐘, 我都唔好意思再阻住你做生意
K: 講呢d..........
C: 哈哈

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (下篇) 全文完

後記: 今次真係麻煩哂"古今"比我訪問, 老闆Ken重一邊做生意一邊接受訪問, 攪到佢
         咁忙, 真係唔該哂, 以上訪問......話長唔長, 話短唔短, 我只希望這篇訪問, 有d新
         鮮感比大家睇下討論下! 我collection誠意推介比大家 !

下篇預告 :
Collection信箱 ~ 給我愛的一封信

我情願唔認識你, 可惜我們相遇了 ......is coming soon

評分

參與人數 47威望 +487 金錢 +444 收起 理由
Bunnydaddy + 10 + 10 精彩報告
chlove0916 + 10 + 10 精彩報告
nakatajackson + 10 + 10 精彩報告
Stanley5387 + 10 + 10
kh22 + 10 精彩報告
fungl + 10 + 10
obee + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
sunboy + 10 + 10 一定要加分
pbtour4il + 10 + 10 值得捧場!
jwmc2707 + 8 + 5 一定要加分
herox + 10 + 10 精彩報告
吉田 + 10 + 10
alexming0101 + 10 + 10
jack331 + 10 + 10
wwwbrian + 10 + 10 精彩報告
Kaka1888 + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 30
emuho888 + 10 + 10 精彩報告
haruko + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

好正! 知道左唔少不為人知的事, 活係科技天空下咩野都唔長久

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Collection + 10

查看全部評分

Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔悶。

你的下一個題目都好吸引。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Collection + 10 + 10
Norman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我一定寄信去你個Collection信箱....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

Greed is good....But it's even Better on Blu-Ray!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

力撐好文!

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

期待 ~ 給我愛的一封信

評分

查看全部評分

鑽石玩家

QQ
Good job

評分

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

繼續支持!

原來這個傳說是真的:
...有d客, 係佢哋今日嚟放完碟比我, 聽日又嚟同我買番, 有d就買番幾隻, 有d直頭放完乜就完全買番哂, 唔止一次! 佢哋係不斷咁做!

評分

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

白鑽玩家

冇得傾,繼續支持!

評分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都好想知果D怪客咁做的目的係點解 有無朋友知道箇中原委分享下呢?