設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Collection信箱 ~ 二手市場專訪(上篇)

鉑金玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以下訪問內容,
並不代表
"Post76玩樂網"立場

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (上篇)

要數二手碟舖, 旺角信和中心一定係首選, 我諗呢度應該冇乜人未去過,
今次就搵來它做訪問

"古今"人稱"o靚仔舖", "古今"老闆Ken, 2007年開業至今,
八年時間裡, 可為見証影碟嘅成長路!
以下就透過這訪問, 讓廣大影碟迷, 對呢個日行夜行的地方, 加深一點了解!

C 代表 Collection
K 代表 "古今"老闆Ken

C: 當初DVD年代二手市場係點架 ?
K: DVD港版都普通, 但DVD外版係好受歡迎, 貴d都有人買, 以前外版唔
     容易入手, 加上外版真係比港版靚, 放出嚟定價高少少都賣得出

C: 咁後嚟blu-ray開始興起, 佢嘅二手市場係點 ?
K: 開頭好勁, 基本上有人嚟放碟, 我哋一收完都未mark價放上櫃, d人已經問賣幾錢,
     嗰時基本上一隻港版你mark得平個市價十幾至二十蚊都攪惦, 好快走到!

C: 咁blu-ray興起嘅時候, DVD個二手市場係咪變得好唔值錢 ?
K: 係信和呢個地方會, 信和二手肯定係blu-ray行先, 街舖就重係DVD好賣

C: 街舖指"Y西"個d ?
K: 係吖! 你見佢哋賣DVD重係佔最大地方, 又擺係當眼位就知! 同埋而家新片DVD定價平咗,
     真係重好多人買嚟睇 !

C: 咁DVD重有邊d值少少錢 ?
K: 有blu-ray又有DVD嗰d一定唔得, 除非係無發行過blu-ray嗰d dvd都重有人搵 !

C: 你指港產片?
K: 一定係la, 西片無港版求其入隻美版都得, 但港產片冇出過blu-ray嗰d
    有時重有得炒下! 早期d演唱會 dvd, 只要無blu-ray, 一樣值番d ! 如果你
    話外版港產片重多人搵就要睇乜戲 !
C: 王家衞嗰d ?
K: 係呢, 唔知點解係有人搵!

C: 咁我們視作靚爆包裝嘅影碟, 係二手店舖眼中又如何睇法 ?
K: 其實都係睇部戲, 睇有冇中字, 我哋收隻碟, 都係計多唔多人買, 你話靚包裝,
     d人最多拎起手睇下, 之後見比隻膠盒貴, 咁d客就情願入隻膠盒睇.......
    你睇batman, 老變個d, 就算man of steel咁新...包裝唔靚咩!? 而家咪一樣死貨 !

C: 鐵盒呢, 鐵盒版唔係好賣d咩 ?
K: 從來唔會la, 一手市場可能會, 但係二手絕對唔係, 膠盒最多人買又方便擺, 又唔怕你整凹,
     有時d鐵盒比人整凹咗我重要平賣番出去!

C: 紙套又點 ?
K: 咪又係睇部戲, 睇有冇中字 !
C: 咁你哋會唔會話多個紙套收高少少 ?
K: 舉例我收你隻碟88蚊, 你多個紙套, 我最多收90, 重要睇部戲新唔新, 一舊咗都係88,
     或者更低 !      
C: 咁點為知新 ?
K: 隻碟一出果嗰禮拜你就放, 咁7至8折回收都無問題 !
C: 兩個禮拜算耐 ?
K: 算, d人等得耐過咗度氣, 就等你平d先再買嚟睇, 一係就上網DL睇咗算..........
C: 或者係盒子度睇la !
K: 無錯 !

C: 你哋二手舖係咪唔鍾意d人放d大大盒嘅boxset落嚟 ?
K: 更係, 地方細嘛, "特區"咁大地方都係咁話 ! 而且利潤唔多, 我不如賣多兩隻膠盒重好!

C: 頭先話題提及"特區"(信和另一間好出名的二手碟舖), 其實你哋係同行如敵國 ?
    一話有互相會報料 ?
K: 當然唔係敵人, 因從來大家客路唔同, 無衝突! 但就好少交流!

C: 咁落得嚟放碟都鍾意夾下價先放, 其實你哋同其它二手鋪有冇話有一套統一收碟價去跟 ?
K: 無la, 其實好多時都係亂吹個價出嚟 ! 有時你下午同夜晚嚟...個回收價已經唔同, 係信和
     絕對係海鮮價收碟!
C: 咁下次真係可以夾下價, 哈哈.......

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (上篇) ~ 完

第一次出文字為主嘅post, 怕悶親大家, 所以寫住咁多先, 但如果大家覺得唔悶!
就實際d加分同留下言支持, 等我下篇可以寫得爆d好冇 ?

好! 大家一齊睇睇"下篇"預告先

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (下篇) 預告

外掛中字......對二手市場上, 會令外版更為好賣 ? 還是.....?

二手店舖最喜歡收...最憎收嘅碟 ? 又會係那間發行 ?

行二手店舖的顧客眾多, 怪人! 奇人! 你又知多少 ?

二手店舖對今日影碟市場, 又如何評價 ?

國內同胞近年係香港消費力甚高, 係二手影碟市場又如何 ?

Collection信箱 ~ 二手市場專訪 (下篇) ........is coming soon

評分

參與人數 59威望 +636 金錢 +603 收起 理由
Bunnydaddy + 10 + 10 精彩報告
chlove0916 + 10 + 10 精彩報告
nakatajackson + 10 + 10 絕對認同
Stanley5387 + 10 + 10
fungl + 10 + 10
obee + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
pbtour4il + 10 + 10 值得捧場!
jwmc2707 + 8 + 5 一定要加分
herox + 10 + 10 精彩報告
吉田 + 10 + 10
jack331 + 10 + 10 一定要加分
wwwbrian + 10 + 10 精彩報告
Kaka1888 + 10 + 10 精彩報告
alexming0101 + 10 + 10
SonSon + 30
alice9876 + 10 + 10 精彩報告
zjf168828 + 10 + 10 用家心得
hh12 + 10 + 10
chhanthony + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

絕對欣賞 和 喜歡。

分數未RELOADED,一RELOADED即刻加分給你。

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
hh12 + 10 + 10 絕對認同
sunboy + 10 + 10 絕對認同
Collection + 10 + 10
Norman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Collection + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Ken 可惜準備吾做

外版可掛中字對收碟冇著數......行版有中字比較收得高D

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Support~~~

評分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Thank you. 我都成日去呢間

評分

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NICE

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

但喱間好似執笠

評分

查看全部評分

鉑金玩家

好用心寫的一篇專訪, 支持! 加油!

評分

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

精彩報告,等你下篇!

評分

查看全部評分