設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: louissit

加入Plasma大家庭,65VT60到貨

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

DragonI 發表於 2014-6-17 18:50
五年後換OLED, 如果現家吾買plasma, 就好像沒有擁有過CRT, 會後悔一生。
(Post76 Android 手機版送出) ...

做人唔好後悔,應該向前看。
(Post76 Android 手機版送出)
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

科林玩家

lamdog 發表於 2014-6-17 19:10
做人唔好後悔,應該向前看。
(Post76 Android 手機版送出)

其實我持開放態度,冇Plasma情意結,係好嘢就得;但係現時4K機真係買唔落手:

LG LA9700 - 畫質好(層次輸少少比Plasma),但有LAG,冇HDMI 2.0
Samsung HU9800 - 靚仔,但畫質浮誇
Sharp UD1H系列 - 樣樣係中間,冇特長(玩到呢個級数,冇特長玩嚟做乜)
Sony 9000系列?- 其實唔錯,但係點解兩邊整對喇叭???
Panasonic 800系列 - 冇詳細睇(因為已買Plasma),但係最大只得58寸
Panasonic 900系列 - 估計好得,但係等唔到

所以唔買Plasma,唔知買乜,可能會買小米或樂視睇住等算了.........

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

科林玩家

but0 發表於 2014-6-17 15:17
樂聲全線plasma過五年後無得續保飬,非常貴零件.

有5年安安樂樂比你睇,你重想點??

科林玩家

wadee 發表於 2014-6-17 18:13
恭喜師兄~
我用老爺plasma,現在睇電視,廳燈唔開甘光~
我都想換4k電視,首選其實是LG9700,但可惜冇hdmi 2 ...

遲D先啦,未係時候

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louissit 發表於 2014-6-17 21:26
其實我持開放態度,冇Plasma情意結,係好嘢就得;但係現時4K機真係買唔落手:

LG LA9700 - 畫質好(層次 ...

師兄分析詳細到位~
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

科林玩家

wadee 發表於 2014-6-17 23:13
師兄分析詳細到位~

師兄有冇建議改善亮度,例如換線?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louissit 發表於 2014-6-17 23:31
師兄有冇建議改善亮度,例如換線?

師兄係睇電視定電影唔夠光?
我部機太舊, 連內置解碼都冇唔知同你同唔同~
用TV模式比電影模式光好多~
換線加屎都對畫面有幫忙, 又或用206 2拖板都有幫助~
煲一排先啦~
RYTHMIK E15

科林玩家

wadee 發表於 2014-6-17 23:37

會越煲越光?

科林玩家

wadee 發表於 2014-6-17 23:37

宜家亮度+/-0 時比較暗,要加大到+10或以上先正常。
我就貪心D,想盡量光,亮度唔駛較咁高層次應該會更好。
如有錯誤請指正

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louissit 發表於 2014-6-18 07:19
宜家亮度+/-0 時比較暗,要加大到+10或以上先正常。
我就貪心D,想盡量光,亮度唔駛較咁高層次應該會 ...

你部機啱啱買,唔洗甘心急~
玩個零禮拜睇下咩環境先~
但plasma是光是比較柔和,同冇LED甘sharp架喎~
RYTHMIK E15