設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: micma

[喇叭組合] KEF IQ5 - 大家有咩comment

進階玩家

45# sk555
其實我既層次好低
我睇左好耐好似係MARANTZ 同CAMBRIDGE 聽歌幾好
咁我就去D影音舖睇下有咩機岩價
我睇中左PM7003(好似係)
但係又係到搵唔到人會用PM系列 多數都係用 SR..依傢一頭霧水.. 之後去圖書館睇D雜誌 介紹D入門級都成萬蚊... 真係OVER BUDGET..

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

乜5師姐摷番D陳年舊POST出黎串小弟呀?
cyberken 發表於 2010-1-7 01:05

哈哈~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
啱睇完new post 先立倒你果個g ma..........無睇到日子............
咪鬧啦夜喇..........你係有丫嘛~~~

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

45# sk555
其實我既層次好低
我睇左好耐好似係MARANTZ 同CAMBRIDGE 聽歌幾好
咁我就去D影音舖睇下有咩機岩價
我睇中左PM7003(好似係)
但係又係到搵唔到人會用PM系列 多數都係用 SR..依傢一頭霧水.. 之後去圖書館睇 ...
chitatw 發表於 2010-1-7 01:08

SR 係AV amp,但都可以聽歌,不過AV amp永遠不及2ch amp聽歌好,magazine果d價錢係原價,一般hifi av shop都會比折,所以你要去行下聽聲問價lor~

進階玩家

44# sk555
XQ唔覺吉耳播,我覺得暖播,低仲有D肥.

進階玩家

50# sk555

咁我去睇多幾次先. 同埋如果我去到音響舖 可唔可以試曬心目中既組合 出黎既聲係點?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

SK師姐玩B&W...緊係覺得KEF 尖...冇計...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

44# sk555
XQ唔覺吉耳播,我覺得暖播,低仲有D肥.
tonytony 發表於 2010-1-7 01:15

XQ係暖過IQ既,不過我聽到女高音同saxophone時就唔舒服,not my cup of tea

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

先講一講2CH 同埋AV 先...首先...2CH 係用2邊WALL 既反射黎做音WALL...AV 就係用多隻SPEAKER 放係唔同位置黎做音WALL...基本上如果2CH 要做到AV 既包圍感...隻SPEAKER 要高級高級好多好多....另外你睇AV...除佐欣賞套戲...好大程度係欣賞EFFECT...SPEAKER 既音質要求相對冇2CH 咁高...玩AV...EFFECT 好你就會覺得唔錯....但係聽2CH...完完全全係考驗緊對SPEAKER...AV SPEAKER..多數都易推.....低音有超低音附責...音場有多聲道既擺位...但係2CH...隻SPEAKER 就要包含曬音場擴散, 高音, 中音, 低音實等等多項要求....至少多聲道音樂...依家仲未有軟件...如果有既話...又係各位有米大大既追求...你諗諗...假如用5隻B&W 802D, 5部MONO BLOCK. 5CH PRE-AMP + 部十皮野CD 機..你套機將會值幾多錢....
再比較...就算你玩埋投影...我相信5皮野夠你玩得好好...如果你唔玩投影..5皮野效果將會非常頂級...但係如果你玩2CH...5皮野唔係好夠使...2皮野...SPEAKER 2皮...AMP 2皮....CD 機一皮...其實只不過算係入門級...2皮野坐地...2皮野坐地...要用2皮野既AMP 推得好佢...唔係咁易...至少1皮野既CD 機...都係入門級既選擇...當然你可以用MINI 聽歌....當然你又可以用2皮野玩2CH...但係就玩唔到坐地...至於玩書架...個種低頻係FEEL 唔到坐地個氣勢.....加上玩2CH...每一樣野都會有改善...好好玩....最特別就係線材....講真...線材對於AV 係冇咁大分別.....

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
reanult360 + 4 thx ching

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

50# sk555

咁我去睇多幾次先. 同埋如果我去到音響舖 可唔可以試曬心目中既組合 出黎既聲係點?
chitatw 發表於 2010-1-7 01:37

要帶定你d CD,同間野有冇齊哂你要既system lor,同d sales好唔好.........真係要花d時間,good luck~
不如你try多幾個牌子,呢度有好多ching玩2ch,有人用Rotel, Cambridge Audio,Audiolab...大把choice都唔大貴
我早幾个月上寶华試過Rotel最底个model,都靚聲.........唉........唔好講我又心郁郁.........死火...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

要帶定你d CD,同間野有冇齊哂你要既system lor,同d sales好唔好.........真係要花d時間,good luck~
不如你try多幾個牌子,呢度有好多ching玩2ch,有人用Rotel, Cambridge Audio,Audiolab...大把choice都唔大貴
我早 ...
sk555 發表於 2010-1-7 01:52

師姐ROTEL 唔ARM 你玩架...至少都LUXMAN 啦...