設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] DX90/50 電池

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
見一直無人開POST
我就無聊下問下交流下
DX90/50 電池
小弟用緊先達有包裝made in china果隻三叔電池
用落BASS實淨D, 不過無論係叉緊電又好, 長開住煲雞又好, 都好鬼熱
加上播WAV, FLAC 只得六小時電量, 持航能力極差
一直想搵下有冇原裝電, 唔知會否好D
不過坊間好似已經無再出了
唔知你地又用緊乜品子電呢
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

"飛毛腿",強國野,用到7-8粒鐘聽wav.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

X-Level 代用電,約$100
聽 Flac lossless 16 bit, 可以聽7小時左右
因為仲 burn in 中,未能評論音色的改變。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

用緊飛毛腿...
不過無做AB TEST
所以由佢

科林玩家

個人覺得一定係samsung s3果粒電最正,強線條感,又唔衝,人聲柔得黎,整體又唔會死咕咕,軟“奶奶“.....,因已用友人之多粒電比較下得出.......,s3係最“完整“表現...........
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keigo912 發表於 2014-6-11 23:41
"飛毛腿",強國野,用到7-8粒鐘聽wav.

用電話計,用過飛毛腿後唔會再用了。當年我屋企三個人用 Note, 每人 3 舊電,共 9 舊,3 舊原裝,3 舊深圳高仿,3 舊飛毛腿!用到 6 個月後,第一粒飛毛腿開始出事,只能在座沖叉電,放在機中插 USB 叉唔到!一年後 9 粒電死左 4 粒,3 粒飛毛腿全軍覆沒,病情全部和上述一樣,另外一粒高仿發漲,用到但好難換電!

自此之後都無用過呢隻名牌!

早在 DX90 有消息時已指出由一粒 8470 轉 2 粒 9018-M,仲用 7 粒 op amp 行 dual balance, 但竟然仲用 DX50 的供電組件,續航力一定大受影響,所以我改投 X5,正所謂兩害相權取其輕嘛,玩 HiFi 咁耐,電呢樣真係唔會有奇績的!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

hphp 發表於 2014-6-11 23:47
X-Level 代用電,約$100
聽 Flac lossless 16 bit, 可以聽7小時左右
因為仲 burn in 中,未能評論音色的改 ...

X-Level
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無人試過呢隻?

http://www.ebay.com/itm/Anker-44 ... h-NFC-/330896919972

要放棄背蓋,但如果你用 silicon cover,應該 "cool" 實用到唔會跌的!

以前玩電話時有見過呢 D 產品,但我無用過 S3 手機,所以未試過呢款,免責左先啊!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

SONIC_PIG 發表於 2014-6-12 09:59
個人覺得一定係samsung s3果粒電最正,強線條感,又唔衝,人聲柔得黎,整體又唔會死咕咕,軟“奶奶“....., ...

真電唔知邊度有得賣...
上三叔專櫃訂過, 果粒都係無包裝...唔知邊部機拆出黎賣
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

X-Level~