設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[影音配件] 請求*十仔墊材*意見

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
CHing 們好
一直都覺得隻十仔 (Velodyne EQ-Max 10) 聲肥肥地唔夠實淨 , 有時大量低頻時易有 Booming / 諧震 (如 : Avengers 一開頭個方塊異動時 / Gravity)
已用 QED Reference 線, 煲左幾合月都叫收緊左 , 再想搵D 墊材睇下有冇改善.

另因為有高度限制 , 總墊材不可厚過 4cm ...

想問下邊個 Combination , 收緊返D過量肥頻 , 實淨D既效果最好 ?
1) 拆左原廠膠腳 (唔用腳) , 個底直接放上黑麻石 (用blutack固定) -> 木地板
2) 拆左原廠膠腳 (唔用腳) , 個底直接放上黑麻石 (用blutack固定), 下層係EVA膠  -> 木地板
3) 改用四粒細膠的做腳 , 黑麻石做底, -> 木地板
4) 改用四粒細膠的做腳 , EVA膠做底, -> 木地板
5) 改用釘腳 -> 木地板

希望唔好介意多問一句 , 我隻十仔個底有個氣孔 , 個底直接放上黑麻石會唔會令到氣孔塞住影響D 聲 ?  

唔該晒呀大大 !!
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

换左十仔IEC位粒屎啦
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

szetojason 發表於 2014-6-10 23:48
换左十仔IEC位粒屎啦
(Post76 Android 手機版送出)

真係會有用??

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

carreyjim 發表於 2014-6-11 02:16
真係會有用??

自己試下就知,我就聽唔到分別,坑番好多錢
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄booming意思是某些戲還是所有戲?
你boom意思是過勁?還是pat pat聲?又或woo woo收唔到甘?
之於諧震問題,有可能是相位,或setting導致,你睇戲時其他喇叭有冇濛或聲被蓋住唔出甘?
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

wadee 發表於 2014-6-11 07:14
師兄booming意思是某些戲還是所有戲?
你boom意思是過勁?還是pat pat聲?又或woo woo收唔到甘?
之於諧震問題 ...

Wadee 兄真係夠 Specific. 我本身都諗唔到點形容.
通常睇動作/科幼片時 , 大量低頻位時 , 十仔有時好似Woo woo 聲"收唔到". 感覺似大洪水湧出黎控制唔到應有既低頻.

諧震爬過文, 有師兄用吸音綿響背牆或其他地方可以減少問題 . 不過真係要慢慢試...

至於墊材有冇用, 我中置而家係 "黑檀腳 -> 黑麻石" , 明顯改善對白清晰度. 屋企老細都覺有分別.

另真心想知, 如果唔用腳 , 個十仔底孔直接到地板/墊材 , 會唔會有衰聲 ...?

Thanks thanks !
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Rakehell 發表於 2014-6-11 09:31
Wadee 兄真係夠 Specific. 我本身都諗唔到點形容.
通常睇動作/科幼片時 , 大量低頻位時 , 十仔 ...

會唔會開得大聲得滯?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄唔洗客氣,你講既情況我之前都有類似發生過,我情形是,前中置聲,好似被棉被蓋住咁,諧震是滿個天花同窗都震!!
我估都是setting問題,你俾器材資料同setting大家研究下!!
現在小弟斷估是十仔相位唔啱,十仔音量/壓過大,同其他喇叭音壓唔佩合!!
RYTHMIK E15

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

你睇咩戲有問題?
十仔腳唔好搞佢住,setting搞好左先!!
RYTHMIK E15

鉑金玩家

wadee 發表於 2014-6-11 10:15
你睇咩戲有問題?
十仔腳唔好搞佢住,setting搞好左先!!

Thanks!

Amp : Onkyo 828
前 : Klipsch RB-61 mk2 (80 Hz)
中 : Klipsch RC-52 mk2 (80 Hz)
後 : Mirage OMD-5 (100 Hz)
Sub : Velodyne EQ Max 10 (Bypass, LFE channel 80 HZ)

Autoset 過 , 8-9 個 position 果隻.
音壓 Set 過 , 中置 +/- 0db setting 下其他一致80 db (除左十仔 , 40度)
Audessey Dynamic Volume : Off

我 set 完後 , 前中後聲音連貫性不錯 , 中置都 OK , 人聲未係好清但都接受到.

係十仔有時 "有如洪水一般滔滔不絕咁控制不了".
再打個比喻 , 如似睇緊地震畫面, 聽到既聲suppose 係"地震/蹋樓聲" 沉實既, 但係夾雜住少少唔自然既低頻, "Hmmm" 無乜變化起伏覺得無意思既低頻. 但唔係屋企震.

佢唔係 "Pat Pat 聲" , 似 Woooooo 或 Hmmmm ,帶少少磁性但未去到 Zeeeeeeee 咁誇張...
Oppo BDP203