設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] HIFI ET 金卡簡單聽感

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前幾日終於去試左 HIFI ET 金卡,感覺唔錯。

所用器材:
HIFI ET MA9 Rockbox
Shure SE535 Spcial Edition(紅)
Oyaide HPC-SC 黑色耳機線
Toshiba microSDHC 64GB

只會簡單講下,以下聽感係同 MA9 原裝卡做比較:
細節多左明顯左
低頻深左少少
人聲前左少少

總結: 金卡同 MA9 原裝卡比的確有改善,整體係好左,但咁嘅價,甚至係香港商户嘅成本價,我都覺得貴左啲。雖然音色係有改善(部分人可能唔同意),但唔算好明顯(可能我要求特別),所以我依家仲睇緊買唔買好。

(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

有冇試過MOD 左嘅平衡卡??

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

kent~ 發表於 2014-6-10 17:27
有冇試過MOD 左嘅平衡卡??

冇,依家連平衡卡都唔係好記得,揾日要再去試~
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

金卡聽講唔太夾MA9 ,話夾MA8 多D ,

我自己就用緊MOD 左平衡卡+換左平衡頭,好滿意,所以唔值得去升級金卡,(金卡個價真係夠買多部平PLAYER)

專業玩家

師兄,邊到有得mod平衡卡?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

cy306 發表於 2014-6-10 18:20
師兄,邊到有得mod平衡卡?

同問
都想知邊度有得MOD
好過俾佢賺咁多

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kent~ 發表於 2014-6-10 17:49
金卡聽講唔太夾MA9 ,話夾MA8 多D ,

我自己就用緊MOD 左平衡卡+換左平衡頭,好滿意,所以唔值得去升級金卡,( ...

小弟亦於上月中,試聽了金卡,用的是MA8 + 535R + BA 銅合金 + 平衡頭,感覺除了底噪改善之外,沒有太大變化,要投資多二千幾實在有點不值得。因此嬲嬲地把535R賣掉,升級到846去了,用了10多日,仍未夠100小時,其效果跟535R相比,雖然並沒有跟其售價有一倍的增長,但感覺已是兩個世界的事了,無論是低音、細節,餘韻及輕聲的地方,都有很大的提昇,還有是人聲,給我很大的驚喜,至於是否值得比一倍價錢就見人見智了。

看到師兄說用緊MOD 左的平衡卡,小弟非常有興趣,請問可否提供詳情嗎?
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

黃金玩家

maurice326 發表於 2014-6-11 00:02
同問
都想知邊度有得MOD
好過俾佢賺咁多

其實自己買料再搵人MOD....成本都唔平...

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

chiyuen1205 發表於 2014-6-11 09:35
其實自己買料再搵人MOD....成本都唔平...

其實如果你買了平衡咭
再跟住原咭在有信譽的店舖和網站上
買627AU加637AU來摩改
價錢一定不是金咭這個價

但唯一令自己安心的是
OPAMP材料來源自己可以控制

再者...
627AU和637AU
要時間煲才會有更好的表現
所以買了HIFI-ET東西的朋友
努力煲機是必要的
否則好聲音出不了

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

PCMM1 發表於 2014-6-11 09:38
其實如果你買了平衡咭
再跟住原咭在有信譽的店舖和網站上
買627AU加637AU來摩改

PCMM1兄所指的"價錢一定不是金咭這個價" 是平很多的意思嗎?

OPAMP上網自己買都要AROUND $1500了...

BTW, MOD改版平衡咭細節表現同分析力的確唔錯 , 但人聲就無咁出了...(比較原裝平衡咭)