設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: playgun31

[藍光播放機] Pioneer BDP-450 vs Philips BDP9700

黑鑽玩家

xhatax 發表於 2014-6-13 16:16
唔係好容易壞...係比其它機多左D小問題野。

一般要拔電源再重新開機就冇問題。

原來係咁~thx

專業玩家

playgun31 發表於 2014-6-13 17:19
即係你覺得55好過9700,ic,thx

(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我用緊55同唔鐘意菲利佬..都覺得原庄55冇可能win到9700..你當9700入面啲野流...除非55又换牛又换插又改電容...我見過有師兄咁做

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chacha1222 + 10 師兄講野夠中肯

查看全部評分

窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony  KD-65S8500C      PIONEER LX-88 SONY PS4  panasonic BDT320

專業玩家

depeche_lam 發表於 2014-6-13 18:09
我用緊55同唔鐘意菲利佬..都覺得原庄55冇可能win到9700..你當9700入面啲野流...除非55又换牛又换插又改電容 ...

不明白說mud

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果加埋部103D呢?103D是否可以越獄? 

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

jjjjjn 發表於 2014-6-13 16:18
唔信就買兩部AB比較,最好找到55,比較後,可能馬上把9700放去二手區
(Post76 Android 手機版送出) ...

1)"...9700用家?..."
對, 我是9700用家, 而且有兩部, 其中一部用作2 channel CD transport, 仲有一部9600添,  部部都行得走得! 哈哈! 你係Pioneer LX55 / 450用家?

2)"...唔信就買兩部AB比較,最好找到55,比較後,可能馬上把9700放去二手區..."
我就比較過喇, 如果唔係都唔會買兩部。你唔信就買部AB比較下,包你"明白說mud"。

3)"...BDP唔駛用咁重料,唔係功放,會容易internal self affect,最緊要係粒cheap屎..."
哦, 明了, 原來淨係功放才需要用「重料」, 其他gears用「重料」LPS、靚電容電阻、ICs就無乜用,而且仲衰, 容易有你發明的什麼"internal self affect",服左ching你啦! 「欽敬」! 「欽敬」! 另外, 唔知你知唔知LX55 / 450 / 9700彼此用緊果粒"cheap屎"有乜唔同? 話你知啦, LX55 / 450 / 9600都係用Marvell 第二代QDEO晶片88DE2750(支援3D), 但9700用的是第三代88DE2755(支援3D & 4K)。

打開你部LX55/BDP450機殼同9700對比下, 如果咁都唔"明白說mud"我就無野講喇。哈哈!

Pioneer BDP-LX55/450

Pioneer BDP-LX55/450

Philips BDP9700

Philips BDP9700

評分

參與人數 2威望 +13 金錢 +13 收起 理由
chrislaw328 + 3 + 3 絕對認同
臭鼬鼠 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

不應迷信科學但不可不相信科學。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我未用過9700,但我曾經是9600用家,現在是pioneer 450 用家,以下是我因人感覺,不喜勿揷
可以講喺正常運作下,9600真的不錯,尤其是兩聲道analog out,跟本唔似一部bd player 或者DVD player,相信同價位計只會輸比CD player
不過唉......係正常運作下囉,如果唔介意可能會間中儍下,又會當埋CD player 用,9600及9700 真係一個好選擇

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

eyebyeye 發表於 2014-6-14 01:23
1)"...9700用家?..."
對, 我是9700用家, 而且有兩部, 其中一部用作2 channel CD transport, 仲有一部9600 ...

一流

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

jjjjjn 發表於 2014-6-13 16:18
唔信就買兩部AB比較,最好找到55,比較後,可能馬上把9700放去二手區
(Post76 Android 手機版送出) ...

亲~9700的确仲有好多好多软件缺点 ,不过philips有一直update软件
如果只是单纯的播放蓝光碟,cd,dvd等,问题少
本人觉得9700 vs p记55,450
9700声绝对不输,画因人而异
机内硬件设计:p记55,450如果好过9700。。。
相信O记105d, C记752, M记7007 厂商没必要傻到一起放那么多料进去
代替p记送亲一句:非常感谢你对我们的支持~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

百記賣9700 $3499 C兄落去睇睇