設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bigair

[AV擴音機] 家用版 Dolby Atmos 預想

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chan3x 發表於 2014-6-11 12:42
我上年都幫佢地買咗部舊款 Dolby CP65,海洋有個肥仔還上門幫我安裝,佢地調教影音的器材好專業,
估唔到 ...

ching, 我都想換cp65 or cp750
現正考慮中XD
你講得好岩, 用dolby cp65 or 750, 由老細set 番條x curve,
真係完全係戲院聲, 什麼 onkyo, denon 唔洗講, 什至我家中現用的lexicon 都算係曾經既頂級processor 都出唔到果種聲
唔知你家中用什麼喇叭??
LCR: JBL 8340A
Surround: JBL 8320
Sub: MK X12
Pre Amp: Lexicon MC-8b
Power Amp: Crown XLS x 3
BD Player: CA 751BD

進階玩家

麥雞迪 發表於 2014-6-11 20:04
我都不時上去玩, 老細好nice, 係佢身上學好多野

師兄想請教吓,我見你D器材都好正播, 想問吓8320用做左.中.右.OK嗎 ?
RTA

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

RTA 發表於 2014-6-11 20:20
師兄想請教吓,我見你D器材都好正播, 想問吓8320用做左.中.右.OK嗎 ?  ...

若果放唔到8340a, 8320都可以的, 但當然8340a會好d
5隻都用8320, 比好多所謂高檔av speakers 好聲好多了

進階玩家

麥雞迪 發表於 2014-6-11 20:25
若果放唔到8340a, 8320都可以的, 但當然8340a會好d
5隻都用8320, 比好多所謂高檔av speakers 好聲好多了 ...

收到多謝師兄你.再想問多樣!你有冇聽過佢地放在銀幕前面的JBL Active Monitor,因為當天只是聽咗2ch,冇睇到電影,但系原來用Active 喇叭2ch聽CD十分好聲!
RTA

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢對active monitor 播電影都好好聲, 果日播star trek into darkness 都好震撼
好過我係某d show room 用MK S150
我覺得如果睇戲聽歌一半半, 對monitor會比8340a 好
但如果淨睇戲就8340a好

進階玩家

麥雞迪 發表於 2014-6-11 21:13
佢對active montior 播電影都好好聲, 果日播star trek into darkness 都好震撼
好過我係某d show room 用MK ...

佢地仲話有個特價餐,7.1隻Active 喇叭加埋部Dolby cp750前級都系''$66000''有找, 嘩''今期世界杯要買多幾場先得啦 入波....
RTA

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

RTA 發表於 2014-6-11 21:30
佢地仲話有個特價餐,7.1隻Active 喇叭加埋部Dolby cp750前級都系''$66000''有找, 嘩' ...

呢個價又真係好抵玩
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

wadee 發表於 2014-6-11 14:36
係呀!
其實個人覺得最緊要先碟!!
碟都是5.1同7.1,如碟冇,你夾梗11.1都冇好效果!! ...

當有機會聽聽y記的11.2出來的效果, 有可能會改變你的睇法.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

timmy 發表於 2014-6-9 23:34
係海運感受過真係好正但放係家用應該唔簡單

E max 星影匯都唔錯, C Hing 可以試吓!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Versa 發表於 2014-6-10 15:16
莫講香港,就算外國家庭要裝天花喇叭,都唔係好多人可以。
但廠商又點會出一件冇人買的產品?

C Hing 呢個 idea 好好喎!