設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] 患左強迫症, 買埋LCD-3F

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

iledi 發表於 2014-6-26 09:39
師兄們,你們的LCD3有沒有換線或考慮換線呀,睇番美國和大陸的評論,不少意見說原線質數麻麻,在考慮想換條 ...

諗住換CARDAS ...

不過要搞多台AMP先~~~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hyde27 發表於 2014-6-26 10:47
我訂咗Q French Silk Cable,未到。

師兄, Burson Conducto 算吾算推得開 3F?

鉑金玩家

jaffeinism 發表於 2014-6-26 13:10
師兄, Burson Conducto 算吾算推得開 3F?

3F 還未burn-in好,唔知算唔算推得開。現在人聲味及空氣感都很好,唯室樂差少少。Burson Conducto 原用來推HD800的,無換。
iMac+Auralic Vega+Moon Neo430HA+Utopia
AK240SS+Toxic SW22+Noble K10 Ciem

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

5. WireWorld Platinum Eclipse 可能要打電話搵朗豪坊/鴨寮街個代理問吓美國嗰邊有無得訂番條線俾 LCD-3 用:

http://www.wireworldaudio.com/distributors.html

HE-6 都有得訂,LCD-3 多數都 OK:

http://www.head-fi.org/t/493214/hifiman-he-6-planar-magnetic-headphone/9645#post_9895774

仲可以問埋有無得加錢升級 Furutech FT-610mF:

http://www.furutech.com/2013/03/19/6098/

另外我尋晚去過『AMD』問佢哋有無 Audeze 用嘅 Entreq Atlantis,原來係無嘅。然後再問 Entreq 香港代理,3.3 米個價錢係:

18(十六進制)⇨(二進制)

即係同 3 米嘅單端 Siltech 差唔多,但係 Atlantis 毒唔毒得過 Duchess Crown 同埋 uBer 呢?仲要考慮埋邊一隻比較夾 Hugo 同埋 Liquid Gold。

鉑金玩家

攞咗圖未? My frequency response graph

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hyde27 發表於 2014-6-26 16:22
攞咗圖未? My frequency response graph

呢張圖同官方個張有咩分別?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hyde27 發表於 2014-6-26 15:00
3F 還未burn-in好,唔知算唔算推得開。現在人聲味及空氣感都很好,唯室樂差少少。Burson Conducto 原用來 ...

師兄聽左LCD既厚聲, 覺得同HD800比較, 800有無著數?

專業玩家

多謝各位師兄咁熱心分享!小弟現在用一部大陸膽機小不點 MK8SE Mod 平衡推,LCD 新入手未煲開,但直覺除了要求夠 Voltage Swing 外仲幾食電流!或者平板跟動圈特性不一樣,因為小弟第一次玩平板,純粹用玩動圏新耳機的直未必準確!

睇左師兄們意見和分享,對 Entreq 同 Wireworld 幾有興趣,不過要在香港搵試聽也不容易!而且 owenlee 兄得啱,等煲好它還有收埋另一部耳擴睇下整個系統配合如何才入手!始終呢二隻幾貴下對於小弟!

至於 hyde27 兄提到的 Q Cable,在 Headfi 記得有些人提過評價亦不錯,於是上官網睇左下,幾底玩喎又可以加個 Adapter 玩埋 HD800,馬上 Order 左!

Thanks all!

專業玩家

hyde27 發表於 2014-6-26 16:22

開箱冇呢張圖喎,點攞㗎?Tks

鉑金玩家

jaffeinism 發表於 2014-6-26 18:40
呢張圖同官方個張有咩分別?

每一LCD3都有自己的圖。
iMac+Auralic Vega+Moon Neo430HA+Utopia
AK240SS+Toxic SW22+Noble K10 Ciem