設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級擴大機] Class A 後級病咗

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
架老鬼 Class A 100W Plinius Power amp 一邊冇聲, 今朝買咗 relay 去開工, 換咗都唔開, 要留醫等師父佢老人家郁手

跟手去朋友度老笠佢架後級用住先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

哈哈,整機不能靠估,
要有訊號產生器,示波器追蹤,
有大師傅出手應該好快康復^^

黃金玩家

zoneaudio 發表於 2014-6-8 15:40
哈哈,整機不能靠估,
要有訊號產生器,示波器追蹤,
有大師傅出手應該好快康復^^ ...

唔係靠估, 佢有線路圖, 經初步發現兩粒 Relay 唔開, 佢冇存貨又唔想郁手, 就叫我呢個徒弟仔去買同要我開工換, 佢做指導, 原本佢預我兩粒鐘攪掂, 點知換好用外置 24v 供電試佢時, 開得一次又唔郁, 度粒整流子又冇事, 係其它事, 而且拆出嘅 relay 試佢又正常咁開關, 佢老人家約好朋友午餐, 所以踢我走

星級玩家

ozrayyau 發表於 2014-6-8 16:21
唔係靠估, 佢有線路圖, 經初步發現兩粒 Relay 唔開, 佢冇存貨又唔想郁手, 就叫我呢個徒弟仔去買同要我開 ...

有圖應該唔難,師兄師乘大國手難不到你啦

黃金玩家

zoneaudio 發表於 2014-6-8 18:07
有圖應該唔難,師兄師乘大國手難不到你啦

星期二師傅一早 we chat 我, 叫我去佢度砌返好架機, 食完晚鈑, 去到見架機依然故我喺佢張工作檯度, 好似郁咗小小, 問佢壞乜? 佢話呢幾日放假, 乜都冇攪過, 淨係度過幾條線。我用咗差不多一個鐘多啲先砌好部機, 當中有粒介子唔見咗要拆返開, 啲雲母片又唔夠

試機, 有聲出, 度 DC, 兩邊正常 。見有架 KRELL KSA 80B 喺度, 多口問呢架機得唔得? 跟手駁好出聲.......唔, 我架機點燒點壞都有必要整返好佢, 尤其是聽過 Bryston 同呢架 KRELL

師傅攪咗小小

師傅攪咗小小

KRELL

KRELL

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

Plinius Audio SA-103 power amplifier??

依個牌子都算好小人玩!!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

黃金玩家

cheapching 發表於 2014-6-12 19:03
Plinius Audio SA-103 power amplifier??

依個牌子都算好小人玩!!

師兄, 我架係 SA100 MKII, 成廿年架  少人玩價平, 唔少人走寶

星級玩家

ozrayyau 發表於 2014-6-12 19:40
師兄, 我架係 SA100 MKII, 成廿年架  少人玩價平, 唔少人走寶

我部Plinius 9200都係二手,小人玩,二手價低,正!
Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)

見習玩家

Ozrayyau 師兄,Plinius 邊方面較出色? 小弟想用嚟推 Audio Physics Tempo 同 Maggie 1.7

黃金玩家

Crymen 發表於 2014-6-27 00:54
Ozrayyau 師兄,Plinius 邊方面較出色? 小弟想用嚟推 Audio Physics Tempo 同 Maggie 1.7 ...

Crymen,

現實講, 少人玩, 價錢唔高, 二手極底玩, 有個朋友喺 R33 買咗架運咗去澳洲

以我架機 SA102 MKII 為例, Class A 100W x2, 又可以轉 Class AB, 喺一個好大嘅地方, 2 千呎左右試過推 Watt & Puppy System 7,  大爆冇腳軟, 揾到 SA 250 就更好

比較我有講嗰兩架. 同樣 Class A , 相比下另一架聲音粗啲同木獨暗啞啲。另一架明顯粗聲夾冇乜味度, 但力水十足加廿年保養

推 AP 我諗 Plinius 會啱啲。

Ray