設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] USB > Optical > USB

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

PhantomGTR 發表於 2015-5-29 19:33
如果佢地唔覆你地 email,我知有網友可以安排代訂。我都搵佢訂過。

我諗住下星期一收唔到email就打電話去問。
代訂個師兄喺香港交收?上次佢收你幾多訂?同埋要等幾耐?Tks

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CCFL 發表於 2015-5-29 19:47
我諗住下星期一收唔到email就打電話去問。
代訂個師兄喺香港交收?上次佢收你幾多訂?同埋要等幾耐?Tks ...

那師兄係香港交收。我同佢相熟,所以我俾晒錢佢先,約一星期收到。
佢會收十幾percent 當做運費。
(Post76 Android 手機版送出)
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

PhantomGTR 發表於 2015-5-29 19:57
那師兄係香港交收。我同佢相熟,所以我俾晒錢佢先,約一星期收到。
佢會收十幾percent 當做運費。
(Post7 ...

如果攪唔掂到時就搵師兄你幫手。
師兄你嗰條AOC係原裝10m還是訂造1m?(你可能有講過,但個post太長,可能我睇漏咗)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CCFL 發表於 2015-5-29 20:19
師兄你嗰條AOC係原裝10m還是訂造1m?(你可能有講過,但個post太長,可能 ...

you're welcome!
我用返 10m,其實佢好幼又好有彈性,綑埋好慳位,仲易擺位個正常線。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CCFL 發表於 2015-5-29 20:19
師兄你嗰條AOC係原裝10m還是訂造1m?(你可能有講過,但個post太長,可能 ...

師兄,有 D 關於訂 optical usb 的資料 PM 咗俾你,有空時望望。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

PhantomGTR 發表於 2015-5-31 15:04
師兄,有 D 關於訂 optical usb 的資料 PM 咗俾你,有空時望望。

唔該晒師兄。
另外有樣嘢請教吓。除咗用在PC 和 DAC之間,你估加多條用喺PC和USB external HDD之間又有冇好處呢?我知道用NAS一定比較好,但真係攪唔掂,所以直只用HDD放歌。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CCFL 發表於 2015-5-31 18:30
唔該晒師兄。
另外有樣嘢請教吓。除咗用在PC 和 DAC之間,你估加多條用喺PC和USB external HDD之間又有冇 ...

>> 我知道用NAS一定比較好,但真係攪唔掂,所以直只用HDD放歌。
係 setting 攪唔掂,定係無 NAS?

>> 除咗用在PC 和 DAC之間,你估加多條用喺PC和USB external HDD之間又有冇好處呢?
你指條 Optical usb 用係 PC 同 USB ext HD 之間?well.... 我試過,都係唔能就咁用那條 cable ,一定要連埋adapter 咁用先得,因為 usb ext HD 那邊個 USB 3.0 插座都係無電供應。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

PhantomGTR 發表於 2015-5-31 19:09
>> 我知道用NAS一定比較好,但真係攪唔掂,所以直只用HDD放歌。
係 setting 攪唔掂,定係無 NAS?

我自己冇NAS,但之前在公司裝過一次但攪唔掂。
我用的是3.5"external HDD,要插電用的,個USB有冇電真係唔知喎!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CCFL 發表於 2015-5-31 20:52
我自己冇NAS,但之前在公司裝過一次但攪唔掂。
我用的是3.5"external HDD,要插電用的,個USB有冇電真係唔 ...

如果你用 nas 要係 nas 攪好呢 sharing protocol 同 permission 先,然後 mpd 嘅  mounting 如無做錯,幾分鐘內連 database 都可以起埋。

至於個 usb ext hd,我個隻係咁,唔知其他係咪一樣。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

GTR 師兄 , 唔好意思, 又有嘢想請教.
再詳細睇返, 你之前提過如果用 Corning 嗰條 USB optical cable 是不用加 3.0 > 2.0轉換. 咁係咪即是可以
PC USB 3.0  > Corning optical cable > USB 2.0線/轉頭 > Ifi iusb > 雙頭USB線 > DAC ??