設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] USB > Optical > USB

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

rayhei 發表於 2014-6-4 12:13
香港無得賣咩? 我見有類似hdmi線有得賣
(Post76 Android 手機版送出)

師兄,你係咪知邊到有?有得賣就最方便啦!
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

為免攪亂檔,都係返呢條 thread 再傾返呢樣嘢......

搵咗成個星期料,比較過,暫時係呢隻 Adnaco-SU1 - USB 3.0 Over Fiber Optic Extension System (LKS Ben sir, OBEE 都用緊佢地既產品,不過係 PC 版) http://cdn.shopify.com/s/files/1 ... s/Adnaco-SU1-DS.pdf 最近似我地想要既嘢:

1) optical fibre 個程無電線,咁我地唔洗自己 DIY cut 電線;
2) 接收個邊可以外接電源,又唔洗自己 DIY 拆開佢駁電;
3) USB 2.0 male Type B 頭;
4) 當然要 compatible to 我地既 USB 2.0 gear;
5) 條 optical fibre 0.5-2m; &
6) 可能對其他師兄無影響,但對我至為重要,係 affordable 既價錢。

分析返呢件 Adnaco-SU1 - USB 3.0 Over Fiber Optic Extension System:
1) 符合;
2) 符合;
3) 要自己加 USB 2.0 male Type B adapter 係接係 translator (問題不大);
4) 起動個邊個頭話要 USB 3.0,translator 個邊駁 USB 1.0 - USB 3.0 都得  (用唔用到真係唔試唔知);
5) 條 cable 10m 起 (未見過有更短的,除非自己整駁光纖);
6) 面價:US57 (translator) + US87 (cable) = US144 ( x 7.8 = HK$1123.2),都過得去啦。

係價錢 同 空間方面,相對 Media box 來說,USB <> Optical 都係較優勝。e.g. http://item.taobao.com/item.htm? ... f-b941-d14199fa5a9b, 要兩部 = RMB515 x 2 = RMB 1030 ( x 1.8 = HK1318.4)。但截不到來自 music player 的 noise。

現在最大考慮係 Adnaco 呢條寫明 USB 3.0 既線用唔用到係我地既 USB 2.0 gear,如果得,其次係可唔可以要求訂做呢 0.5-2M 的光纖線。因為要係 hifi 櫃/電視櫃搵位放一綑10M線都唔係易既事。

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-6-10 16:28
為免攪亂檔,都係返呢條 thread 再傾返呢樣嘢......

搵咗成個星期料,比較過,暫時係呢隻 Adnaco-SU1 - US ...

Converter 如果唔揀呢隻 D-LINK,有其他牌子 single mode full duplex 可以平好多,大約五百,有 d 仲要係同 adnaco 一樣係 SFP LC 接口,比 SC 更好,我用左都即時覺得有幫助。
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

siuping 發表於 2014-6-10 17:26
Converter 如果唔揀呢隻 D-LINK,有其他牌子 single mode full duplex 可以平好多,大約五百,有 d 仲要 ...

我都見到TAOBAO有, 幾平. 加$30有埋支SFP.

星級玩家

kenneth_obee 發表於 2014-6-10 17:31
我都見到TAOBAO有, 幾平. 加$30有埋支SFP.

係呀… 之前 check 過 netlink 全部都係冒牌的… 我問過另一個牌子佢話 netlink 已經摺左,好多人都用佢個名賣…  所以淘寶買所謂大牌子野要有心理準備…
ifi | Opti-LAN | i7@z87e-itx(tuned) | Daphile (tweaked) | low-jitter PCIe USB
totaldac d1 USB | Amanero(TCXO) | ES9018Sx2@Lowest DPLL(TCXO)
Luxman 590AX2 | Mordaunt Short P2| KK DXD-12012

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

siuping 發表於 2014-6-10 17:43
係呀… 之前 check 過 netlink 全部都係冒牌的… 我問過另一個牌子佢話 netlink 已經摺左,好多人都用佢 ...

可以俾條 link 嚟睇下嗎?Thanks!  

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果接近千三或超過,我用返iusb power 會易攪d

星級玩家

Dlink 果對DGE 872我淘左, 另外訂左條7M既FIBRE, 小弟只係打算轉送DATA (做電腦NETWORK), 傳到9XMB/S

至於大家關心既聲音問題, 小弟未有機會試

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2014-6-10 21:42
可以俾條 link 嚟睇下嗎?Thanks!  

未必係最好,不過可以參考下… 因為部機運作上係會發 D 熱,呢隻粒 chip 有散熱片,而其他有 d 就冇…

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=38975690264