設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] BDP-120 取貨事件.....

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,小弟剛剛開始參加o左食樹皮o既大家庭 ,就“非常好彩”咁遇到o的奸商。小弟星期日o係沙田新城市廣場6/F續間電器舖格下部 BDP-120 個價,睇下邊間比較底買,最後問到“CxK”賣 $23xx 有分期又有HDMI線送,其他店舖最少都要 $25xx 冇分期但同樣有線送,所以打算同“CxK”分期買﹝如果唔分期我連樹皮都冇得食﹞ 。雖然呢間舖頭唔算好出名,但我個心諗住點都唔會差得過旺角o的樓上舖。之前睇過好多師兄o既經歷所以我都有所警惕,每樣o野我都問清楚,個 Sales 都好 nice,我就同佢講我星期一o係銅鑼灣分店攞貨﹝因小弟住港島區﹞。

好喇,咁小弟星期一一放工就懷著又開心又興奮o既心情去迎接我o既第一部 Blue-Ray 機 ,去到o既時候o的 Sales 一樣都好 nice,但o係佢一攞o左個盒出o黎我一睇,跟住我心諗唔o係呀o化 、冇咁“橋”掛.....

我見到個箱底好似開過再用膠紙重新封好.....,跟住個 Sales 就講全新貨十日內有問題都可以攞番比佢o地。跟住我就即刻同佢講我住好遠所以都係 check o左先好o的,咁佢就只好開箱比我睇 ,一開箱我就見到用o黎包住部機o既o個o的白色海綿好似好鬆咁,重露o左小小部機個面板出o黎,再睇真o的個面板竟然有手指模係上面,我就即刻同佢講我話呢部唔係新機,佢話佢從個箱入面攞出o黎o既時候唔小心印上去o既,跟住重一手“渣”番落去個手指模個位到攞部機出o黎,﹝嘩...咁都得 ,今次有麻煩喇...﹞明明我話有指模o既時候部機都重係個箱入面未攞出o黎,我一講佢就即刻“渣”番隻手落去,好、我忍。

跟住我話麻煩佢攞個另一部比我,第二部重明顯,個箱同樣肯定比人開過再封番,機面重有一條好明顯o既膠紙痕跡,我諗都唔諗就同佢講呢部都唔係新機“麻煩佢”再比過另一部我,佢就話冇貨淨係得番呢兩部“新機”,咁我話麻煩佢﹝其實我條氣巳經好唔順 ,好、我又忍,攞番部新機緊要o的﹞再幫我 check 下邊分店有新貨,等我再過去攞。

佢 check o左一陣話有幾間分店都有新貨﹝其實都唔記得佢講邊幾間分店,因為我都巳經好“火興” ﹞,我就再“麻煩佢”安排送部機送o黎番呢到,我會再o黎攞。佢話o聽日覆我,然後我就走o左。

一般o的奸商都係,第一賣 demo 機,如果個客唔中計就第二,拖得就拖...,第三迫你買貴o的o既o野........家陣越諗越唔知點算好 ,希望佢o地唔好再比o的 demo 機我喇......

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

希望你可以買到(新機),不過希望唔好有人中招

專業玩家

你真係唔好彩, 希望早日取機開心番...

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係我既話 ... 會直接去另一間最近而又有貨既鋪 ... 即 check 即攞

高級玩家

退錢走人弟度買過啦

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1# antteam

Ching, 明白你的心倩...Lee度都好多"過來人"...
PS: 有好多時因HK用13A英頭, 所以好多廠機到HK後, 全部開箱換/加線, 才可出售...
Pioneer 有$300 回, 你知嗎? 我都收左la...打去問la...
另 Pioneer BDP-120 係Lee 個月 Best Buy... Don't worry...enjoy...
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

張毛X呢間野唔差架喎,我買鏡頭都係幫襯佢地,係個別有D人既態度麻麻地!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

進階玩家

多謝提醒...小心小心

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Pioneer packing 係差少少(服務仲差)

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係我既話 ... 會直接去另一間最近而又有貨既鋪 ... 即 check 即攞

kingleecm 發表於 2009-9-1 01:41

我都會咁做, 唔係點知佢幾時打比你, 到佢打比你又話冇貨咪大獲!
不過都希望ching你可以快d攞到新機, 快d有得玩