設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 變種特攻: 未來同盟戰……J J小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Xmen 雖然貴為Marvel系列之一,但o係我心目中同Avenger裡面既成員完全風馬牛不相及,所以當我睇完美國巨腸2之後,睇片尾知道有個Quicksilver角色之後,咦~~~~唔通會拉埋Xmen d人入去玩,先唔討論Quiksilver o係Avenger2用咩身份出場,但o係呢次Xmen既出場既注目度係爆晒燈 (下面再講)

講翻套戲,之前一直諗唔通點樣將兩代Xmen既成員crossover,但睇完英文戲名後就知道佢玩回到過去改變歷史呢條大橋,不過今次佢仲玩得盡d,將之前Xmen 1,2,3集既故事全部推翻從新開始,可以算做一個幾聰明既做法,因為之前果三集口碑,尢其事第三集真係Fans向黎講普遍都係惡評如潮。而今次上代Xmen既成員大部份主要角色都有浦頭,但戲份堅唔多,同埋今次我個人覺得為左從新洗牌,所以故事流於表面,硬係覺得有點到喉唔到肺既感覺,可能結尾實在太過平靜啦。(呢點係我老細既感覺)

故事一開始講Xmen舊成員被天啟機械人追殺,於是搵狼人幫手回到過去希望能改變歷史,襯天啟開發階段就Stop左佢,而開發天啟既關鍵就係妖后,而飾演Kitty既Ellen page除左識得穿牆外,原來仲曉回到過去既技能 (Xmen 3都無提過,唔知原著漫畫係咪咁設定呢?),而點解要搵狼人回到過去?因為只有佢自動修復既身體,至能夠承受到回到過去咁耐既地方 (時間係Xmen-first class之後) 。而妖后當時係脫離左磁力王身邊,獨力挽救被政府迫害既變種人,之後既發展都係圍繞妖后既選擇,因為直接影響未來,同遂服X教授、磁力王幫手,而妖后選擇係點留翻你地自己搵答案,而結尾狼人翻返去現代,之前Xmen1,2,3死左既人全部歸位,聽落好似好兒戲,但我個人黎講reboot得黎都算叫做講得通,所以2016年將會有新一集既Xmen,估計都會用後生版既professor x, 磁力王同妖后延續落去。

總結:今次都係睇3D全景聲,3D效果可有可無,而呢集整體文戲唔小,所以動作場面相對都會小d,想睇每一個變種人show技能既畫面都唔好期望太多,如果預期first class咁可能會有點失望,故事主要戲份係落o係Jennifer既妖后身上,喜歡佢既朋友應該好滿足,其次就係之前所講Quicksilver角色,後者戲份雖然唔算多,但幾場戲既效果好搶戲,尤其事慢鏡玩子彈果part,無論畫面及配樂我覺得都好正,而該角色可塑性亦非常高,但相信同Avengers 2既Quicksilver函接會比較困難,到時睇睇Avengers 2會點樣玩法。而另外比較引起我地注意就有我地中國代表”飯邊邊”, 雖然對白唔多 (我無正式數過,不過唔會超過一隻手掌),但起碼印象都算深刻。

Xmen 系列對我個人黎講,絕對無Avengers既角色吸引力大,但就算無論佢拍成點,我都唔會錯過任何一集,可能呢d就叫死硬派粉絲啦!

最後記住睇埋片尾片段,係呀有架!不過要出曬credits至有,要等耐小小,聽講有D戲院未播片尾已經著曬燈,有D誤導人啊!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同
jayjay + 10 + 10
+ 10 + 10

查看全部評分

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

我上星期睇3D全景聲, 咁多集落嚟, 咁熟悉咁有親切感梗係要捧場喇!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唯獨係唔明一點:
未回到過去之前, PROFERSSOR X 應該都係不在人世至啱 (LAST STAND 嗰集被消咗)
何解佢會出現於未來 (未被改變既未來)??
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實睇呢D回到過去又影響未來嘅題材,我開頭都幾擔心,一個處理得唔好臭蟲會好多,但佢今次玩reboot 玩得咁盡,明顯嘅bug真係比較難搵到!

2萬

三潮玩家

J J

Raphael 發表於 2014-5-26 19:10
唯獨係唔明一點:
未回到過去之前, PROFERSSOR X 應該都係不在人世至啱 (LAST STAND 嗰集被消咗)
何解佢會出 ...

聽講原著係講x 教授係有兄弟,所以將思想轉移,而x3 片尾都有交待個護士望住病床叫Proferssor x,但肉身係咪佢兄弟就唔知啦

禁止發言

電影版揸fit人

lkljason 發表於 2014-5-26 19:17
其實睇呢D回到過去又影響未來嘅題材,我開頭都幾擔心,一個處理得唔好臭蟲會好多,但佢今次玩reboot 玩得咁 ...

reboot=重拍?
簽名被屏蔽

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
我都係 Xmen Fans,佢一路拍落去都會追睇~~

2萬

三潮玩家

J J

jayjay 發表於 2014-5-26 20:04
reboot=重拍?

正確黎講都唔可以叫reboot,希望唔會引起你既誤會,因為狼人同 X教授應該都有之前既記憶,不過我覺得佢咁樣玩法,個故事其實從頭再講過都無乜問題!

禁止發言

電影版揸fit人

lkljason 發表於 2014-5-27 00:15
正確黎講都唔可以叫reboot,希望唔會引起你既誤會,因為狼人同 X教授應該都有之前既記憶,不過我覺得佢咁 ...

咁矢志田係咪會番生?
真理子唔識狼人?
簽名被屏蔽

2萬

三潮玩家

J J

jayjay 發表於 2014-5-27 10:06
咁矢志田係咪會番生?
真理子唔識狼人?

狼人外傳2個時間應該係呢集之前,阿珍同鐳射眼都o係度,狼人外傳2既人物就當粉筆字抹左佢啦,但狼人d抓抓正常無經過外傳2比人抽走d鋼,咁佢返翻現代既爪可能仍然係鋼爪喎