設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 變種特攻未來同盟戰

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
xmen好看嗎?好
但成套戲人物太多,穿唆過去未來亦好過隱
但同時間出左因人物太多想發展太多劇情必然毛病
當日舊版蜘蛛俠3的問題,當日導演再想拍四集時
就是同時不想同集再出現太多角色跟sony意見分岐鬧番
以至第四集取消推倒重來

講返今集xmen就是出現相同問題
太多角色發展製造唔倒真正劇中主軸主角
狼人、妖后、磁力王、X教授那個係套戲真正主角呢?
真係好難答的問題
結果套片個軸心明顯製造唔倒出來,就係最大問題喇
觀眾係最想跟住個主角發展以投入情感,但做得太多角色令到觀眾分散投入
咁就做唔倒觀眾投入跟住劇情線性發展,攪到成套戲流暢度大打折扣

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lamwaikit007 + 10 + 10

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

邊個戲份多咪係主角囉
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

但我好明顯睇到狼人先係主軸

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
必睇~~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

主角點講都系 Pro.X 啦...

成個故事其實同 First Class 唱反調.   First Class 既主題講 Mutant and Proud, 實質系講變種人要 Come Out (毋錯,系有同性戀寓意)。而 Come Out 的主角系 磁力王 同 妖后。 而今集的重點系  Logan 教識 Pro.X 點樣重回正軌,正如 First Class 中 Pro.X 如何指引 Erik 一樣。

片中多次點出“Just because someone stumbles and loses their way doesn't mean they are lost forever ..." 明顯有意提出 "風雨同路人" 應彼此扶持的意念,正好解析左多年來 Pro.X 的辦學理念。 與磁力王的偏鋒強硬獨裁有著鮮明的兩立對比,絕對揮低晒 Marvel 其它劣質英雄系列。 (有無留意其頭盔其實意味住偏執 / 獨裁,所以片尾磁力王毋再理個頭盔,表示兩方其實開始有共識,也表示續集會繼續開拍)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

bluray1080p 發表於 2014-5-26 01:33

成個故事其實同 First Class 唱反調.   First Class 既主題講 Mutant and Prou ...

其實今集個導演Bryan Singer係同性戀者
所以帶出come out主題亦不算好驚喜

下集叫做X-MEN: Apocalypse
2016年上畫

2017年有第三集狼人

2018年有GAMBIT外傳,Channing Tatum飾演Gambit

講真我寧願Taylor Kitsch做Gambit
簽名被屏蔽

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

bluray1080p 發表於 2014-5-26 01:33

成個故事其實同 First Class 唱反調.   First Class 既主題講 Mutant and Prou ...

以上幾位師兄睇到主角都有唔同觀點,那不是証明主角唔清淅的問題嗎?

觀眾要係四個唔清淅主角情感心態遊走,係投入劇情主線會打折扣
我自己本身就係有依個感覺,雖然套戲劇情係無悶場,但係主角主線轉變下唔能令觀眾緊扣全場
不經意有散亂投入分散感覺,就算有精彩場口感覺都打上折扣
(即那場口本來大戰正常觀眾興奮度應好高,但推唔上咁,犯左同蜘蛛俠3個問題,角色發展太多,最後場venon沙人綠魔蜘蛛俠大戰谷唔起咁)

禁止發言

電影版揸fit人

kkchau 發表於 2014-5-26 09:37
以上幾位師兄睇到主角都有唔同觀點,那不是証明主角唔清淅的問題嗎?

觀眾要係四個唔清淅主角情感心態遊 ...

其實係咪係咪片長問題呢?
如果套戲加多半小時
應該會有較多空間
簽名被屏蔽

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

jayjay 發表於 2014-5-26 09:26
其實今集個導演Bryan Singer係同性戀者
所以帶出come out主題亦不算好驚喜

今集成套戲其實係講佛學禪理來的

禁止發言

電影版揸fit人

kkchau 發表於 2014-5-26 10:47
今集成套戲其實係講佛學禪理來的

咁你覺得呢集好睇d定FIRST CLASS?
簽名被屏蔽