設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wadee

[討論] 2014年小UPDATE第六輪之KRELL S-300i

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

wadee 發表於 2014-5-23 12:35
甘俾d意見聽下,加擴散木板在喇叭後??

最好係先用擺位攪,每個人嘅case都唔同,
就好似一般喇叭越離牆低頻會越少,越埋牆低頻會越多,但喺你個空間又相反。
所以喺加任何嘢之前先了解一下家下到底邊度有問題,
先決定加擴散板定bass trap定用一啲收低頻嘅線去就。

每個空間都有自己嘅問題,我自己都一直未攪到滿意嘅效果,
有時都要妥協一下。

just my 2 cents.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

wadee 發表於 2014-5-23 12:53
Q姐用咩jumper?

純銀包銅diy日本訂製冇得買...
口爆專家 PowerJan

黑鑽玩家

wadee 發表於 2014-5-23 12:08
多謝師兄意見~
師兄,我買海棉是用來塞喇叭後既氣孔,收收佢既低頻,跟住我會移番出對喇叭,等音場闊返d ...

其實我以前都跟你有同一低音問題, 主要後氣孔加牆角, D 低音反射, 越开大声 D低音濛和重, 首先你無海棉塞孔, 可以先揾對物塞住試下有無小小改善, 有較果先去買, 或者再試下將喇叭拉出3呎。
我最後都係加左gik bass traps 和 acoustic panel 先解决到。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
bigair + 10 + 10 絕對認同
chhanthony + 10 + 10
louis001 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

Denon 7200 Sherbourn PA 7-350 power amp
Sony UBP-X800  Paradigm studio CC690 center
Martin Logan Descent i subwoofer
Mitsubishi HC8000 projector, 120寸Elite 透聲幕

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pwong888 發表於 2014-5-23 13:34
其實我以前都跟你有同一低音問題, 主要後氣孔加牆角, D 低音反射, 越开大声 D低音濛和重, 首先你無海棉塞 ...

我昨天試過搵兩舊布塞住背後餘孔,boom同音濛亂問題都有改善!!
我聽琴姐渡口,第一個音是兜鎚卜落個頭度,改擺位同塞野都有明顯改善
謝謝師兄寶貝意見~
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-5-23 12:59
最好係先用擺位攪,每個人嘅case都唔同,
就好似一般喇叭越離牆低頻會越少,越埋牆低頻會越多,但喺你個 ...

謝謝師兄,我會慢慢再試~
bass trap係咪指擺係牆角既海棉?
RYTHMIK E15

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2014-5-23 12:55
所以我都懷疑 可能係佢條原裝JUMPER 影響
已經叫佢換左試下 個條野其實都幾癈 我就咁換條銅線落去 都好聲 ...

你又二成?
明天插我試下!!
RYTHMIK E15

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

qq1122yq 發表於 2014-5-23 12:59
純銀包銅diy日本訂製冇得買...

Q姐下次俾我見識下~
RYTHMIK E15

黃金玩家

wadee 發表於 2014-5-23 13:59
你又二成?
明天插我試下!!

好 明天有胸 拎黎插下你先 反正唔駛錢

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

wadee 發表於 2014-5-23 14:01
Q姐下次俾我見識下~

不是什麼神兵利器,下次黎研究吓
口爆專家 PowerJan

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2014-5-23 14:04
好 明天有胸 拎黎插下你先 反正唔駛錢

師兄,你快d黎插我後面啦~
RYTHMIK E15