設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: beethoven

[Youtube 短片分享] 鍾氏兄弟 feat.大AL/梁球 -《時代的顛覆者》Official MV

鉑金玩家

希望以後能多出這類型歌,更希望華納能夠復刻梁球大碟!

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

好歌,寫實之作

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

梁球, 大AL  , 剩二位前輩, 就要入

鉑金玩家

【城市遺照】三代歌手唱盡香港盲興建:這裏安定和諧,但聲音消失了

近來社會矛盾越來越多、周圍都有人上街示威發聲。今日洋葱圈(梁振英)開特首答問大會,有議員大聲抗議搞到要休會。

有人話,時代興替拆舊樓起高樓係必然,但所謂基建,到底係盲興建,定真係有需要?高鐵毀人家園,但工程出岔子高官顧問卻無人承擔無人問責;明明是全港最窮嘅觀塘,竟然要打造成太古城。早前物華街封市集迫走檔主,但原來所謂「無縫交接」根本未落實。政府出動到用木板將市集圍封,可恥之極。

一直創作褔音歌嘅鍾氏兄弟,早前同大AL、梁球合唱一首新歌《時代的顛覆者》(去片 : http://bit.ly/1jwnh7l ),總共三代歌手,唱嘅唔係男人唔同年代心態嘅歌、亦唔係唱呢個世界有幾繁榮,而係代表香港一班小巿民、被忽視嘅人嘅聲音,同埋對依家嘅社會,以及對政府嘅心聲。日前仲將佢哋嘅MV放咗喺YouTube播放,依家已經有萬幾日睇過。

歌詞既簡單又直接:「私家車的廢氣堆積出的怨氣,到處都污染至沒法透氣 政客厚面皮 橫蠻沒有道理」,就講咗時代愈進步,巿民愈多唏噓。佢哋仲喺觀塘舊區、以及商店林立嘅中環、銅鑼灣取景,大個地區嘅大對比。

而且佢哋好無奈咁覺得開始被「滅聲」:「這裏安定和諧 但聲音消失了」「只思想歪理休想講真理」、 「今天社會輕看我我理想分析你卻話偏頗」、「憤勇去抗爭想不到 換來是現實煎熬 如何能逃離腐朽制度」。相信唔止是旦一句,都中正香港人嘅心聲。

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20140522/52503221

進階玩家

[製作特輯]《時代的顛覆者》- 鍾氏兄弟feat.大AL/梁球- YouTube

鍾氏兄弟《時代的顛覆者》的製作特輯。訪問梁球、大AL(張武孝)與細AL(楊雲驃)­。[YoutubeHD]xkefetCpKYs[/YoutubeHD]

進階玩家

《時代的顛覆者》在iTunes有得買啦!
https://itunes.apple.com/hk/albu ... le/id881492311?l=zh

進階玩家

主場視頻: 一首《時代的顛覆者》,自5月中上載到YouTube以來,吸引網民、政界學界人士廣傳。簡單抒情的爵士樂,道出了本港社會的困局;鍾氏兄弟、大AL(張武孝)和梁球的歌聲,引起了不少人對現實的共鳴。若要擺脫腐朽的制度,顛覆到底是否我們的出路?

[YoutubeHD]bkQQnxfwVJc[/YoutubeHD]

http://thehousenews.com/politics/時代的顛覆者/

進階玩家

《時代的顛覆者》在KKBox有得聽啦!

http://www.kkbox.com/hk/tc/song/ ... 5Id9K0PL-index.html

銀級玩家

沒想過現今還有以寫實題材兼有質素的作品出現!

銀級玩家

leonspacey 發表於 2014-5-20 23:30
D100大聲台「爵士鍾情」

逢週四晚上10pm-12am