設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 新手打雀記 之 打完又打 - Rogue Audio Medusa

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自從入手雀仔(Rogue audio) 隻Cronus Magnum後一直聽得好滿意。但始終心裡有個疑問: 究竟合併同前後级分別有幾大? 本著科學求証嘅精神(藉口),於是入手有一定囗碑嘅YS Audio Balance 2 前级用在隻雀合併。諗住如果唔啱玩就賣咗佢,啱先再諗放隻雀然後入部後級。

唔試由自可,一試先知原來前级係可以帶來咁樣嘅提升。簡單講就似由標清轉睇高清TBB咁! 唔係話隻Cronus唔好,但係加咗部前級又確係使整個畫面再細膩同立體好多。加上YS Audio同Rogue 都是走相對高清爽快路線,感覺上幾夾。

好嘞玩玩吓問題又來了: 究竟用合併當後級係咪真是唔夠用純後好聲及會失真呢?唉好似要自己次次協調兩部機嘅volume又好煩喎!

咁啱,竟然有個師兄問我有冇打算升級然後出譲部雀合併。唔係玩我下馬? 點好呢?

鏡頭—轉,送走了部Cronus Magnum,師兄話滿意之時,我正在苦惱換部乜後級,同時攞番部陳年Accupase E204出來用佢bypass功能當部石後接部YS 前。咦?咁算唔算上咗前後之路?

算都冇用,D聲,簡單來講,唔好聽嘅? 有日聽緊好似係薛凱琪,在我旁邊玩緊candy crush超木耳主人竟然講: 把聲都唔甜唔温柔嘅? {:9_440:}

吓? 咁點算呀?

平時我聽歌好雜食,乜都啱。咁膽後會唔會太慢、石後又會唔會好硬? 我估好多師兄都煩過呢個問題。

由於聼慣雀仔嘅聲底,始終諗諗不忘。知道膽皇番咗部Rogue Stereo100, 係Stereo90 嘅進化版,見隻90口埤咁勁,進化版照計仲堅。爬文之際,發現Rogue 有部獨門秘方膽石混合tube + class d hybrid 後級Medusa,各方評論甚佳,而價位上與Stereo100同級。後級都有hybrid? 咁我嘅膽定石問題咪有答案? 咁荀?{:9_436:}

於是乎走去膽皇同King sir及Mark哥用隻Rogue99 前爲Stereo100及Medusa 作同場A/B測試多首我熟到爛嘅歌。包括:

古典: Dance Macabre (Saint Saens) Eiji Oue ,Mephiso & co RR版,動態十足,夠氣勢,但又充滿細節,試氣氛一流。
JAZZ: Tobi llu, Art Blakey 呢隻係鼓solo, 好容易拆聲,又快又密,套嘢弱D都死。We got requests, The Oscar Peterson Trio, K2版。只是開頭幾十秒牛筋都夠試低音。
仲有試人聲嘅玉置浩二、泳兒、口水花四淺Pink Martini 嘅 Una Notte A Napoli等等。

首先聽Medusa,初頭聽古典係有D緊。好明顕—貫Rogue聲底,明亮有力,逼真、立體。細節足、味濃。之後幾首漸入佳境,越來越舒服,配合隻99真是得心應手。難得係佢作為一部混合機,竟然俾到我膽機嘅味道而同時又有石機嘅速度。唔講,未必知係class D.

相對來説,Stereo100立體感其實仲強過Medusa,但密度就低番D,似將的聲拉開溝浠咗咁。高音位竟然冇Medusa控制得咁好,有D尖。Medusa能夠將高中低音分明地表現出來之餘音色保持潤澤華麗,好平均。{:9_425:}

聽到呢度,基本上分出勝負,對我的要求來講,Medusa係較為適合。King sir於是建議再用Medusa聽多次隻saint saens睇下仲有冇咁緊。㷛咗個多小時後,同一隻歌又有唔同味道。今次聽真雖然立體感都是輕微差過Stereo100, 但整體氣氛音場及細緻度柔順感方面我地都一致同意Medusa表現(就當天曲目而言)較Stereo100更好。

結果? 暫時入宫後同隻Balance A2仲係互相認識中,但日唱夜唱,相處融洽。

YS audio Balanced A2

YS audio Balanced A2

Balanced A2 all balanced

Balanced A2 all balanced
Big box from USA.jpeg
Medusa front.jpeg
Medusa - nice finishing.jpeg
Medusa Balance input.jpeg

Medusa & Balanced A2

Medusa & Balanced A2

評分

參與人數 4威望 +37 金錢 +41 收起 理由
leo25 + 10 + 10
211EL34 + 9 + 9 絕對認同
ww1338 + 10 + 10 精彩報告
sealteam4 + 8 + 12 精彩報告

查看全部評分

Auralic Altair / Audio Experience Reference One MK3 / Rogue Audio Medusa / Volent VL3

黃金玩家

恭喜哂,可以分享下你用咩線材嗎?謝謝
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好精彩的分享,非常多謝師兄…

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

angusn812 發表於 2014-5-17 12:00
恭喜哂,可以分享下你用咩線材嗎?謝謝
(Post76 Android 手機版送出)

普通入門嘢咋:

Dac---Audioquest Makenzie XLR ---YS Audio Balanced A2---Nordost White Lightning XLR---Medusa

不過順帶一提,YS 嘅Nelson 強調過Balanced2要行平衡先最能夠發揮,我原本用對古河RCA由balanced A2去Medusa, 轉咗對XLR之後係音色再準繩分明咗,你可以話冇RCA咁鬆,相對硬D。程度係我旁邊玩candy crush 主人分得出嗰隻。
Auralic Altair / Audio Experience Reference One MK3 / Rogue Audio Medusa / Volent VL3

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

入得好,a2真係不錯

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

多謝叮當師兄

進階玩家

恭喜哂師兄覓得好機,此膽石混合後級真係好正,亦有獨特之處,兩枝12AU7跟機已是好膽,假如換上Valvo或德仔,效果一定更好。

假如師兄他日换埋同廠美國Rogue既Athena 前級一套西裝更是如虎添翼。