設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[PC] About Sound card

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

背景交代: 我部PC本身放在客廳既一角, 有時用22" mon 駁個2.1 cheap cheap logitech speaker玩, 有時就直駁AV amp 出 projector (爽)

正題:
最近好多正野玩 想upgrade下部機D sound  

最初我主要睇下wireless gaming headset, 有2ch又有5.1/7.1, 後來睇到呢套好似好正:

http://www.soundblaster.com/prod ... omega-wireless.aspx

套野係soundcard + headset 於是我又留意下d soundcard, 發覺D人話加左sound card 堅好多wor

計番我都有十幾年無試過吾用onboard sound 而用獨立soundcard啦, 想問下各機迷覺得而家D獨立soundcard值吾值得買呢 (用headset 計)

另外如果用來駁living room 套AV amp , sound card 係吾係無作為呢?

so far sound blaster 呢set 野都幾啱洗,不過美中不足係個headset要跟 番張卞先出到wireless, 如果佢直用bluetooth 就可以比埋mobile用啦 (有時要在家開會)

如果各ching有心水介紹就最好啦

評分

參與人數 1威望 +40 金錢 +40 收起 理由
@肥狗仔@ + 40 + 40

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=174400  <-- 呢隻堅得,不過有線!

另外同牌子出左隻無線,不過要兩千銀

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Lester + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

7 完未? 入啦.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

爬左一輪文, 而家比較傾向主力搵wireless headset, 不要多單源那種,情願得一對單源但質素好點都不要有幾個cheap chap 單源

呀定兄介紹果對steelseries  好正, 仲有個牌子叫turtlebeach都好似好hit, 不過太多選擇吾知有咩分別

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果目的係駁AMP,咁就算吧,無必要加Sound Card

如果只計 Headset,首先有幾個問題

1. 你會唔會用Console打機,例如XBOX PS4 果d
2. 你會唔會用Mic,或你要唔要求果Heatset有Mic

如果你只係For PC,講真最好唔好用無線,因為一定靚聲好多,如果要無線,就要加發射器,咁的話,其實市面無咩得你揀
如果你唔怕Delay,其實可以買Sony/Panasonic果d 行optical的 Headset,駁番AVAMP,不過就無左Mic功能
如果你會玩Console,咁要嫌容晒咁多機的耳機,其實亦唔太多有得你揀,由其無線!