設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: teddywong

[喇叭組合] 套5.1到手,哈哈哈

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

redioleong 發表於 2014-5-10 16:12
我想問下,調校每隻喇叭到75分貝,個音量掣要調到幾大,然後係amp 再調speaker level ,新手上。thx ...

師兄你用咩amp??
較speaker level其實關amp大細聲事,你拎幾大都冇關係
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

星級玩家

wadee 發表於 2014-5-10 20:24
甘俾面呀!!

你係高手黎嘛,經驗比我多,我驚講錯同講少左 ,唔該你啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

teddywong 發表於 2014-5-10 20:29
你係高手黎嘛,經驗比我多,我驚講錯同講少左 ,唔該你啦  ...

我乜都唔識架~
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

星級玩家

wadee 發表於 2014-5-10 20:30
我乜都唔識架~

唔好扮傻

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2014-5-10 20:27
師兄你用咩amp??
較speaker level其實關amp大細聲事,你拎幾大都冇關係

師兄,先謝謝你,可能我連基本嘢都不認識,今日先dl 個音壓計來試,我的設備: 剛剛學人 post 左帖,Model power cube 8+, crossover 0~85, phase 得0 ,180 選擇,喇叭向地,我用了條線插了L 同R in度,請指點下各位師兄,thx,新手報到。我部amp 係ya 463 ,待升級。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

去年中已想買AMP+5.1 SPEAKER 睇門口
目標是PIONEER AMP + Definitive Technology ProCinema 600 System
在友誠已試聲,想開單之際,但無現貨,說明天有貨,可先開單明天來取。
但明天是星期日,恐防有詐,最後敗退。
如是者沒有AV的日子又一年了,近日拜讀相關文章
見樓主的5.1SPEAKER開箱非常漂亮,而且各方評價正面。
今天下午到星光行,又試電影2套,又用藍牙聽歌,對我來講喜出望外。
已訂貨6月6日送貨,期待中.....
我敗了 安橋535 + harman kardon hkts11....套餐價&)*)

後記:
豐X的SALES 姐姐服務態度真係好....任你試任你聽...無黑面...全程笑容...有傾有講...
相反中午在英X問價....報價又貴....又講到你唔買就係你捐失,
明明我說要入門amp 安橋535...但硬 SALE 安橋636...貴成2千銀....唉
見我覺得貴...即刻同我講送低音線+喇叭線...我心諗如果送線,不如直接減價。
最後走人....去了星光行

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

其實ELAC套裝5.1喇叭音質都好正, 價錢唔貴,  幾年前聽過. 現在好少地方有得試.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

alexlics 發表於 2014-5-31 18:31
去年中已想買AMP+5.1 SPEAKER 睇門口
目標是PIONEER AMP + Definitive Technology ProCinema 600 System
...

同意,星光行sales姐姐態度一流。
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

下午她來電通知我,她6月頭調到旺角恒豐。
如有師兄要試機,6月5日後不能在星光行為各位服務了。

科林玩家

公喜ching,好靚仔呀! 呢set野音質點呀? 睇樣都心郁郁了!