設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

黃金玩家

stevenyu2000 發表於 2014-5-4 13:11
DX90 / DX50 play DSD was on PCM , not native DSD .

Can you comment on 24bit coxial back ?

用HUGO做解碼嘅話, AP100人聲討好特出(4398嘛), HIFI感良好, 音樂線條分明, 背景夠黑及乾淨

DX90就非常平淡, 無論人聲同音樂線條嘅解析力平平淡淡, 一貫ESS品味

有心玩同軸嘅話可以等埋360, 才再選擇也未遲

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

jozifkwan 發表於 2014-5-4 17:43
用HUGO做解碼嘅話, AP100人聲討好特出(4398嘛), HIFI感良好, 音樂線條分明, 背景夠黑及乾淨

DX90就非常 ...

2690人仔…香港起碼3500
貴過ap100喎

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

owenlee 發表於 2014-5-4 10:42
多謝PCMM1兄既精彩分享!直推下可以令 FI-BA-SS 三頻平衡的 DAP,好吸引!  ...

Owen兄
細細部可以推得SS不錯
現在出街方便了

不過小弟很大機會加AMP聽
因為Lineout 質素....

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

scene030112 發表於 2014-5-4 12:17
抱歉離一離題
想問下SS係咪有唔同既版本出過?(新舊版?)
唔知聲會唔會有咩唔同?

舊版SS
即是插頭的塑膠部份為錄色
聲音會傾向中高頻
特別是高頻部份
會比現在的版本更清澈更通透更有貴氣
樂器人聲的空氣感和音場也比現在的版本好
缺點是
中低頻會偏向薄聲
人聲清麗脫俗清新可人
但會相對少了人聲的質感
低頻會比現在的版本更重質
而且也比現在的版本難推一點

現在的版本
即是插頭的塑膠部份為黑色
聲音已經平衡了很多
雖然高頻已經比舊版
少了一份高貴氣質
少了一份透澈聲底 (但其實依然通透的)
但相對地變得更易入口
人聲更有肉地和感情
低頻已經不是重質而是多了一點量了
也沒有舊版般難推... (但其實依然難推好呢)

個人覺得
新版有現在所有FINAL AUDIO的味道
聲音如果推得好的話
其實有一點點動圈單元的影子
聲音雖然少了一份個性 (對比舊版SS)
但反而變得面面俱圓
令人更易接受和變得更耐聽
(舊版其實已經很耐聽,只是對比新版新版再耐聽一點)

如果師兄對現在SS的版本的高頻不滿意
想要貴氣迫人和更強的空氣感和音場的話
舊版SS就是不二之選了~

評分

參與人數 4威望 +36 金錢 +20 收起 理由
lwt + 10 + 10 絕對認同
arekkusu0107 + 6 不能同意更多...
scene030112 + 10 用家心得
owenlee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

stevenyu2000 發表於 2014-5-4 12:59
How's AP100 coxial out ? By compare with DX90 / X5 ?

這個還未試
因為小弟未有想過用AP100作DIGITAL OUT SOURCE
待小弟RUN IN一下AP100
和問朋友借DX90後
再和師兄你分享

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

scene030112 發表於 2014-5-4 14:14
不過唔知會唔會因為pat pat有氣孔而令到隔音冇咁好

尾部的孔孔
其實我說沒有影響
師兄你都不相信啦
但其實影響非常少

反而戴不對原裝SIZE耳膠
才是隔音問題的根源

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
arekkusu0107 + 5 絕對認同

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

guppyguppyguppy 發表於 2014-5-4 18:39
2690人仔…香港起碼3500
貴過ap100喎

QA360
2690人仔只是預購價
2980人仔才是定價啊

和AP100又相差了一倍的價錢了~
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

星級玩家

PCMM1 發表於 2014-5-4 19:21
QA360
2690人仔只是預購價
2980人仔才是定價啊

Can C Hing pls help to advise the comparison with MA9 at the vocal presentation on Pop and Female Jazz. Many thanks

銀級玩家

orcheung2002 發表於 2014-5-4 19:39
Can C Hing pls help to advise the comparison with MA9 at the vocal presentation on Pop and Female  ...

不同價位的東西很難比較
如果只是人聲比的話
MA9的男女聲會比較成熟有韻味
人聲密度和解釋力都比較好
相反AP100人聲會比較清新一點
淡淡的情感在歌曲中慢慢地浸透出來
相對來說
MA9的情感會傳遞得更為直接
AP100的人聲演繹也沒有MA9般埋身
是有一點距離感的人聲

其實真的好視乎口味
人聲的質素來說
我個人覺得MA9會高一點
始終這個真的是MA9的強項

如果我選的話
聽POP和發燒CD人聲... 我會選MA9
聽JAZZ我會推介師兄試試AP100
AP100聽JAZZ的人聲是我較合口味的人聲

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

PCMM1 發表於 2014-5-4 19:21
QA360
2690人仔只是預購價
2980人仔才是定價啊

哇噻!
我靠!!
某年某月某日迷上了聽機, 經過幾年的學習, 現在有機會寫寫聽感, 分享心得, 一齊討論研究研究 :-)
觀看所有 Head-fi Guppy 的文章