設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PCMM1

[DAP播放器] [開箱] 性價比高得嚇人的DAP - Hidizs AP100

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2014-5-22 10:49
joeny師兄
你試下用其他amp接吖
小弟用自己DIY的AMP來接AP100

基本上我絕大多數時間都唔會用EQ,一直都係維持係正常/Normal位置;
今早係搭車返工嘅車程入面嘗試用L/O直出耳力,發覺音色竟然非常清淡,
同P/O可以話係兩回事,中高頻非常直白,低頻方面可以用收哂火黎形容,
力,量,下潛基本上都談不上,只係有聲出一下即收。有啲懷疑係唔係
L/O輸出power唔夠,P/O同L/O縱使有分別都應該未至於咁南轅北轍卦?!

星級玩家

PCMM1 發表於 2014-5-22 10:49
joeny師兄
你試下用其他amp接吖
小弟用自己DIY的AMP來接AP100

我多數開EQ 「用戶」全零。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

joeny 發表於 2014-5-22 11:44
基本上我絕大多數時間都唔會用EQ,一直都係維持係正常/Normal位置;
今早係搭車返工嘅車程入面嘗試用L/O直 ...

PHONE OUT 同LINE OUT 有明顯分別應該算係正常喎, LINE OUT 吾係應該比PHONE OUT直白架咩!?小弟一直以為LINE OUT 音色應該係直白清澈, 要接(OP) AMP 來放大輸出及調味, 用耳機接LINE OUT 一來冇力二來冇味, 吾係架咩!?有錯請指正。
(Post76 Android 手機版送出)

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有L/O嘅DAP小弟之前只用過CK4,L/O雖然比P/O清淡一點,
但未至於直白,而且DAC部份應該有自己聲底,L/O直白與否
同DAC聲底有關,還是小弟一直理解錯左

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

joeny 發表於 2014-5-22 11:44
今早係搭車返工嘅車程入面嘗試用L/O直 ...

Lineout輸出一定沒有Phoneout般大力
Lineout會比Phoneout清聲分析力高也是合理的
(少了耳機的放大線路部份)
用Lineout推耳機沒有推力是非常合理
反而用部不錯的PORT AMP來推
已經是另一個世界了
所以先覺得師兄可以試下其他AMP來聽聽

而師兄用<正常>已經是開啟了EQ
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

joeny 發表於 2014-5-22 13:17
有L/O嘅DAP小弟之前只用過CK4,L/O雖然比P/O清淡一點,
但未至於直白,而且DAC部份應該有自己聲底,L/O直白與否 ...

AP100的Lineout是直白一點
(但又未去到直白如蒸餾水)
但還是保留了音樂感
如果以小弟的AMP來比較
音樂感保留了Phoneout的特色
但同時又比Phoneout清晰乾淨太少
分析力和開揚感覺也優於Phoneout
(個人聽感,不喜勿插)

用過Korg MR1的人就會明白
Phoneout和Lineout更明顯是2個世界的聲音
當然... AP100 Phoneout 和Lineout的差距
並沒有MR1般誇張
反而分別是會很容易聽得出

用Lineout聽耳塞
沒有力是一定的 (始終沒有耳擴的放大線路)
始終個人相信
原廠設計不是用來讓用家插耳塞聽歌
再者
好在AP100的設計是有得set volume調大細聲
如果沒有這個設計...
師兄的耳塞可能已經報銷了

Lineout可調大細聲的設計
對於用在便攜耳擴來說
是一個非常好的設計
可因應不同的耳擴來設定不同的音量
避免因為耳擴的抗阻不高
或耳塞太易推
而出現擰少少volume會太大聲的情況
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

銀級玩家

joeny 發表於 2014-5-22 13:17
但未至於直白,而且DAC部份應該有自己聲底,L/O直白與否 ...

想問師兄一句
你有沒有煲Lineout呢
因為小弟多數用AP100接AMP
所以有一半時間都是煲著Lineout
如果沒有的話
可以先試試煲Lineout一段時間
再聽聽聲音

(但千企不要Phoneout同Lineout同時插著
因為AP100會優先讓Phoneout出聲
Lineout會頓時細音量了很多.... )
好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

專業玩家

PCMM1 發表於 2014-5-22 14:50
AP100的Lineout是直白一點
(但又未去到直白如蒸餾水)
但還是保留了音樂感

Ching用緊咩amp??

銀級玩家

scene030112 發表於 2014-5-22 15:03
Ching用緊咩amp??

自己DIY的

但也有用朋友的Ibasso PB2, SR71A等試聽過
聲音效果也是相同呢

好聲音
沒有最好,只有更好。
PCMM1 Jun09

科林玩家

PCMM1 發表於 2014-5-22 15:10
自己DIY的

AP100是否货已斷????易不易入手???
眼看為真,唔係就好金....,耳聽為實,唔係就笨實...