設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] DX90 簡評.....

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次用既耳機

廢話少講....直接入正題吧....(新玩具入手...始終有D自我感覺良好...請各位自行打個7折啦 )

先講表面既野....
同網上面既用家一樣....個MON靈敏度高.....尤其係試DEMO果陣...張印住DX90既貼未撕走果陣...
跟機有三張MON貼....(呢期D MON貼唔洗錢??? )痴番張MON貼落去又好似冇咁易篤錯....

三粒實體鍵(我講緊上一首下一首同PLAY果三粒 )延遲得過份.....
想停首歌要秒幾兩秒先停到.....反而另外兩粒就好少少...
奇怪係...篤MON既話又冇咩事....都唔知點設計.....
大細聲方面.....每一格都算少...要微調都OK!!!(之前用開AMP都係用"扭"既好D )
開機我冇正式計過時....實際上好似噤實兩秒左右就開到..但個MON起碼5秒以上先識著...有時都唔知開左機未...

聲音方面....
由於本人耳機唔太多....只能搵到兩隻入耳黎試(IQ同 EX1000)

聽左兩三日....覺得部機個分析係唔錯....亦冇果種粗聲粗氣既感覺....冇咩味道既一部PLAYER
我反覆交換兩隻入耳黎聽...呢以上既三個感覺都冇變過....好似音色方面完全比番隻耳機去處理....

用IQ聽...(GAIN MIN)
低頻我只可以用"收貨"黎形容...但一定可以好D....有D失望
人聲本身都唔係強項既情況底下....中規中距啦....
呢個時候都係要播返首SCANDAL (本身買IQ都係因為試聽果陣..聽完SCANDAL就正直比錢)
反正聽BAND都唔太注重人聲....整體感覺先係首要!!結果係...嘈得黎又聽到細節...音樂又唔會蓋晒人聲....
無意之中.....播左首JASON MARZ - I'm Yours(Beautiful Mess Live On Earth)
雖然音場唔闊....拍手呀觀眾聲呢D都幾近下..
但D音樂聲同人聲都靠前...好似企左係個喇叭附近聽LIVE咁.....不過個感覺真係好好....

到用EX1000聽(GAIN HI)
因為部機一直播緊隻LIVE....咁繼續用埋隻LIVE去試.....
即刻冇左用IQ果種感覺....就變得所有聲好細....好似好小心咁去出聲...就住就住咁...好似出錯聲會比人"問候"咁....
都冇FEEL既 ...所以轉歌吧....
人聲方面.....冇味..(咪講粗口住 )我知EX1000想有味係好難...但我用XK去聽係好聽好多嫁嘛
最後就係把聲變到又幾尖下囉 (雖然未去到刺耳 ).....
EX1000分析力本身就唔錯...加埋DX90既話....真係太幼細喇....唔係話唔好既....真係變左0同1囉...
而EX1000低頻本身又唔太出...可以用"單調"呢兩個字黎形容....
所以..既然係咁....最後播隻....宮本笑里 - DREAM...小提琴呢家野我諗點都好D.....
結果咪幾好.....啱晒你(EX1000)啦....冇多餘既野...起就起...停就停...
不過都係用XK配EX1000好D....

最後....我都唔知自己係評緊隻耳機定評緊部機......

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
PCMM1 + 5 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

多謝報告。
小弟試聽部機都覺得好清淡,連kuro自家既味道都冲淡埋。

鉑金玩家

henryctw 發表於 2014-5-3 14:40
多謝報告。
小弟試聽部機都覺得好清淡,連kuro自家既味道都冲淡埋。

起初試聽我都唔太覺....聽多一兩日先清楚部機個走向

星級玩家

師兄隻耳仔到底咩構造
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

dicky0411 發表於 2014-5-3 20:31
師兄隻耳仔到底咩構造
(Post76 Android 手機版送出)

對唔住....個人聽感....多多包涵

銀級玩家

題外話 請問EXK甩漆既情況嚴唔嚴重

鉑金玩家

WallerHomie 發表於 2014-5-3 22:48
題外話 請問EXK甩漆既情況嚴唔嚴重

基本上我冇咩搞過都照甩....果陣買左都唔知有冇一年就黎料

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人鍾意DX90多過X5

不過人聲X5好過DX90

鉑金玩家

chauchin 發表於 2014-5-4 00:26
個人鍾意DX90多過X5

不過人聲X5好過DX90

我本身係等x5可惜等黎等去都未有

星級玩家

USA2010 發表於 2014-5-3 22:18
對唔住....個人聽感....多多包涵

我係講緊ex1000仲加三節套
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?