設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《蜘蛛俠2:決戰電魔》…J J小評 (含內容)

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

公平d講,如果無之前套《蜘蛛俠》比較,呢套新《蜘蛛俠》系列個故仔其實都唔算太差,今集接住上集既尾端,一開始已經講返Peter Parker個老豆離開佢之後究竟發生咩事,之後再交代佢同Emma Stone拖拖拉拉既發展,我個人覺得就幾煩厭勒。到戲肉Jamie Foxx電魔出場,講真就算唔搵佢演都無問題,因為完全無得發揮。而今集整多個綠魔同機械犀牛登場你嘆下,前者感覺上純粹係序章,為下集鋪路黎出場,先唔講佢廢唔廢,但由好友急轉直下交惡,個人覺得已經無上套蜘蛛俠描寫得咁好,同埋最後都叫直接整死埋Emma,呢個仇睇黎都唔係咁易化解。機械犀牛就更加唔使講,比客串更客串,可有可無。

總結:作為上集收貨既我, CG比上集更精彩 (個人覺得已經超越舊版好多),尤其是蜘蛛俠飛躍動作更加自然流暢,Time square打電魔既時候果part亦都好精彩,我其實都幾欣賞Andrew演既Peter Parker,佢除左串咀外,縮背神態都演活左時下年青人,亦令到個角色富時代感左,女主角Emma唔算好靚女,但比起MJ已經優下立見。今集平心而論,套戲稍嫌過長,同埋感覺拍得有d鬆散唔夠緊湊,但作為Fans既我,我呢集係收貨,上集如果有80分,呢集我會比70分。3D效果同音效一般,利伸我係睇星影匯3D全景聲。

出Credit後有一段Xmen既片仔,唔係蜘蛛俠crossover Xmen呀?不過睇黎都係Sony想宣傳套Xmen既機會大d。最後點都要彈下首主題曲天雷地火,一陣以為我鐘意首歌咪死火~~XDDDDD,其實佢究竟係咪唱緊普通話姐?

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +10 收起 理由
SonSon + 30
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我反而喜愛新一輯,太唔鍾意舊果三部曲嘅男女主角,但Harry做得好好。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實舊果輯D愛情線都已經係婆婆媽媽,今輯只係承接落黎,電魔瓜得較兒戲我可以接受,但綠魔實在真心覺得描寫得差。

2萬

三潮玩家

J J

而舊車站發現佢老豆D野,應該之後仲會有交代掛。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我其實頗喜歡ELVA首歌。所以個晚即刻入隻台版OST。

我是睇IMAX 3D版。開場時的3D技術 及 在蜘蛛俠在空中飛來飛去的時候,的確有很大代入感。不過,3D技術到後期時也是越來越弱。

音響方面是滿意的。

故事方面,覺得有點鬆散。始終未能到一氣呵成。因為又要講下電魔,又要講下綠魔,又要講愛情故事,又要講父母死亡真相,實在太多支線了。

小弟不太懂化學,所以當 GWEN幫蜘蛛俠解決蜘蛛絲避免觸電上,有點兒戲。

我也遭宣傳技巧誤導 (當我自己攪錯),我以為蜘蛛俠會以一打三,結果是車輪戰 和 加條尾巴,好像有點浪費了犀牛人。

雖然有咁多問題,但是我都是收貨。當第三集上畫的時候,我也必會捧場。

關於XMEN在尾段,我好像看不到,可能我在發夢中。

唔知真定假,有說GWEN由於太於太受歡迎,所以在漫畫中再次出現。由於小弟冇追開漫畫,所以要留待其他師兄查明了。

2萬

三潮玩家

J J

Imax版好似冇xmen 片段,不過trailer 黎冇乜所謂啦

2萬

三潮玩家

J J

同意!想講嘅野太多反而影響成套戲嘅節奏

2萬

三潮玩家

J J

Gwen玩翻生?

禁止發言

電影版揸fit人

大家千祈唔好比片尾嗰條《變種特攻: 未來同盟戰》(X-men: Days Of Future Past)預告片唔導

Spider-man根本唔會同X-men一齊cross over 只係因為 FOX同SONY有contract(FOX批准Marc Webb執導《蜘蛛俠2:決戰電魔》,但 係SONY要喺片尾播《X-men: Days Of Future Past》預告片為FOX做 promotion)

(Post76 Android 手機版送出)