設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] AK100 mkII, DX90, ZX1, F880

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我一向用開SONY A860,可以話係我一直以來最愛的player,由mp3到聽wav,用跟機耳機,到最後選用UE900,我都對A860情有獨鍾,仲收藏咗一黑一白兩部。

但最近由於我開始多咗24bit同DSD嘅歌,於是要買一部player可以食到晒呢啲格式,所以我決定升級。

之前試過SONY F806,Pha 1 & 2 同PCM D100。其中Pha 1同2都好啱口味又多嘢玩,無奈玩咗一陣,覺得出街完全唔方便又食電,特別係佢要兩邊插線放唔到入袋,所以放棄。

於是我最近反覆試晒幾部熱門中低價機:AK100 mkII, DX90, ZX1, F880

我唔聽交響樂,只聽流行HK, J, K Pop,女聲為主 (有老有嫩)。

覺得有以下感覺:

AK100 mkII - 調音最啱口味,人聲加咗味精而且較前,暖聲但不沈悶,聽流行和人聲好適合。另外要提一下佢有個叫"boast"的eq,開咗味精重啲,令節奏強勁嘅歌會更搶耳。外形靚。但推力,分析力只算中上,聲音基本質素不算高,而且價錢較貴。但調音合個人口味,整體聽感係以上幾部中最令我聽得舒服。

DX90 - 第一聽感覺得好有力量,bass都好強,暖聲,稍微偏暗(可以接受水平),闊度唔錯。聽聽節奏強勁嘅歌好過癮,但有些歌可能因為低音強而蓋過其他聲(如人聲)。人聲表現中上,但唔算很好。另外部機推力幾好,有三個擋次(gain),而且外形靚又可換電。但Play, Next, Prev, Pause反應慢,而且調音無AK同SONY咁有味道(呢個既可係缺點又可以係優點)。但要一提係,佢雖然行雙DAC,但我唔覺佢分析力特別高,可能低音真係遮咗啲其他聲。

ZX1 - 第一聽感同以上幾部機好唔同,SONY應該加重咗味精。暖聲,厚聲,低音有包圍感但唔夠實,聲音雄渾有力,分析力算高。調音聽流行會好有感覺,不過呢個聲好主觀,有人會好鍾意,有人會好唔鍾意。我接受唔到佢個clear audio,但佢個clear bass係咁多部機中開咗唔會令聽感變差嘅一部。Android好好用,尤其係我有NAS可除時上去download自己個音樂庫。但此機推力不大,接H3要最到好盡先有聽感,相信大食耳機要加amp。電唔太耐用,但返工放工應該夠用,我估可兩日一叉。外形靚,畫面大,操控方便(但如果專輯分Disc 1, Disc 2, 佢唔識分開每隻Disc嘅track 1)。另外佢係專用頭唔方便。

F880 - 第一聽感好清,分析力算高。但偏冷聲。適合聽清新音樂,動漫或少女聲音,另外結他聲配合我隻UE900係咁多部機中最好的。相對ZX1,聲音力量無咁雄渾,風格較清新。其他操作跟ZX1差不多。

以上只係個人感覺,完全代表個人主立場和口味,配上其他耳機可以完全唔同結論。

我唔係專家,唔啱聽請見諒

評分

參與人數 7威望 +80 金錢 +77 收起 理由
good88690 + 10 + 10 精彩報告
dickchan + 10 + 10 精彩報告
titus614 + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 40 + 35 用家心得
goodabc2010 + 9 + 9 用家心得
hoho22 + 1 絕對認同
jasonfoknxu + 3 用家心得

查看全部評分

科林玩家

ching 好文章

星級玩家

ZX1 可以解除封印....買番黎推EM6 要一半先夠聲...而家3格已經夠, 5格都會壟....唔好話一半

詳細可以睇呢度
http://erji.net/read.php?tid=1642906&fpage=7

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄,我想問你係唔係用UE900原裝線做測試?Thanks
(Post76 Android 手機版送出)
AV初心者.
TV: Samsung UA55 KS7300
Player: Oppo UDP-203
AV Amp: Onkyo TX-NR636
Surround: 5.1 Bose Accoustimass 10
HiFi Amp: Cambridge CXA60
Speakers: KEF LS50

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

guardyeesze 發表於 2014-4-30 08:43
師兄,我想問你係唔係用UE900原裝線做測試?Thanks
(Post76 Android 手機版送出)

我無換線

只係用佢跟果兩條線試過。個人覺得黑線分析力較高,無咁暖聲,低音有力啲。藍線較暖聲,人聲多點感情,近啲啲。

中間試過H3,一聲好唔同,我無細心比較,但可以講用唔同耳機試聽結果會好唔同。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於有機會試埋x5,同x3調音取向相似。

對比DX90,x5相對無咁暖聲(較亮),較清人聲較DX90好,但低音同推力就無咁強 (人聲出啲,低音無咁轟耳。)分析力就差唔多。雙卡好有用。我試果時部機未update,試唔到24/96wav,依家應播到。

我好唔鐘意佢個操控,可能用熟咗佢會好好用都唔奇,但我一上手完全唔知點搞。另外,同dx90一樣,按next/prev都有delay。

講真,兩部機論聲音質素,在同一檔次,我覺得只值2000-2500蚊左右。網上有人過度吹捧這兩部國貨。我覺得佢硬質素如推力,分析力係有,但兩部機嘅調音都唔算好出色,好聽啲講就係“直出”,唔好聲講就係"調音功力”未如外國大品牌。

兩部取其一,我選擇DX90,聲音取向較合個人口味。Fiio硬件都好有誠意,我由x3, e12到x5都有用心聽過,但調音唔啱口味。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
good88690 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

幾部入面最喜歡ZX1,但覺得最差系f880

新仔玩家

如果ZX1用番正常USB頭就正晒

星級玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

簡單報告, 清楚易明