設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: hiyori

[入耳式] 音茶楽「FLAT4-玄弐型(KURO TypeII)」「FLAT4-緋弐型」

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

推返 H 版的音茶樂分享上水面,希望音茶樂的粉絲一齊再吹下水。

事緣大約 10 日前我和朋友行過旺角星際時,有機會試左對 Kuro Type II 幾分鐘,感覺上係比自已用緊的 Kuro 有較佳的高頻廷伸和擴散,低頻兩對頗接近,但對 Kuro Type II 望落仲好新淨下,唔知係小人試定真係新開了!

本來對 Kuro II 好有期望的,但聽落又唔覺得改善大到要賣 Kuro 入 Kuro II 的地步,唔通入對二手 Nami 或 Kaede 會好玩 D?  Nami 二手唔難搵,Kaede 就真係小見。至於新出的 Kaede II 定價 81000 JPY,就算排到隊都 out budget,暫時不會考慮了!

為方便其他小留意音茶樂耳機的朋友,我將佢 D 耳機名做個 list 比大家參考:

Flat4 系列:
  • Sui (粋)
  • Kaede (楓)
  • Kuro (玄)
  • Nami (濤)  或 Olasonic TH-F4N
  • Kuro Type II (玄弐型)
  • AKA Type II (緋弐型)
  • Kaede Type II (楓弐型)

Donguri 系列:
  • Keyaki 欅
  • Raku 樂
  • Syou 鐘

略為講下故仔,純靠記憶所知,如有錯的話請指証!

Flat4 是音茶樂中的主打系列,雙 10mm 動圈單元以對列式安裝和高頻扶正導管,設計上確有獨步江湖之處。Sui 是第一隻 Flat4, 然後出的Kaede 是楓木殼版的 Sui, 跟住出 Kuro 算是當時 Flat4 的新型號,然後和 Olasonic 玩 crossover 的 Nami 是 Kuro 的特別調音版,到 Kuro Type II 和 AKA Type II 則是今次 H 版介紹的兩對最新 line up。6 隻中 Kaede 和 Nami 都是限量版而每個 Flat4 型號的單元都有或多或小的分別,並不是用同一單元來玩一雞 6 味!

Donguri 是單 10mm 動圈,較貴的是木殼 Keyaki,然後有較潮 (多色) 的 Raku 和 金屬殼的 Syou 售價相對親民!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同(好似用黄銅?),聲就實唔同了

話說aka ii 師兄有無試過?

進階玩家

iamsocheap 發表於 2015-1-16 01:51
Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同( ...

台灣音茶樂-楓第二代已經到貨,店家FB公告是說是限量品數量有限,不過那個價錢實在是不便宜啊。

去日本大阪e-earphone買音茶樂-粹 二手品的人旁邊路過留

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

iamsocheap 發表於 2015-1-16 01:51
Donguri 系列的 Donguri-鐘、Donguri-楽(濃茶)又點呢?雖然濃茶唔知聲同唔同raku, 但鐘因為外殼物料唔同( ...

沒有試到 AKA 啊!是同質數但唔同調音?

Kuro II 其實唔係差,不過和原來的 Kuro 的分別未大到算一個 upgrade,所以我手持 Kuro 的會 pass,但現在三千頭想入動圈的話, 除了 Kuro Type II, AKA Type II 和  Keyaki,我都諗唔到其他了!

這半年來音茶樂推出了不小新品,我用開 Flat4 所以比較留意呢個 series, 剛剛見你提到先加返 Syou (鐘) 落個 list!我找到的資料話 Syou 是用鋁殼,而且是用「音茶樂人」作品牌,是否意味 Flat4 和 Donguri 分家了?

https://tw.tech.yahoo.com/news/% ... 9%9F-110001979.html

看來有投資者 buy 山岸亮先生的設計而將項目擴大了。由推出 Kuro Type II 和 AKA Type II 開始計都成條音茶樂 product line 基本上翻新了又擴大了,但一個開箱文都唔覺有兼 0 聽感分享,難道已無人對動圈入耳有興趣?
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

gameguytw 發表於 2015-1-16 10:56
台灣音茶樂-楓第二代已經到貨,店家FB公告是說是限量品數量有限,不過那個價錢實在是不便宜啊。

去日本 ...

楓 2 好似係低產量但未有預設是限量生產,所以想買都可能要排隊,但我唔識日文,真係斷估,有錯請指証!

現在日紙低水,計落 楓2 定價是 HK$6k 有找,和 Shure 846, Westone W60, Dita The Answer (Truth) 等應算是同一個價位的耳機,相信無人問津是品牌和流通量問題而不是價錢問題吧!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-1-16 12:48
沒有試到 AKA 啊!是同質數但唔同調音?

Kuro II 其實唔係差,不過和原來的 Kuro 的分別未大到算一個 upg ...

aka ii 跟kuro ii 聽起來調音是有點分別的,建議試埋呢。
至於楓二,官網有寫過係限量,但無寫限幾多。我係覺得它比玄跟aka ii 那些暖點,滿有趣的。(笑

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

iamsocheap 發表於 2015-1-16 18:27
aka ii 跟kuro ii 聽起來調音是有點分別的,建議試埋呢。
至於楓二,官網有寫過係限量,但無寫限幾多。我 ...

以前的 Nami 和 初代的楓印象中是限量 200 對,內地將楓炒到興合合,但 Nami 就無乜追捧,唔通真係越貴越有 Market?

AKAII 都值得搵日去試下,但我對師兄的楓 2 興趣較大 ,比其他 Flat4 較暖聲?咁佢既氛圍感咪好勁?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-1-18 20:17
以前的 Nami 和 初代的楓印象中是限量 200 對,內地將楓炒到興合合,但 Nami 就無乜追捧,唔通真係越貴越 ...

nami 濤係有限量?印象中好似無?
兩者分別我諗係定位唔同吧。
nami 濤係同olasonic 合作調音,同係基於kuro 玄而改咁。
而kaede ii 楓二係完全自家出,用木頭,而且唔叫係玄嘅改版。
所以大家嘅睇法都會唔同吧。

我覺得佢係暖點,但又唔覺包圍感同氣氛特別強。

見習玩家

小弟1月8號係DMA入左條楓2
目前run-in大概70h
今日2:00pm我會係mk不同專門店現身xD
如果師兄們有興趣可以約出泥交流下
對於楓2我有少少心得比大家參考
個人run-in ge經驗,1月7號下午2:00 dam 既楓2係開聲3小時ge聲音泥
因為煲3h時,齒音最嚴重 印象深刻。
另外 難聽d講句 7號果日ge demo完全冇參考價值
Run時小弟一直有留意楓2 ge變化,聲音轉變極大,根本連聲音定位都會變
開聲1h 分析力同人聲會首先出來
5-10小時 音域會拉闊
15小時 齒音會短暫消失
20小時 層次感大增 音埸前方變廣 左右兩則稍窄
25小時 低音鼓聲定位會變成人聲前面
35小時 齒音爆發 樂器好嘈 高頻延伸提升
50小時 人聲企返前面 低頻會開始越來越多同結實有彈性
55小時 音場由圓形變成散發式
之後到目前唯止冇太大變化
聲音會越來越自然同齒音越來越少了
聲音取向係三頻平均、高頻突出、低頻量少下潛深而且好結實Q彈
中意ck100pro, k3003, dn2000 ge師兄應該岩口
根據返音茶樂官網ge run-in階段泥睇的話
我隻楓目前處於2nd既位置

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 可惜唔得閒去...

查看全部評分