設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: asaki

[請教] 日文cd

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

asaki 發表於 2014-4-20 16:52
我聽果d好多都係冷門歌
舊樣更加係數都數唔完

如果話やなぎなぎ 桑田佳祐 平井堅大塚愛 misia嗰d, 係香港未必算最熱門,不過都有一定知名度,桑田佳祐 平井堅大塚愛 misia都可以搵到幾隻碟嘅,但你話要特定幾隻的話,係香港d舖裡面,未必搵到。
nagi的話,最近佢出嘅商音應該都搵到,以前嘅同人碟係香港就唔容易搵

其實師兄聽嘅,如果係上面幾位歌手的話,在日本係大路野
至於香港嘛,比較少人聽jpop聽得好廣,大部份人只知道幾位出名嘅,譬如女聲好甜好可愛嗰d,如果將其餘叫做冷門,數量都實在太多
明日を掴むために !

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

jaffeinism 發表於 2014-4-20 20:18
西洋野多的, 主要睇cd內圈鐳射印, cd正面絲印, 同埋cd小冊子印刷

題外話: 旺角彌敦道某商場某小店有呢的 ...

馬拉版? 咁說咁同叫你唔好買有乜分別? 咁鬼誠實.....
日版CD 就是買日版吧, 至多是有特別的要美版比日版好....不要說是馬拉版. 台版也不一定要啦.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

t1174 發表於 2014-4-20 22:23
馬拉版? 咁說咁同叫你唔好買有乜分別? 咁鬼誠實.....
日版CD 就是買日版吧, 至多是有特別的要美版比日版 ...

其實個次係我大意, 因為之前幫佢買過幾次, 都係堅野, 所以諗住呢間店算老實

出事個次就係自以為同佢混熟, 買個陣無點去睇同CHECK ... 事後返去同佢追究, 店主自辨馬拉版...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

asaki 發表於 2014-4-20 16:57
2手完全唔介意除非真係殘的好緊要啦
不過2手可以係邊到買?
itunes方面,比左錢又冇張實體碟上手拎下硬係 ...

其實平 JPOP CD, 不外乎係 "東洋垃圾", 好多時係日本租碟鋪果d "白板碟",因要處理而來。
但近年都有去下日本,香港平極都要五六十蚊,但日本D地方賣 180 ~ 300 yen, 因此都係香港買少左。

Anyway, 有時都因為呢D唔平衡會先係 iTunes 買, 之後過一排路過見到有時買 CD 再 Rip 左佢咁囉.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我近年就會係 Rakuten 度買,一年佢都有幾次免運費日本寄過來.
之前都有搵 HMV, 但 shipping 真係好貴. :-(

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

macjuju 發表於 2014-4-20 22:56
其實平 JPOP CD, 不外乎係 "東洋垃圾", 好多時係日本租碟鋪果d "白板碟",因要處理而來。
但近年都有去下 ...

白版碟我有幾張, 有一套SHOSTAKOVICH, 仲有埋價錢...好奇怪

但其他呢的平價日版CD (非白版), 質量都係好OK的, 劃痕極少, 我主要買來玩CAS, 質量之高比現時買既盒裝套裝CD要好....

如果鍾意聽舊歌, 呢個渠道幾正

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我反而想找日本d 電台用 cd(所謂的派台碟). 唔知有冇人見過?

星級玩家

流行曲我冇買過唔知,不過係 ACG 系同埋同人音樂 CD,始終日本阿馬遜會比較好,因為只要唔係舊得太過份,果度都會有,而且佢都有二手賣 (有標 "中古" 價果啲,不過好多時賣家唔肯寄黎香港 )。

新仔玩家

macjuju 發表於 2014-4-20 22:56
但近年都有去下 ...

想問下師兄咩係白板碟啊?

新仔玩家

gahqm 發表於 2014-4-21 08:35
流行曲我冇買過唔知,不過係 ACG 系同埋同人音樂 CD,始終日本阿馬遜會比較好,因為只要唔係舊得太過份,果 ...

買中古野時賣家肯唔肯寄都係一個重要考慮因素...