設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手買 300B 膽機

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新手一名,想係屋企砌個 hifi system。初接觸 Hifi,爬左幾日文,發覺真係好深奧。希望各位大師可以指點下迷津。

小弟全套預算十萬,打算先用五萬買 amp,其它之後先慢慢買。主要聽人聲同 classical 鋼琴、長笛、小提琴。屋企比較細,聽歌位置距離喇叭位最多只有 5、6 呎。

暫時鎖定用 300B 膽的甲類單端合併機,和一對小型主動近場監聽喇叭。有些東西想請教一下:

1) amp 的選擇合適嗎?
2) 牌子方面有冇介紹?暫時考慮 Audio Space 和 melody。麗磁的 LM 219 我看有很高評價,但樣子像核戰控制台我想太座不會同意放在客廳。還有沒有其它介紹?本地、大陸和外國都可以的。
3) 合併機可接到主動式喇叭嗎?還是只能接前級?
4) 監聽喇叭會不會不合適呢?
5) amp 的 output 只有 8W,是不是必須有很高效率的喇叭呢?聽歌的距離近會不會用效率低點的喇叭也可以呢?還是這個概念不正確呢?
6) 有沒有喇叭介紹?必須要是書架型的,放在電視櫃上

其它東西還沒看,完全沒概念,因為 hifi 真的太深奧了。搞掂一樣先一樣。

各位可以指點一下嗎?萬分感激,謝謝。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

1) amp 的選擇合適嗎?
如果你鐘意300B膽的聲,無問題,但牌子等都好多選擇
如果5萬元可以選擇好好的300B膽機,先選喇叭再選amp會更好
另一定要知300b膽的特性同局限先

2) 牌子方面有冇介紹?暫時考慮 Audio Space 和 melody。麗磁的 LM 219 我看有很高評價,但樣子像核戰控制台我想太座不會同意放在客廳。還有沒有其它介紹?本地、大陸和外國都可以的。

本地的話建議多聽看你鐘意邊個品牌的聲音
個人推薦你去試下YS audio
http://www.ys-audio.com/cindex1.htm
應可以改轉用300B膽,你預算絕對許可叫佢特制一部300B合併機比你
當然仲有好多其他選擇

3) 合併機可接到主動式喇叭嗎?還是只能接前級?
唔太明,如你用主動式喇叭就是只能接前級,咁你就要買部前級而非合併機,個人覺得現今主動式喇叭難好聲 (呢個概念好主觀) 建議入門玩返正常喇叭

4) 監聽喇叭會不會不合適呢?
其實唔知咩叫監聽喇叭,很多牌子自種為監聽喇叭,但監聽呢個詞又好抽像無標淮,即你有個仔你用的喇叭叫爸爸喇叭一樣

5) amp 的 output 只有 8W,是不是必須有很高效率的喇叭呢?聽歌的距離近會不會用效率低點的喇叭也可以呢?還是這個概念不正確呢?
是的,所以打從你想用300B的膽機時就要考慮這一點,唯有些非常易推的喇叭如全頻喇叭是另一種東西,宜先了解清楚聽過好中毒先入手,提醒你每種喇叭包括全頻喇叭也有其缺點,先得其優點時也要想想其缺點

6) 有沒有喇叭介紹?必須要是書架型的,放在電視櫃上
預算先決,之後是看你喜歡甚麼聲,一般人是選擇了喇叭再去選擇amp,但選了的喇叭難推或不適合用單端300B推的話就要另唸amp
我都建議你先選好喇叭再選擇amp看是否一定要用300B or不用單端

2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

星級玩家

謝謝 sealteam4 兄的解答。咁我買機前都係爬一爬喇叭既文先。咁喇叭預算如果大約三萬一對有冇好介紹?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

樓主有冇考慮過 2A3?

星級玩家

ADA 發表於 2014-4-18 16:53
樓主有冇考慮過 2A3?

2A3 個 output 咪仲細?

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

leemanho 發表於 2014-4-18 17:14
2A3 個 output 咪仲細?

無錯,只有 5W !
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

銀級玩家

2a3人声重毒呀。细廳或房间啱哂
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

但如果定左用單端300b or 2a3
你喇叭就完全限制要搵好易推
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

銀級玩家

sealteam4 發表於 2014-4-18 19:51

我我300b 推坐地mezzo6. 89db 聆聽空间约400尺 ok. 2a3 可能睡房書架好少少
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

銀級玩家

sealteam4 發表於 2014-4-18 19:51

好多ching会推90db 以上既喇叭
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo