設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 我的隨身裝置之路(開幕) 再見,我的AK240

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我的隨身裝置之路(開幕) 再見,我的AK240

係上星期六,我以一萬八千既套裝價,出售左AK240+SE846+平衡線套裝。

經過一場歷史性既喪衝之路,我開始對自己想要既野有d眉目。

而AK240,正正係頭號要OUT走既產品。

等等先,唔好插我住,我唔係話AK240唔好,咁講啦,唔太適合我就真。

試過AK240既朋友我諗都會覺得AK240係一部唔錯既DAP,密度,音質,平衡度,都真係一部高階之作。咁既機,除左貴之外,我都唔可以實實在在講明佢既缺點。

花無缺,就算世間上所有人認為你幾完美都好,我都認為你只係一個空殼。

AK240比我既感覺就係咁。塑造成音質,密度,聲底,味道,都近乎HIFI原音,卻唔能夠捕足我既內心。聽AK240比我既音樂,就好似為欣賞音樂而欣賞音樂。

依個音靚,依個音清,依個位好聽,又如何?對我黎講,一個字,悶。

我要聽歌,唔係因為我鍾意聽音樂,係鍾意感受靈魂。

世上千千萬萬既歌,滿載住唔同人既靈魂。

我嘗試去找尋靈魂。依個就係我另一個開始。

跟住落黎,我將會介紹我常用既隨身器材,點樣配搭我喜愛既音樂。

因為係完成天下無雙之前,我認為有需要去讓大家認識我既器材,我愛既音樂。

你地呢?你地追求緊d乜野?

評分

參與人數 8威望 +102 金錢 +102 收起 理由
ivenyip + 3 + 3 絕對認同
danny-2000 + 10 + 10 用家心得
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
calcal + 10 + 10 用家心得
S.C. + 10 + 10 精彩報告
goodabc2010 + 9 + 9 精彩報告
Budget-fi + 10 + 10 絕對認同
hiyori + 40 + 40 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

有時候會諗起Walkman年代,有感情

進階玩家

TERAPLAYER可能比到你想要既野你....

黃金玩家

期待甜兄的天下無雙

鉑金玩家

再見      

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

很高興師兄能找到屬於自己的隨身系統之路, 在現今科技進步的加持下, 要做出所謂的"原音"是不難的, 但不一定是人們所追求的方向。

Hi-Fi 一詞是一個起點也像一個慨念, 追求Hi-Fi 並不一定要把每一粒音雕琢得準確無誤; 聽歌不是計數, 既沒有答案, 也沒有公式, 盲目去走別人的路, 用別人想出來的組合, 聽別人配答出來的曲目, 是不智的。音響好玩之處在於每人對聲音有不同的觀感, 從而能搭配出屬於自己的組合, 利用不同廠商的特性造出獨一無二的聲音。人耳是每一個人專屬的調音師, 你對系統作出任何改變都能準確反映在自己腦中, 別人不可能對你作任何改變, 有的只是自我欺騙自我妥協, 背叛忠於自己的雙耳。

我玩hi-fi是尋找令生命逝去的聲音, 捕捉生命枯竭的一刻; 音樂雖能令我動容, 卻從未能讓我感受到生命的流逝。

甜兄現在正尋覓聲音中的靈魂, 雖與我走不同的路, 但殊途同歸, 可能在未來會找到令我等為之共鳴的良音呢。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
danny-2000 + 10 + 10 絕對認同
黑翼菜鳥 + 5 + 5 絕對認同
hiyori + 15 + 15 絕對認同

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實從欣賞音樂出發的話,追求原音只會事倍功半,因為在民用情況下,我們追求原音的極限只是 Mastering Engineering 在 Panel 上的標準,而有不小音樂和製作,根本就不是從原音出發,拿著這些音樂去追求原音,豈不是多情自古空餘恨!

說得更白一點,聽音樂和玩 HeadFi (or HiFi) 其實是兩種不同的 Hobby,當中是有一些共同的,but more in different than common,最簡單的分別,我認為木耳在聽音樂這個 hobby 上是祝福,但在 HeadFi 這個 Hobby 上輸在起跑線了,硬要將兩者混在一起,無幸福的!

小弟有幸,師友中不缺 Two Thumbs Up 的錄音/母帶師,見識過同一曲目同一演出者的「好錄音」(其實是連錄包後製) 和「大眾化錄音」的分別,沒有「好錄音」而去追求原音?算了吧!要我只聽「好錄音」而放棄其他音樂?算了吧!

我自已的做法是將聽音樂和玩 HeadFi 隨心隨意地「分開」,不需要刻意的,那些時候是聽音樂,那些時候是玩 HeadFi 也不用介懷。昨日我可以用對 TF10 聽 Queens 自 High,但今日我可以對 TF10 非常不滿嫌佢唔夠平衡,既玩 HeadFi 又聽音樂,Why Not?

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
黑翼菜鳥 + 5 + 5 用家心得

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

要治本必需重口味

我諗口味都其次,最緊要搵到自己想要既野姐
喱套組合以咁既價錢買........令人心動
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

沉迷音響,head fi 多年,明白一個道理,世上沒有無敵,只有無雙,個人心中的無雙,即個人無可取代的聲音。
以前曾擁有舊3王( HD800, T1, ED8), 分別出了,原因是它們並非心中的無雙。
HD800指向無敵,show off多於演繹,並不是與你溝通,只是要你讚賞。
T1相對演繹性多些,人性化一點,但也是缺乏靈魂。
ED8音響性相對弱一點,但我之前把它的排名在另外兩支之上是因為它的兼容性,它快得慢得,聽blue有藍味,聽rock又夠high, 是少數聽不同類型音樂都對味的耳機,但最後都放了。原因很個人,因為我一直提不起興趣拿來聴,雖然聽時很滿意,這是緣份吧。
最近找到了個人幾無雙的並非十分portable的portable組合,就是iphone5 + Hugo + ie800。這裡說些題外話,我連接Hugo是用USB線,我試了幾種USB線,包括USB -> micro adaptor, Andriod USB charger線,WW Ultraviolet USB 線,WW Platinum USB線。
音效差距也是很明顯 - USB ->micro adaptor < Andriod USB charger線  < WW Ultraviolet USB 線 < WW Platinum USB線.
用文字表達 :USB ->micro adaptor - 唔聽得, Andriod USB charger線 - 初探無敵境界之無靈魂軀殼,WW Ultraviolet USB 線  - 聽得吓喇,飲得杯落,WW Platinum USB線 - 進入無雙境界。
玩headfi有趣之處,就是每個人都可追求自己的無雙境界,大家互相切磋交流,歡歡喜喜,無需不喜就插。

評分

參與人數 2威望 +23 金錢 +23 收起 理由
黑翼菜鳥 + 8 + 8 用家心得
hiyori + 15 + 15 用家心得

查看全部評分

專業玩家

Hoyan 發表於 2014-4-18 10:48
沉迷音響,head fi 多年,明白一個道理,世上沒有無敵,只有無雙,個人心中的無雙,即個人無可取代的聲音。 ...

師兄不妨買部x3, COXIAL 出,我相信你會更鍾意