設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅VAN (簡評有內容)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
故事內容講述主角游梓池(阿池)某夜凌晨乘坐旺角前往大埔的紅色小巴,穿過獅子山隧道後發現世上所有人及汽車竟一下子無故消失,只剩下小巴及車內十七人留在無人無車的大埔,但後來又出現來歷不明的神秘面具人,以及小巴上的十七人部份無故死亡。

看電影前並未看小說 或 網絡小說,故唔知 小說 和 電影 相差幾遠。

感覺上,故事算是流暢,只有很少悶場。其中覺得幾有趣的一場是 "陽痿" 唱 DAVID BOWIE歌的場面。只是當中有好多疑團尚未解開,看來要靠觀眾捧場,才有希望出續集。但令我最嘔心的一場是 嗰兩個年青人所作的行為,令我不禁想到人類 或 香港人 在一個冇皇管的情況下,會否真的去做犯法的事?

每一個演員都演得稱職。

總結: 可以一看。在我貪得意想聽多些廣東粗口下的心情去看,對我來說是滿意的。如前述,有好多疑團尚未解開,看來要靠觀眾 - 你捧場,才有希望出續集。

評分

參與人數 6威望 +80 金錢 +50 收起 理由
Norman + 10 + 10 精彩報告
spencerchan1 + 10 + 10 用家心得
andrew225 + 10 + 10 絕對認同
newdali6 + 10 + 10 精彩報告
guly + 10 + 10
SonSon + 30

查看全部評分

星級玩家

睇左,但對部戲感到非常失望,拍唔到小說精神,這個都算吧 !! 成部戲劇本改編都出問題,現在電影中很多情節都沒有好好交代,成部片給人很混亂的感覺,最離奇是部電影結局,完全埋唔到尾,唔知想點,是導演作品中最差的一部

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

vinsckan 發表於 2014-4-12 11:01
睇左,但對部戲感到非常失望,拍唔到小說精神,這個都算吧 !! 成部戲劇本改編都出問題,現在電影中很多情節都沒 ...

我無睇小說。只憑普通電影的角度去睇,是失敗之作,情節鬆散,心理描劃又不足。
部份情節又過長,說服力不足,變左笑片,睇完唔知為乜…
劇本似中學生作品,東抄西抄,又玩粗口同核突,但又無深層意思。
唯獨當笑片消耗兩個鐘就可以。
感覺似是借「高登仔」、「MK仔」、「大埔友」同埋「政治隱喻」等涵頭呃人入場搵錢……
同意係陳果最差電影!

星級玩家

我有看小說,覺得內容幾好只是結局差小小;星期四晚入場前都知道電影的結局是未完的,電影公司想賺盡而拍這個上集,收尾收得唔好是最大的敗筆!不過看林雪已經值回票價,建議先看一看小說才入場會更好。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lamwaikit007 + 10 + 10

查看全部評分

CAS 新手一名, 多多指教!

專業玩家

其實一早講明只係上半PART我諗會好D

(我無睇原著小說)
然而其實大致原因都講得七七八八, 起碼估到個大概
但唔知大家覺唔覺得, 演員口型同對白好似差在少少時間咁, 唔知係咪後期出錯
另外尾段小巴出發往大帽山果段真係差左D, 唔知係咪原著都係咁, 總覺得太渣流灘........架車撞到咁都仲無人受傷, 運作如常, 呢架小巴D鋼水真係一流

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

啱啱睇完, 故事無問題, 衰在唔啱拍成電影, 仲要加埋d政治野落去, 九唔搭八

成套戲好多場景都穿晒崩, 最深刻就係嗰把刀仔, 仲話係香港咩電影基金有份俾錢贊助, 真係搵錢黎嘥

其實佢拍得好, 我寧願佢分三集黎做好過, 淨係超市同面具人都讙你兩集啦。

又再一次証明香港唔係拍唔到呢類戲, 清場幾咁簡單, 但袙港真係有寶咩, 做多小小為拍電影都咁難? 抵俾人話港產片已死
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

ryan2012 發表於 2014-4-13 01:14
其實一早講明只係上半PART我諗會好D

(我無睇原著小說)

記得小說的內容是去大帽山前無撞車,而且是經林錦公路而不是出九龍;電影最後的半小時真的改得唔好,不需要拖長來個開放式結局,小巴被人撞到爛晒點出九龍呀?趕白膠漿落車又叫佢上番車,毒男成把豬肉刀插係膊頭都無血又無事,奇怪!
CAS 新手一名, 多多指教!