設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: waveboy

[討論] HiHi, 新人報到

新仔玩家

早兩日行過星際,見到真係有Portable膽機,雖然心裡有數,但都好奇去試聽一下,嘩,完全唔係果回事…
我本身唔係好識得形容聽感,但聽Hi-Fi時,膽機嘅聲音係俾到我一種溫暖又帶有懷念嘅感覺,合上眼去聽,腦海中好似會浮現一個景像,好似一段微微發黃嘅影片,畫面係一個企喺台上嘅歌女,向住你唱出一首首動聽嘅樂曲,係好舒服,好放鬆,有啲走入時光隧道嘅感覺。

但係,試聽Portable膽機時,膽嘅特色竟然變晒做缺點,冇力,音樂冇足夠嘅擺幅,冇分析力,啲聲就好似黐埋一齊咁,分唔清歌曲嘅細節,可能係夾硬將膽機嘅設設,勉強縮細落一部portable度,令每一方面嘅能力都大打折扣,結果梗係畫虎不成反類犬啦…始終,膽機係需要一個穩定嘅環境,以相應嘅power推動,至能夠發揮出真正嘅實力,portable,當Gimmick吧…

雖然試唔到自己喜歡嘅聲音,但總算見識過,都算係長一智啦!

以上純個人意見,細佬見識同經驗都較少,可能唔係咁啱,請巴打們多多包涵。

黃金玩家

waveboy 發表於 2014-4-12 05:25
早兩日行過星際,見到真係有Portable膽機,雖然心裡有數,但都好奇去試聽一下,嘩,完全唔係果回事…
我本 ...

膽機我還是比較喜歡台機,手提一類還是石機好一些,電量和熱量也是一個問題.....
而且手提用的膽仔的音色我不大喜歡,加上不可以換膽,一有問題就要上去代理的了.
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑翼菜鳥 發表於 2014-4-12 10:35
膽機我還是比較喜歡台機,手提一類還是石機好一些,電量和熱量也是一個問題.....
而且手提用的膽仔的音色我 ...

手提胆仔其實胆味幾乎係無,貪好玩only
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

waveboy 發表於 2014-4-8 01:55
見到呢隻機有兩篇開箱文,都傾得好熱烈,搞到我都想去試吓機。
不過個B發緊燒,呢兩日忙到一頭煙,唯有遲 ...

仔女事大, 祝早日康復
(Post76 Android 手機版送出)
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD