設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] CAMBRIDGE AUDIO 551R 推5.1 衛星喇叭力水怎樣?

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
如題  

請問名位CHing 有什么意見?
CA AMP 聽很多CHing 話容易壞 是真的嗎?

想換CA AMP 又怕!!!!!!請各位CHing 指教!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊351R, 接近一年,沒有不愉快死機經驗一般5.1speaker應沒問題,聲音我覺得同價位之曰系機冇得比,師兄如不嫌551冇乜feature (Bluetooth, eat work...) 551絕對可選....或更高級之751

高級玩家

mdo 發表於 2014-4-5 18:59
我用緊351R, 接近一年,沒有不愉快死機經驗一般5.1speaker應沒問題,聲音我覺得同價位之曰系機冇得比,師兄 ...

CHing 請問你是用351R推什么喇叭呢? 351R是60W/CH 的是嗎?力水很足的嗎?
          CA AMP 容易SET UP 嗎?
          旺角地庫351R現在做$5700, 551R要8XXX呢!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

freeman123 發表於 2014-4-5 19:13
CHing 請問你是用351R推什么喇叭呢? 351R是60W/CH 的是嗎?力水很足的嗎?
          CA AMP 容易SET UP 嗎 ...

因為351是小弟處女機,在音響知識幾近沒有之下比sales sell中非常冷門之牌子,相信師兄應該未聽過,我後來上網也找不到很多資料,牌子叫Magnat. 但竟然又幾好聲(consider price, 前置四千有找,中置更不用一千)

351行5 channel 50w. Stereo 70w, 推8Ohm speaker絕對ok. 力水,呢個價位絕對ok. 但師兄要考慮會唔會好快唔滿足,吾係話3651吾好,只是現在想要更多,351冇pre-out,焗換機,551有pre-out,將來還可加後級

8xxx應該是公價,地庫或可做到七尾,又或者屈佢送線,當日因為不喜地庫sales嗰副面口,所以貴啲都去咗CWB買,我記得好似五千二定三。 希望幫到師兄

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Oh!還有, CA 絕不難setup,但介面幾核突,純text.   另外見其他post,一旦壞機,似乎代理幫唔到手,郁啲都話要番原廠,好似話香港冇零件,分分鐘等成個月,當然touch wood我未試過

高級玩家

mdo 發表於 2014-4-5 19:41
Oh!還有, CA 絕不難setup,但介面幾核突,純text.   另外見其他post,一旦壞機,似乎代理幫唔到手,郁啲都話 ...

CHing,
Magnet 我聽過 中低價喇叭算唔錯了 我想要551R 因為W數大些 又可以7.1 又可以pre amp.
你的喇叭多大呢?
有加sub嗎?
你感覺351R聲底怎樣?
地庫$5700是送2條HDMI 線的 所以跟CHing買時價差不多了

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

freeman123 發表於 2014-4-5 20:23
CHing,
Magnet 我聽過 中低價喇叭算唔錯了 我想要551R 因為W數大些 又可以7.1 又可以pre amp.
你的喇叭多 ...

可查看此post,剛上相

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;page=1#pid3032159

聲底我覺得厚及開揚,高中音較突出,當時因為筆直,只買了五吋mirage 十仔,但睇戲低

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

mdo 發表於 2014-4-5 20:39

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=185852&page=1#pid303215 ...

咦,臨尾幾個子cut咗, I mean 低音足夠

高級玩家

mdo 發表於 2014-4-5 20:39

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=185852&page=1#pid303215 ...

CHing
你套機好正呢
351R推你的前置力水夠嗎?
BD 是103?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

freeman123 發表於 2014-4-5 20:48
CHing
你套機好正呢
351R推你的前置力水夠嗎?

力水還可以吧,所以現在想升級,諗緊751R, Anthem 710 或Emotiva UMC-200 + XPA-5

Yes Oppo 103