設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 黑翼菜鳥

[隨身耳擴] 初玩全平衡HPA V181使用報告

銀級玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-4-4 21:06
一般接地好像是電原濾波器的SETTING所以我不太想亂動
而平衡接地我是看來看去也不太明白,本來 ...

http://www.audiophysics.hk/downl ... per%20selection.pdf

以上的接橋跳線我是借高手曾先生寫的,我覺得他係寫得最詳盡的一位,希望可以幫到Ching

以下亦是他的分享,我覺得十分有意思{:9_421:}

電源接地/訊號零電位 Earth and signal Ground
V200的機身是電源接地, 亦是乎合世界各地電器安全條例之要求。 另一方面,V200放大線路的訊號零電位是可視乎整套音響系統之實際設置情況 而自行選擇連通電源接地與否, 靈活解除一套音響系統內多點接地而出現的 交流噪聲 hum。
交流噪聲(hum)之出現是源於一套音響系統內之訊號零電位 signal ground 與電源接地 earth 接觸超過一處, 做成 ground loop; 此情況令不同機器之訊號 零電位出現電壓高低, 做成交流噪聲(hum)。 缺失是訊噪比增加,背景及整體清

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 20 + 15 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

S.C. 發表於 2014-4-4 23:57
http://www.audiophysics.hk/downloads/pdf/24/Jumper%20selection.pdf

以上的接橋跳線我是借高手曾先生 ...

非常感謝,基本沒有橾音的話接地可以不用動,最重要是LO-CUT Jumper需說是保護線路不過有問題情況到是非常底.
真的非常有用,所以下載了作保存,非常感謝提共的情報,謝謝
也在這裡補充一下我使用的耳機的增益喜好,T1~0,W3000~-6,A900X LTD~-6/-12,D7000~-6
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

專業玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-4-5 00:23
非常感謝,基本沒有橾音的話接地可以不用動,最重要是LO-CUT Jumper需說是保護線路不過有問題情況到是非常 ...

想問下師兄而家用v181平衡推動比起mytek個內置amp推t1 提昇大嗎?
其實我一直想玩t1不過台面位置只夠放一部一體機, 話說我已經盡量將最好都比晒部mytek(e.g. 換furutech gtx-d-r 牆插,  ww silver 電線, 用埋ww silver coaxial 入比佢), 唔知你可唔可以share下直推大概係181幾成到?

星級玩家

新仔玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-4-4 21:18
同意,T1在全平均下音場會開闊很多,不過音色會和V200很不同,T1的話可以用6.3先試音色是否合意,香港的話金( ...

一直以黎對T1都有好感。

曾經係Audio Physics試過V800+V200+T1,雖然前端以及過機線級別好唔同無法同我單用V800+V200相比,但我覺得個次既體驗係雖然整體唔差,微暗聲但可以接受,主要問題在於立場焗促。網上評論縱合起黎,V100/V181聲音應該會無V200咁暗,而如果能夠因為改平衡而令到T1音場好大的話,睇黎相當吸引。

睇完黑翼師兄呢個報告之後,又開始好有心癮想搞搞T1添。

S.C 發表於 2014-4-4 09:34

斯路兄應該有2部啊, v200 升級版叫v220, 只係硬件上升級, v200的升級平衡版叫v281, 但不是v181的升級版, 因為佢係v220嘅平衛
版, v281用單瑞係完全同v220一樣, v220 比 v200 貴3成, 可以再升vol control及加option, 加齊會貴過v200 2倍以上, v281比v220貴
4/5成左右, 同樣可以再升vol control及加option, 加齊會是萬尾2萬元左右, 機身闊不變, 高就係2部v100/181/200 咁高, 但深度加了大約系hdvd800咁深吧, 而V90/ V100/V181/V200 因價錢定位與V220/V281不同, 將會繼續生產.

V800 同樣會有兄弟機出現, 或者等下吧.

V200O.K.中性嘅, 暗過佢的機都吾少, 但是如果同價位以Burson Soloist 做標準, 咁就真係以機黎講暗好多了

原來我唔只睇少一部,連個名都睇錯

而且更估唔到係會推出再高一級既一條產品線,不過都岩既話晒Violectric都好似好一段時間無出新機。

至於多次提及到Violectric偏暗既聲音,我係站於無同其他器材比較既角度出法。我亦認為V200其實已經相當唔錯,只係係我心目中個秤佢難免係有微微暗聲。Burson整體聲音非常亮我亦未算非常接受到,當初都有專登去試試Violectric以及Burson兩間廠既耳放,發現Burson唔係我杯茶呢。

睇睇Violectric會唔會係任何歐洲音響展推出先呢幾部機先,得既話試試再講講啦

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +15 收起 理由
hiyori + 20 + 15

查看全部評分

黃金玩家

feria 發表於 2014-4-5 00:54
想問下師兄而家用v181平衡推動比起mytek個內置amp推t1 提昇大嗎?
其實我一直想玩t1不過台面位置只夠放一 ...

你這樣問我回答也有一定難度,最重要是我比較喜歡MYTEK推出來的音色,但是如果是推T1力量是明顯不足.
以我來說也差不多要-16以上,而且大動態的表現明顯不足,不過一般流行曲也是不錯的.
用了平衡明顯音場會大上不少而且力度分析力和細節度也有明顯提升,問題是V181的音色會比較清淡
一定千萬不要用銀線
用一些比較厚聲的會比較對味,聽回版友對V200的感想我才明白大會那朋友為什麼會用這線材的原因......
不過如果位置不足的話我會建意買入一些MYTEK推起來效果不錯的耳機,好像TH600和TH900也是不錯的.

評分

參與人數 2威望 +29 金錢 +24 收起 理由
S.C. + 9 + 9 用家心得
hiyori + 20 + 15 用家心得

查看全部評分

耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

專業玩家

黑翼菜鳥 發表於 2014-4-5 11:55
你這樣問我回答也有一定難度,最重要是我比較喜歡MYTEK推出來的音色,但是如果是推T1力量是明顯不足.
以我 ...

明白晒
即係音色對味但係力水唔夠...
咁T1都係遲d再拜會啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

看到NUFORCE有台NUFORCE HA200可以玩MONOBLOCK... 即係話可以買兩台反來做單聲道推... 而且加埋都吾貴

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2014-4-6 16:18
看到NUFORCE有台NUFORCE HA200可以玩MONOBLOCK... 即係話可以買兩台反來做單聲道推... 而且加埋都吾貴 ...

MONOBLOCK和平衡又是別外一回事,其實有一些機體和MONOBLOCK也沒有什麼分別,就好像337和339就是這樣

星級玩家

以前帶著HD800周圍去試AMP時, 只試過V200+V800組合, 找不到有V181的DEMO, 可惜呢.

早前聽過廠說會有型號的DAC/HEADPHONE AMP推出, 詢問他們的意見, 感覺廠商是很踏實, 希望他們的新型號會有大進步.
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

黃金玩家

nightscrawler 發表於 2014-4-6 22:39
以前帶著HD800周圍去試AMP時, 只試過V200+V800組合, 找不到有V181的DEMO, 可惜呢.

早前聽過廠說會有型號的 ...

我也有些期待V281的水準