設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 世間上,只有天下無雙

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前言 -

音樂就像一段旅程,有人係依段旅程笑過,有人係依段旅程哭過,亦有人只係依段旅程中既過客。
不論你係邊一種人,只要用心尋找,總有一日會遇到屬於你既天下無雙。

一直都唔認同OVER-EAR同CM就係終結,其實,何謂終結呢?

就我現階段試聽過既感受黎講,OVER-EAR無論係密度,音場,樂器定位上都有先天性既優勢,以本人所擁有既HD700同D7100為例,臨場感同空間感都係IEM無可比擬的,OVER-EAR帶比我既,係一種對音樂既享受,豪無疑問,整體上,OVER-EAR的確比IEM優勝得多。

但係,每每觸碰到我內心的,都係IEM。

我唔識解釋。
OVER-EAR 比到我既聽感係宏偉而廣闊,壯大而華麗,彷如天上的聲音。
IEM 比到我既聽感係細膩而誘惑,感性而沉醉,彷如夢中的聲音。
夢裡面,盡是慾望與迷失。
我相信大部份人都能夠型容自己對布達拉宮既睇法,卻甚少人能講得出夢中既感受。

雖然我一直都有留意CM耳機,但係就從來無遇到一隻適合既,或者咁講,我試過既CM,通常比我既感覺都係高分析力,平均而平衡,清析度高,還原度高,卻缺少了一份感情。
當然,如果你係一個追求質素既人,CM同OVER-EAR都係不二之選,依個只係取向問題,無需要爭論。

但,何謂終結?天下無雙亦非唯一,一生人時間太短,卻遇上太多。
到底要遇上多少個天下無雙,遺下多少遺憾與失落,才能找到你的天下無雙?

係正式開始寫依一篇天下無雙之前,我想問各位師兄們,你有遇過你既天下無雙嗎?

評分

參與人數 7威望 +88 金錢 +88 收起 理由
mclaren + 10 + 10 可以出書呀!
laikwunho + 10 + 10 文筆太精彩~
physicx + 9 + 9 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 GOOD~食花生先
hiyori + 30 + 30 超正!
goodabc2010 + 9 + 9 一定要加分
斯路 + 10 + 10 甜兄新大作品

查看全部評分

專業玩家

目錄

1. 1874 - SONY XBA-H3
2. 想哭 - SE846
3. 人來人往 - SM3V2

專業玩家

1874 - SONY XBA H-3

“為何未及時地 出生在1874
邂逅你 看守你 一起老死”

因為ZX1既關係,我認識到你。
其實我都唔知道自己有無愛過你,但係我好肯定,同你依段日子裡面,我感到快樂。
係,雖然你樣貌不討好,配戴感亦唔舒適,但係我認為,尋找天下無雙,唔應該以貌取人。
的確,由你唱出ROCK, R&B, KPOP類型既音樂都十分之討好,動態,低頻,唔比任何旗艦級耳機差。
同你係埋一齊既日子,每日都係嘻嘻哈哈咁過。
但總係無可能每日都係咁。
當我打算靜落黎同你好好傾下心事既時候,我發覺,你其實並不明白我。
分析力不足,高頻欲言又止,人聲較薄,我明白你係為快樂而生,但係當我唔開心既時候,我都會想揾個人陪我傾下計。
天下無雙不一定要完美,卻不能不難忘。
但係對你既印像就只到此為止,你並不能夠於我心裡面留下烙印。
其實錯不在於你,在於我。
錯在我們相識的時間,假如還是那時候年少輕狂的我,我相信我們的結局不會是這樣。

2014-04-04 00.02.13.jpg

作為SONY XBA 系列最高階既作品,H3其實絕對係滿意之作,係配合ZX1既情況底下,更加顯出一脈相成,低頻結實量多,聽KPOP既時候整體既音樂感真係好強,BASE真係可以稱為打心口式,不過到聽JAZZ既時候,由於低頻太顯眼,令到本身較為平凡既中頻同高頻都變得相形失色,不過,亦都咁講,我認為只適用於某類型音樂既IEM並唔係缺點,某程度上黎講,係優點,因為佢令快歌既音樂感更加流暢,戴住佢真係忍唔住會隻手跟住打拍子,總括黎講,H3係一直性價比十分合理既耳機,我亦相當推介比一班鍾意聽KPOP既朋友。

隨機附送兩條耳機線,一條有remote一條無,測試後我認為無remote過條線聲音較好。
耳棉我如果無記錯應該係配左comply既tx100,有效加強低頻效果。

根據SONY所講,隻野係採用混合式驅動單體,分別為全音域平衡電樞單體一支、超高音平衡中樞單體一支,以及液晶分子振膜低音單體一支共同結合。
我完全唔明白佢講咩但我深信依個係佢整到咁Q大舊既原因。

2014-04-04 00.02.36.jpg

題外話,佢個耳機CASE幾好用。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
斯路 + 10 + 10
stevenyu2000 + 10 + 10 假如還是那時候年少輕狂的我,我相信我們的.

查看全部評分

專業玩家

想哭 - SE846
“我想哭 不敢哭 難道這種相處
不像我們夢寐以求的幸福”

你總是那麼地體貼。
我常笑說你沒有脾氣,甚麼都隨隨便便,你卻告訴我,那是因為不想給我任何負擔。
我常笑說你沒有性格,我愛聽怎樣的歌你便唱起怎樣的歌,你卻告訴我,那是因為想讓我快樂。

你曾經是我的唯一,跟你去哪裡我也感到舒服自然。
從來沒有一刻讓我失望過,任何類形的音樂你也可以應對自如。
你常說你是為了我而生,說真的,心裡從來不曾這麼搭實過。
因為我相信你給我的,就是最好的。
到最後配上了AK240平衡系統的你,就更加給了我不再追尋的原因。

到底發生了甚麼事?
不知從那時候開始,我們不再相見,我們的分開自然得就像呼吸一樣。
是不是我們之間有誰做錯了甚麼?

有一天,我們偶然遇見,相約在一個適合聊天的下午。
當我打算點你最愛的食物,那一刻,我卻知道我們為何結束了。
我從來也不知道你喜歡甚麼,也不知道你的性格如何,你就像一直都遷就著我,為了讓我快樂卻遺失了你自己。
不知不覺的失去了你,是因為我從來也沒有擁有過你。
擁有不是佔有,佔有不用愛,擁有卻不能沒有愛。
失去你,就是那樣的沒有知覺。
是我負了你。

天下無雙的火花一消即逝,那一個空間,那一個時間,你曾經,或許,就是我的天下無雙。

2014-04-04 23.03.32.jpg
SE846其實係一隻質數非常高既IEM,除左配戴舒適,對推力要求亦不高,IPHONE基本上已經可以有唔錯既聲音,我認為佢不比任可CM差。
SE846我個人認為三頻十分之平均,尤其低音表現值得一讚,空間感,分析力亦相當之好,層次感亦豐富,好少有一隻耳機比到我既聽感係一個都不能少既感覺,層次分明,每樣樂器都有佢表現既空間,依個雖然係優點但亦都可能係缺點,就係分離度高左少少。
除左原廠線之外我亦有一條cardas線同埋平衡線,平衡線我唔太清楚咩物料。
照片 1-1.JPG
本來高音帶一點點甜但並不耀眼,cardas針對依個問題改善不少,分析力亦有再提高,可惜人聲後左,低音變化不大。
平衡線效果其實與原廠線分別不大,但係豐富既立體感令人沉醉,可惜並不耐聽。
我認為SE846性價比不錯,但係奈何個性不大,內涵不足,輕輕鬆鬆係街上聆聽我認為係首選,但係唔可以視為我既最愛,當我希望沉醉係一首音樂當中,往往未能帶動我。
原廠有兩條線,一條長d,一條短d,亦有好多唔同既耳綿或者耳膠比你換,非常體貼。
照片 3-1.JPG
濾管方面我認為平衡最好,因為其實低頻管高音唔掂,高頻管低音唔掂,不過都係個人喜好。
照片 4.JPG

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得
hiyori + 30 + 30 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

寫天下無雙既原因,係因為我希望喚醒自己喜愛音樂的原因。
你還記得你第一次聽歌時所流的眼淚嗎?
那時候,那首歌,觸碰了你,不是嗎?

愛情就像離不開音樂,每一段感情都有一首歌,你的那首歌是甚麼?

今天換上過萬的器材,用上最好的耳機,但是,那種感覺還會回來嗎?

為甚麼要讓自己再次記起傷心的感覺?是因為每一段感情,我也希望珍惜。

如果沒有曾經伴你走過某一段路程的她,也沒有今天的你。

到底人是甚麼?我們的價值又是甚麼?
我們的價值就是存在於其他人的內心,當我們埋下六尺之下,我們的價值就是父母的兒女,朋友們的朋友,兒女們的父毋親,或許,或許也是,曾經某人的最愛。
為了讓自己存在,我不希望忘記誰,也不希望誰人忘記我。

我寫的愛情,或許你也有經歷過。你還記得嗎?

閉起雙眼你最掛念誰?

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
maskedman + 10 + 10 喚醒回憶
黑翼菜鳥 + 10 + 10 絕對認同
hiyori + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

專業玩家

人來人往 - SM3V2
誰也會走 剛相戀的你先知我們原來未夠
借故鬆開我的手

你是多麼的甜美可愛。
每天張開雙眼,都想聽到你唱的歌。
你跟H3一樣,每天跟你一起也感到快樂。
但不同的是,H3給我的快樂比較具體,那是一種類似玩樂所得來的快樂,是相處上隨意的快樂。
而你,就像每天都掛著傻氣的笑容,把世上所有不安都溶化,只要走近你,我的心裡面就會泛起了一種心動。
跟你一起就像置身於無邊際的草原,我們就坐在樹蔭底下,微暖的陽光從葉縫之間透進來,帶著青草味的風把我們包圍著,整個人就沉嘴在甜蜜幸福的香味之內。
你細膩而又樂觀,我只要擁有著你,每分鐘也變得有價值。
有你的日子,只有晴天。

從來不打算讓你離開我的掌心裡。

你卻告訴我,請去找更好的。
你告訴我,你給我的,不是最好。
是你察覺到我心裡的不安定,是你察覺到我受的傷未能痊癒。
請你不要走。
你卻跟我說,我不懂愛。
愛不就是尋找天下無雙嗎?

你說,當我明白何為天下無雙的時候,我就會明白。

每一個人也是另一個人生命中的過客。我們的關係也是這樣。

2014-04-09 01.58.02.jpg

SM3V2 係法國品牌EarSonic既出品,店家話係法國人手制,但係其實手工一般,某程度上國產質數比佢更好,不過配戴舒適。
空間感非常廣闊,係我擁有當中最為廣闊既一隻,三頻平均,解像度高,分析力亦十分之好,尤其聽electronic既時侯,收放自如,快得黎唔亂,高音位清脆得黎唔標,人聲感情豐富,尤其聽女聲十分討好,低音無打心口既感覺,下潛亦都唔深,但係立體感豐富。
我認為SM3V2性價比十分之高,我對佢評價極高,佢比我既聽感亦係無法取代,我亦視為收藏品之一,無論配合ZX1,AK240,都有非常好既表現,佢對推力亦有一定要求,iphone未能將佢特質發揮,HUGO + SM3V2, 既表現都唔差,HUGO金屬感重而且分析力高,聽eletronic有唔錯既加乘,但係關於HUGO又再有令我發火既事發生,依個下次有機會再講。

SM3V2同SM3V1既分別係V2為可換線型號,但係我個人認為原廠線已經足以表達SM3V2既特質。

包裝設計非常求其,我未見過有人咁既pose聽歌,拍得住HUGO哥,無一位師兄既推介我諗我真係唔會試,但係亦一試愛上。
2014-04-09 01.57.29.jpg

唔知有無其他師兄可以分享下SM3V2既聽感呀?

評分

參與人數 2威望 +45 金錢 +45 收起 理由
hiyori + 35 + 35 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

待續。。。。。。

專業玩家

待續。。。。。。

專業玩家

待續。。。。。。

專業玩家