設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 問題新手 ~ VSX-923 厚機定薄機VSX-S310 好?

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
其實都有3成聽歌7成睇戲
想分兩組喇叭出聲

喇叭一組
onkyo MD hifi 喇叭
喇叭二組
4Ω  100W 骰仔喇叭 x 5 + sunfire 10" sub

Plan A
Pioneer VSX-923 (7.1)
聽歌用一組 2隻
睇戲用晒兩組加埋7.1...有冇得咁用 ?

如果唔得就改入薄機  
Plan B
Pioneer VSX-S310 (5.1)
用黎推4Ω  100W 骰仔喇叭

補充內容 (2014-3-25 22:38):
VSA-923
http://www.pioneerhongkong.com.hk/ct/products_detail.php?id=547

VSX-S310-K
http://www.pioneerhongkong.com.hk/ct/products_detail.php?id=592

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔要求薄機都可以

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

plan A 同 B都可以,睇你需要

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

本人入門新手, 敢問兩位
兩部機差成2千蚊...到底值唔值得比多D上 VSX-923

仲有pioneer 配 sunfire 10" 易set 得好聲嗎?(見有 ching 話難set)
$500內用咩十仔線配sunfire底玩?
謝~~

見習玩家

1). 兩部機相差冇兩千咁多, 我月頭買1123時, $45XX, 問過923, 係$4000 度, 相差$500, 你唔好信D報價, 直接去問, 我俾CASH
2). 點解我買1123 唔買923, 因為我有部大陸AMP 黎聽歌, 1123 有PRE OUT 去我部 大陸AMP, 當日係舖頭聽佢用LX57 (好似, 唔太記得) 播歌, 係好掂, 跟住叫佢駁部低階PIONEER AV AMP 黎播歌, 即時唔掂, 所以你對310 黎聽歌, 唔好有要求, 相信923 都唔會比310 好得多.
3). 我用1123 直接駁KEF 3005SE 5.1 都覺得唔多掂,
相信你用onkyo MD hifi 喇叭, 923 同 310 都唔會有太大分別....

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

等待 發表於 2014-3-27 01:28
1). 兩部機相差冇兩千咁多, 我月頭買1123時, $45XX, 問過923, 係$4000 度, 相差$500, 你唔好信D報價, 直接 ...

播歌唔掂
係咪因為冇信號去 subwoofer 出聲....
又因播歌得2聲道...
得骰仔喇叭出聲變得好弱 ?

我都有D 驚係咁...又要入多對大功率座地前置

見習玩家

我講播歌唔掂, 係指我部1123 直出 KEF 3005SE 個五個小喇叭, 同 兩聲道 AMP 駁書架喇叭
D 聲相對單薄, 人聲唔出色,
因為我係 AV 同 HIFI 分家, 有得比, 當然覺得唔掂

銀級玩家

等待 發表於 2014-3-27 20:06
我講播歌唔掂, 係指我部1123 直出 KEF 3005SE 個五個小喇叭, 同 兩聲道 AMP 駁書架喇叭
D 聲相對單薄, 人聲 ...

請問1123那裡入手THX

銀級玩家

井底蛙底音fans

76-FC 藍寶石勲章

等待 發表於 2014-3-27 20:06
D 聲相對單薄, 人聲 ...

1123 同 923 係咪只有 PRE OUT o既分別??

見習玩家

係, 全部一樣,923 淨係無PRE OUT