設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請問各位師兄两聲道後級與多聲道後級有乜分别?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟是未入流的新手一名
請問各位師兄两聲道後級與多聲道後級有乜分别?(除了可駁多幾隻喇叭,還有無其他分别)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

真正高級配既两聲道後級比AV 多聲道後級貴好多....
两聲道後級推出來既 stereo 音質係AV 多聲道後級做唔到, 設計難D, 用料好D所以貴d。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多聲道後级較多用於AV亦有两聲道愛好者用來玩Bi-amp.两聲道後級亦可用於AV用來推前置喇叭.
但同級計 2ch Amp音質優於 多ch Amp.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

銀級玩家

請問咁多位師兄,如果想玩两聲道又想玩多聲道,是否先入手两聲道后級先然後再添加一部多聲道後級呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

這就要看你是否以聽歌為主或是否玩7.1了.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

睇質素,設計及用料決定好唔好聲,唔係計幾多声導。

銀級玩家

如果是睇戲行先是否就應先入手多聲道後級再加入两聲道後級呢?咁請問駁前置的接駁方法又是怎樣呢?
                                                                 謝謝咁多位師兄

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

無錯:兩聲道係靚聲,但都要用靚料和設計得好,現在市面上好多兩聲道機都唔係各位講得甘好,靚機部部都要萬萬聲
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

銀級玩家

嘩!咁樣講加加埋埋咪天文数字,我都係玩返普通Avamp
算啦,多謝咁多位師兄教導。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

一個是追求音色,細緻度
輸出大多100W内

一個是要求音壓必須要達某個水平
輸出大多150W起,一般都會有犧牲細緻度