設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[其他] 退燒後家訪分享之(P10超級颱風)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟近半年來,因貪玩關係接觸到不少 各類型家居環境,器材及低音炮,
亦認識了不少朋友,同時於工作中亦認識了一班從事影視工程的專業人仕,
透過呢班人分享了在設定及調校上的知識,令小弟在玩機當中領略到乜野才叫好聲,
得來亦不易,而每個環境的用家在調整器材所付出的心血是值得大家敬佩的,

同時也見識了各區的AV友,當然有愛發問題的問題 Hi Fi 友,間中有的趣事,
例如.近日有位大師级人馬在家訪中第一個問題是問如家中只可放置小鋼炮「爆唔爆得」?
我通常好奇回問:「你期望些甚麼」?   
居住在香港這彈丸之地的發燒友,無奈大多數除了被迫長期長相廝守地攬住隻細炮過渡之外,
其餘的只有加入輕度的想像力和期望、不要天馬行空地妄想8吋小喇叭可以挑戰 18吋大單元,
在我身邊朋友中因感受過大單元的威力後而要入更大單元的炮,又或好似我因此而吾玩,
而家有好多小型炮都好有效率但無奈能力有限,就算有足夠的馬力推動亦無能力出到大單元大箱體的效果,
呢個定論非我本人之見解,而是由一班人比較過後所得出!!
現今器材大小體積,並不代表與好聲掛鉤,然而卻是一分錢一分貨,
玩得好聲,「玩」是指識,玩,是與調教的人扯上關係 ,因為每個人的口味都有極大多差異,
那麼就牽涉到個人對影音的修養、心思與耐性。
大家想像吓現今有D網站一提到超低音便知我想表達D乜,有的只懂吹噓,有的墨守成規,有的不段求變,
在變的過程中又有幾多變化呢,就要好睇個人功力。
口徑大的單元及低音炮因物理特性,驅動空氣量大,所能重播大型樂器之厚度與量感是優於小喇叭及小型炮,
但亦要有足夠的馬力及重量才能做到以上效果,不然會在睇住隻炮跳飛機,
相信大家都會知道每隻炮都需要有一定的份量才能穩如泰山地為你工作,切記選擇低音炮時要選擇重量十足的,
另方面,聲音聚焦力、與輕盈活躍感往往是小喇叭及小型炮有的優點,然而現今的大喇叭或大炮在速度上已同小型的炮及小喇叭相距不遠了,大與小都是因個別玩得好而自各精彩。
我需已在AV方面退燒,但亦會在日後家訪中同大家分享一下心得。
以上只是本人的一則感想,各位師兄不喜勿插

評分

參與人數 24威望 +225 金錢 +213 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告
oldappletree + 3 + 3 用家心得
Stanley5387 + 10 + 10
hellodanny + 10 + 9
itloan + 1
guly + 10 + 10 一定要加分
louis001 + 10 + 10 一定要加分
fungl + 10 + 10 一定要加分
nikobellic + 10 + 10 精彩報告
Samson2011 + 10 + 10 一定要加分
mantam121 + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 用家心得
jl0330 + 10 + 10
JKC710 + 10 + 10
MarkMak + 10 + 10
kid + 20 + 20 正!
傻b仔 + 9
pac + 10 + 10 絕對認同
samuel8892000 + 10 + 10 超正!
Harry波凸 + 10

查看全部評分

高級玩家

你係咪又比親戚厄 ? 係你出聲 我第一個把事實 和盤托出  搞場大龍鳳。 我地有人証 物証 吾洗怕。  你點個頭 眨下眼睛 馬上做嘢  做佢老味

話時話 分享要有圖。 但千萬別放我家。要收錢 收版權費

小人勿近 何需退燒 別衝動!
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

felixk 發表於 2014-3-24 10:13
你係咪又比親戚厄 ? 係你出聲 我第一個把事實 和盤托出  搞場大龍鳳。 我地有人証 物証 吾洗怕。  你點個 ...

嘩  !你講呢D?一切以我無關,我只專注玩好自己D野。

黃金玩家

退燒太早了吧!人生在世除左番工一定要有番啲嗜好
唔係會好悶架!但係乜野玩意都會有膠人存在
如果為左呢啲而放棄嗜好
就真係錯,錯,錯,因為玩嘅時間發掘出泥嘅樂趣
遠勝其他,依家不妨停一停,諗一諗點再玩得更癲仲好啦!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Jesus + 10 + 10

查看全部評分

dragonball911

鉑金玩家

dragonball911 發表於 2014-3-24 10:26
退燒太早了吧!人生在世除左番工一定要有番啲嗜好
唔係會好悶架!但係乜野玩意都會有膠人存在
如果為左呢啲 ...

感謝ball兄的一席話,而家停一停,想一想,或再上路,希望身邊朋友玩得更好。

黃金玩家

Jesus 發表於 2014-3-24 10:44
感謝ball兄的一席話,而家停一停,想一想,或再上路,希望身邊朋友玩得更好。 ...

以我泥講,圍繞身邊嘅朋友
大多是兩聲道玩家
甚少有AV友,我亦唔係網上活躍份子
所以好多時間都係自己玩
買野都係爬文,自己研究決定買否
但我一様玩得好高興,有時有網友要泥玩玩
當然有讚有彈,但最重要係自得其樂,
始終屋企套野都係為自己嘅喜好去玩!
dragonball911

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

點解要退呀? 玩得好好地架

評分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching-every body has their own point of view lar!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Jesus + 10

查看全部評分

黃金玩家

好地地做咩要退燒.............

評分

查看全部評分

鉑金玩家

pac 發表於 2014-3-24 11:20
點解要退呀? 玩得好好地架

自己對Av熱誠減退,適時而退,