設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 44244434589

[請教] 手上有IPC同W4R, 想改善下音場同整體分析力

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

44244434589 發表於 2014-3-21 11:54
未試過真係唔敢決定住。。。

但真係換player好過加amp?

如果喜歡ipc個介面, 唔使24/96, 24/192或者dsd, 又唔介意多個amp的話,

我覺得係加amp會比較好. 玩法亦多. 亦可調較不同的口味. (個人覺得ipc就係"白開水")

而將來真係想換player的話個amp其實都用得著.

普遍而家好多人玩一體機其實都係會加amp. 需要與否就好depends了.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

44244434589 發表於 2014-3-21 03:17
無, 原裝線黎

其實可以去外面聽下唔同的線先. 選擇亦不少.

想提升分析力最common會係銀線或者金銀. 鍍銀其實都唔係一定唔得, 不過就要睇佢鍍果浸銀的質素了.

我聽過都不少, 唔靚的會標聲.

加上聽感好個人. 真係要試多d. 而家試野都好方便. 慢慢選擇心頭好總比胡亂花錢好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄我建議加amp好D,我和你的器材一樣,我試過换Dx50,但效果一般,如换D好DAP又非常貴,而且操控又差,但以現在走勢遲D都換DAP,因IPC 不能行高清,希望apple 會有新机出.
師兄其實可試下sony pha2可能ok,它還可以做解碼和擴音,不過本人未試過
AV Amp: Yamaha 3900
Power Amp: Emotiva XPA-2 (for main channel)
BP: Philips BDP-9500
Presence:2xNanosat
Front: Castle Howard S2
Sur: 2xNanosat
Cen: NHT Classic 2C
Sub: SVS PB12+

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

calcal 發表於 2014-3-21 18:00
其實可以去外面聽下唔同的線先. 選擇亦不少.

想提升分析力最common會係銀線或者金銀. 鍍銀其實都唔係一 ...

換線其實暫時未有考慮,
因為深知唔換靚線不如唔好換

銀級玩家

calcal 發表於 2014-3-21 17:52
如果喜歡ipc個介面, 唔使24/96, 24/192或者dsd, 又唔介意多個amp的話,

我覺得係加amp會比較好. 玩法亦 ...

同意師兄意見,我之前用ipc + HP-P1, 會有大改善

黃金玩家

睇黎加amp最穩陣。。。
放假去試一試!

銀級玩家

ks3811 發表於 2014-3-21 19:19
師兄我建議加amp好D,我和你的器材一樣,我試過换Dx50,但效果一般,如换D好DAP又非常貴,而且操控又差,但 ...

用camera connection kit + onkyo HF player can play HD music by iPhone or iPad or even iPod touch !! But u need a DAC like pha-2 for it.

黃金玩家

ks3811 發表於 2014-3-21 19:19
師兄我建議加amp好D,我和你的器材一樣,我試過换Dx50,但效果一般,如换D好DAP又非常貴,而且操控又差,但 ...

咁師兄你加左邊隻AMP?
等我參考下

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我用一隻美國造的amp仔JdS Labs C421,我買AD8620版本,bass控制唔錯,但這以停產,現改為C5,JdS Labs較為實際只是約us$200,如你一加amp以完全是兩回事,你應多試試才購買。
AV Amp: Yamaha 3900
Power Amp: Emotiva XPA-2 (for main channel)
BP: Philips BDP-9500
Presence:2xNanosat
Front: Castle Howard S2
Sur: 2xNanosat
Cen: NHT Classic 2C
Sub: SVS PB12+

銀級玩家

現時一體機有唔少選擇:
1. Sony PHA-1
依家個價跌到3000樓下 好抵玩 但好多地方都冇貨
主要係提昇分析力同音場分離度 但冇得line out其他AMP
0底燥 機身厚

2. Sony PHA-2
同PHA-1個調音唔同 主要係提升中頻水準 音場分離度方面冇PHA-1提昇咁多
但可以line out之餘 仲支援高清音樂格式 DAC又靚 比PHA-1大舊同長身

3. Fostex HP-P1
出名DAC勁但AMP廢 多數人會line out多部AMP
個人未試過 但有不少師兄覺得咁多部一體機佢個DAC係最好(唔知同PHA-2邊個好d)
大舊 拎出街唔方便

4. Furutech ADL-X1
便攜性黎講 咁多部之中佢最高 佢細部的黎夠輕 size最貼近IPC
但我覺得整體水準一般 DAC不錯 可line out去其他AMP
底燥比較明顯 人聲略有調味

5. V-Moda Vamp Verza
新機黎講依部比較平 薄身但較長
拎過上手 都算幾輕 但個人未試過比唔到意見

6. Venturecraft Soundroid Typhoon
近期大熱新機 較長同大部 金屬感好強 做工一流
出名多野玩 可以手動調教升頻 又可以再Line Out
AMP部分既控制力幾好 升頻後音質有各方面既提昇