設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: qchenac

[入耳式] 大家話高頻空氣感邊隻iem最好

星級玩家

新仔玩家

同版主大大一樣,我傾向認為IE800比FI-BA-SS難推。IE800高頻我雖然有空氣感,但味道偏乾瀝,一直以黎我只係認為IE800高頻只能講係有特色而絕非強項;而其低阻高敏微動圈設計亦對於電流要求相當高。雖然對於古典類音樂相性唔錯,聽聲樂古典類應該唔錯,但我仍然覺得聲樂部分會較遜色。

至於FI-BA-SS,主要問題會係難夾而非難推。本身調音僻性重,加上金屬外殼以及非封閉式設計,會令佢出黎既聲音變色大難控制;但呢個結果我傾向唔認為同推力驅動力有好大既關係。正如hiyori版主所言,FI-BA-SS同國內機相性差;而高階日系機已消失左好一段時間,相信因為咁而令到FI-BA-SS好似非常難服侍。雖然我自己未能試過,但我對於AK播放器加上AKR02呢個組合甚有期望,樓主或可一試。

評分

參與人數 2威望 +22 金錢 +26 收起 理由
WE300B + 10 + 10 用家心得
hiyori + 12 + 16 用家心得

查看全部評分

科林玩家

hiyori 發表於 2014-3-20 10:38
日系女聲的話是真的很不錯啊,而且簡單可以駕馭到(比起ck100,ck100pro等)
如果樓主覺得夾到男聲,其實可 ...

可以話係好處,, 都可以話係唔好處<--- 易推, 但對換前端唔太敏感,

總的來說:

F111我玩左2個月多D,

佢俾我既感覺係好自然, 音場都足夠應對絕大部份既歌

新仔玩家

斯路 發表於 2014-3-20 11:50
同版主大大一樣,我傾向認為IE800比FI-BA-SS難推。IE800高頻我雖然有空氣感,但味道偏乾瀝,一直以黎我只係 ...

我都幾想用f886推下ss,或者加埋pha-2,但係真係搵極都搵唔到地方試

新仔玩家

hke3g2006 發表於 2014-3-19 22:48
個人覺得係k3003

好,等我有米。。。k3003

新仔玩家

Hoyan 發表於 2014-3-19 23:40
如果男高音,要求應該唔係高頻空氣感吧

我初玩姐,用f886推fitear f111聽帕瓦羅蒂已經感動到喊出來,其他我試過既耳機感覺都朦朦地到高音(我提到既幾款都未試過但係,只係聽講,so sad)

新仔玩家

hiyori 發表於 2014-3-20 01:20
小弟覺得是SR001MKII(拖走,但這隻不是傳統入耳式耳機就是

如果是男高音出到空氣感,延伸的範圍會和女聲不 ...

多謝,ching

新仔玩家

hiyori 發表於 2014-3-20 11:33
btw雖然IE800會仲難搞…但推好後高頻的通透和延伸會非常強,有人會認為這種通透是一種空氣感,而這風味可以 ...

我用緊f886啊,準備入手pha-2跟著,苦惱系搵唔到地方試ss,熊仔又好似有過

專業玩家

F111高音係幾正,聽女聲都好爽
SS係DXA有得試,AKR02都好似有

星級玩家

新仔玩家

qchenac 發表於 2014-3-20 23:28
我都幾想用f886推下ss,或者加埋pha-2,但係真係搵極都搵唔到地方試

我覺得Sony係自成一格既聲音,我唔會用日系聲去形容Sony,所以未好肯定F886+PHA-2同FI-BA-SS會唔會好夾。期待師兄報告呢

黃金玩家

若果樓主有空去試聽,可以試埋 Final Audio Lab1,好強烈的空氣感。