設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[活動] [BD亂評] Appaloosa (實物圖)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
美版

故事:
大約在1880年, Ed Harris 同 Viggo Mortensen受聘於一個被土豪般既牧場經營者, Jeremy Irons, 所控制既小鎮 Appaloosa.  調查上任警長及下屬被 Jeremy 所殺既案件.  同時一個身份成迷而充滿誘惑的外來女子,Renee Zellweger寡婦既出現, 令兩名肝膽相照既熱血男子間出現微妙變化, 最後大家少不了都要作出最適合大家既選擇.

畫汁:
日景夜景窒內既畫面表現都理想, 感覺上睇唔到有好多雜訊, 畫面既感覺好滑, 好多時都係藍天白雲咁好清好靚.  當然始終都係一套西部片所以你都應該預左畫面上係較多黃黃既色調.  

音汁:
不要以為作為西部片就有好多槍火炮聲, 錯, 唔係無只不過相對上, 四週環境既音效反而較易留意, 加上套戲既BGM都不錯喎, 只係有時反而仲覺得對話聲有少少細.  當然去到槍戰既時候, True HD 都交足貨.  不過都係要講, 唔好諗住用黎試你既玩具

Extra:
是有的, 不過內容好少, 而且睇番 delete 既片段會覺得做乜要刪剪呢?

總結:
有別於大家對西部片種既認知, 呢套可以話係一套西部牛仔文藝片.  當中亦有著墨於兩位男主角間既忠義, 友情同信賴, Ed Harris作為一位老練既辣手警長都有被感情所玩弄既時候.  至於 Viggo, 無得講, 小弟既至愛男演員, 作為片中Ed 既好友, 於片中表現出冷靜沉實, 對所有身邊事件都洞悉一切, 到最後都為了大局及其好友而作出既決擇亦感動小弟.  片中兩人既對話有時都幾幽默好笑, 但亦正正表現出大家既默契.

其實Renee 既演出都不下於其它男角, 她演出作為一個寡婦, 在當其時既年代, 只要任何一個有能力既男人都只係好似水泡一樣緊緊捉實, 而只要有下一個更好既出現就會放棄現有既去追逐下個. 至於Jerey Iron...如果戲份再多點就好, 佢真係做得好黑人僧, 由其係之後既言行表情. 哈.

有一幕小弟都覺得幾特別, 就係當大家以為牛仔片中如果遇上印第安人就一定打到飛起, 嘿, 呢度反而唔同, 你打我既人唔緊要, 但你殺我隻馬就勢係假, 結果Viggo 亦明白呢點, 所以佢都單人匹馬去面對該班紅蕃, 呢一幕反而幾深刻.

不過不得不提, 就係呢套戲要有少少耐心慢慢去細味, 相對於 3:10 to Yuma (我都亂評過)係完全另一種格調.  

再不過不過不得不提係.....我係 Viggo 既fan屎, 所以可能屎片我都覺得好好睇....哈哈...問你驚唔驚

寫得唔好就多多見諒   
器材:
Amp: Onkyo 875
TV: Pinoeer 427XG
BD player: Panasonic BD30
Speakers: Klipsch RB51+RC52+RS42
Sub: Velodyne CHT-10

評分

參與人數 3威望 +24 收起 理由
HP2210 + 4
wil-wil + 10
Ken704 + 10

查看全部評分

進階玩家

專業玩家

sorry! out of topic, 請問樓主 3:10 to yuma 美版BR 是否沒中字?THX!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sorry! out of topic, 請問樓主 3:10 to yuma 美版BR 是否沒中字?THX!
heat 發表於 2009-8-23 03:38

代答:冇

http://www.post76.com/discuss/vi ... 3A10%2Bto%2Byuma%2B

高級玩家

代答:冇

http://www.post76.com/discuss/vi ... 3A10%2Bto%2Byuma%2B
劉一舟 發表於 2009-8-23 03:52

麻煩哂一舟兄

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

thanks 碟評~~好詳盡啊!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

好詳盡, Thanks x 2 ~