設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[4K/8K電視] LG 55LA9700 (FALD, 4K, 被動3D)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jjjppp111 發表於 2014-6-7 00:21

師兄,煲一輪電視先,我問問朋友知唔知LG點搞先,謝謝
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2014-6-7 09:21
師兄,煲一輪電視先,我問問朋友知唔知LG點搞先,謝謝

謝謝!我都煲咗接近兩個月有多,畫質及音質均ko我以前部sony hx900。 好機,不過我自已意見,我以前部hx900换過電線同屎後係明顯有好大分别,因此想餵佢飽D。再者,咁大咁細緻嘅畫面,又要光又要暗,又要速度又要聲音,道理上呢類電器,電係最重要!小弟愚見。
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

想請教各位師兄!有冇發覺9700開咗true motion畫面喺快速移動時會起格?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jjjppp111 發表於 2014-6-7 12:09
謝謝!我都煲咗接近兩個月有多,畫質及音質均ko我以前部sony hx900。 好機,不過我自已意見,我以前部hx9 ...

換電線,加屎一定有正面幫助,我剛問完朋友,朋友LG電視冇換線,但佢就換左屎,你可以試下換屎先,換屎唔會對保養有影響~
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2014-6-7 12:46
換電線,加屎一定有正面幫助,我剛問完朋友,朋友LG電視冇換線,但佢就換左屎,你可以試下換屎先,換屎唔 ...

Thx!
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

新仔玩家

首先多謝各位在過去兩個月在這裡發表對 LG 9700 Series 的討論及評價。由於家中的 Samsung 46" 已是 2007 年代的 CCFL LCD 電視,雖然它依然正常工作,絕無光死點,配合 MTV 3200S 播放 FHD 感覺畫面尚可接受;但是因為世界杯即將開鑼,加上各位對此系列的好評及減價後的吸引力,過去一星期終於跑到各大連鎖電器店親身觀察,結果感覺效果相當理想。事實上在店中陳列的就算是最低楷的 4x" ~ 5x" 電視都遠遠拋離我家中的老爺機。最後數天前終於在 AV Lxxx 選購了 55" 一台。因家裡已有 Pioneer BDP-450,所以贈品只選 $2,000 超市券及 8.3" G Pad。

電視已於昨天中午送達及傍晚由 LG 技術員安裝妥當。即場用 Eizo Monitor Test 經 PC 測試 Panel, 結果零光死點,對 LG 的品質控制相當滿意。現已初步試了地面廣播、Now HD 及用 Pioneer BDP-450 經 NAS 墦 Avatar 3D BD ISO,及用 ARC 接駁 Pioneer SC-LX73 (可用電視遙控控制 AV Amp 音量;本人之前真是孤鄙陋聞,不知有如此方便的控制功能),畫面,聲音及各項功能都頗滿意,以 net price 少於 $20k,有 39 個月保養 及韓國制造的來算,縱然僅是 HDMI 1.4 標準,個人評價此機的 price-performance 是非常、非常之高。因查過就是 LG 尚未到港的 UB9500 Series 及 Panasonic AX800 Series 4K2K TV, 雖然是 HDMI 2.0,但衹是 Edge-lit 而不是最接近 Plasma 效果的 FALD.  另個人預測 4K 50/60 Hz 內容,不論是 Streaming 或地面廣播起碼要三年後才會普及。

部機今早已 Upgraded Firmware 03.04.02,表面不發覺有新功能,可能衹是除蟲。

唯一美中不足的是在 Smart TV 裡頭沒有 Netflix App (已選 "Other" 地區,有 Facebook, Twitter 等 Apps),不能試看 Netflix 用 4K 串流的 "House of Cards" Season 2 Series.  在 AV Forum 上看見美國那邊的機暫時都一樣未有 4K Netflix App,希望 LG 在下輪的 Firmware Upgrade 會包括在內。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
wadee + 10 + 10
jjjppp111 + 10 + 10 用家心得
lamdog + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

呢部機真係唔錯, 係部好野來! 如果換電線粒FUSE有咩野提議? 有無C兄已試到有心得?
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

鑽石玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-5-30 17:50
55", 深水埗 HD 字頭, 祥情這參考 Price.com

昨天收貨時睇返張單是 16/4,等左個半月啊!

Ching 請問點樣可以進入工程模式㗎?可以分享一下嗎?

進階玩家

大一番 發表於 2014-6-7 01:22
我用緊65LA9700,請問師兄用什麼Setting?
可否俾我參考一下

我是改 white balance 的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hei_49 發表於 2014-6-7 23:11
Ching 請問點樣可以進入工程模式㗎?可以分享一下嗎?

You don't need to.

Setting menu, 入最底個行,有問號那個 icon,便會進人 support submenu, 留心找 Product/Service Info. (尾二行) 便會出我之前影既 menu, 有部機的使用時間!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50