設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jasonfoknxu

[討論] 為自己定下目標,下一次攻頂,尋人聲最前 CM~Stage 2,T1,T2?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

scene030112 發表於 2014-3-11 16:29
搵日得閒出旺角試晒佢啦
上網睇到既只係人地用家耳仔聽到既野
佢聽到既又未必係你聽到既

CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試

專業玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-3-11 17:02
CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試

咁你唯有博一博架喇

新仔玩家

ES5人聲確實好好聽好smooth,但有些時候會過分boost中頻某一個frequency令人覺得比較濛。通常在一些舊錄音可以聽到,比如陳慧嫻那些回聲大的錄音。高頻比中頻更加smooth,齒音基本不存在,聽久了都不會覺得累。

我覺得ES5做得最好的是低音,量不多但我覺得非常快和punchy。很收斂但該出手的時候也不會失禮~(之前看過ES5對比SE5ways的文章,也提及到ES5的低音比SE5還要好力一點)

分析力,音場,分離,定位,音色,等等我覺得都不可以算ES5強項,人聲也不是Westone最前的,賣點是其暖色的舒服和耐聽。

如果樓主喜歡聽搖滾的話我覺得ES5會非常適合。ES5略暖的調音非常適合吉他,而且高頻的roll off也把刺耳的cymbal收復得剛剛好~ 好多耳機都儘量讓聽者聽到空間的距離感,覺得好像在大Hall裡面聽音樂;而我覺得ES5是把你放在了band房裡面般,比較親密的感覺。

不過小弟聽的耳機不多,更沒有聽過其他的CM,在外國要Demo universal fit也非常麻煩,希望我主觀的聽感可以幫到你~

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +32 收起 理由
jasonfoknxu + 2 用家心得
hiyori + 20 + 20 用家心得
whitefang + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

建議買ath~IM03 小弟剛入手
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼是女毒)人聲外,還有bass 聽張學友清唱小城大事,個一刻完全係感動落淚,好似張學友企係我面前唱之後就俾錢買左,今次都幾抵,同係日本訂番黎個價多四百炸
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1金錢 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 用家心得

查看全部評分

星級玩家

【科技玩家 NXU】

kelvinlai928 發表於 2014-3-11 20:02
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼 ...

IM02 唔係仲前咩?

黃金玩家

有隻JH audio ambient FR, 8單元 (4高4低),未知咩聲。

科林玩家

rockman2219 發表於 2014-3-11 19:25
ES5人聲確實好好聽好smooth,但有些時候會過分boost中頻某一個frequency令人覺得比較濛。通常在一些舊錄音 ...

點解你篇野咁毒{:9_440:}

專業玩家

kelvinlai928 發表於 2014-3-11 20:02
人聲偏前,係小弟聽咁多只三單元四單元耳機人聲最前,(這不是女毒的話,那什麼 ...

請參考EW9

好老實我唔覺100Pro/IM Series有幾"女毒",而家真係人聲突D就叫毒?

高級玩家

試晒市面上有既demo先再問啦

星級玩家

【科技玩家 NXU】

lokkk 發表於 2014-3-11 21:20
試晒市面上有既demo先再問啦

CM 一來難試,我左耳洞特別細就仲難試,淨試右耳唔準~