設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 點樣駁條地線

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說小弟av amp有noise, 吾知點搞, 有人叫我整條地線earth 左佢.  小弟一知半解,用條電線只係駁插蘇的地缐, 其餘2條無駁.另一邊剪小小電線外露諗住駁個amp的機箱.  點知一hi個機箱即時跳fuse.嚇死我

其實正確做法係點?  我見呢道講好多地盒,係咪同一樣,即係點駁?
Mac w/ Audrvana +
LKS w/ femto clock
NAIM XS w/ Teddy Cap
B&W CM7

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

見到師兄上面嘅描述,雖然手藝功夫求其咗啲,但理論冇錯! 之不過你最後都攪到跳MCB, 所以我建議你先確認牆身嘅插座係有水線接駁嘅。 方法係可簡單使用恐龍蛋去檢查, 或以萬用錶(即俗稱他表), 以歐母嗰度去直接量度插座 earth pin 同電箱嘅“水線等”係咪接通? 另外,亦可以以測試earth pin 點位, 同隣近嘅 13安培插座earth point 量度一吓,睇睇大家嘅接地點是否完全相通!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如檢測使用底座已有水線同地良好接駁, 跟住為咗安全穩陣起見,樓主應該用上一個吉嘅13 安培 plug 頭, 跟住以黄/綠色嘅電線,一端開膠皮以銅芯綫接緊plug 頭內嘅接地觸點 ~ 即 plug 内三接點裡,最中間最頂嘅接點; 而另一端則開膠皮以銅芯綫, 同 amp 外殼上任何一囗外露螺絲攬實並以螺絲批收緊,跟住再將 plug 頭插入牆身插座,一個有效嘅接地接駁,就係咁攪掂哂!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

地盒係另外一個外置獨立接地設備,同你借屋企條水接地到大地係兩樣嘢!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄noise只係統稱,要對症下藥是需要細分的,可以形容下聽到點樣聲noise呀,你部機乜牌子形虢呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

淨咁加水線可能出現交流聲,不能解決問題。

進階玩家

请问av amp 是两或三个pins

最好是有一个"musical ground" 连接到机身

连接到MCB "地" 可能会吸引更多的噪音。

只是猜测!  

高級玩家

多謝各位師兄指教.  小弟上網睇過, 話全部機用同一個earth可解決.  我將所有電線插落同一個拖板, 情況無變.

小弟搞左好耐, 發現一吾插個hdmi out 去TV就無事.  試過用HDMI out去TV第2個HDMI in 一樣吾得.  

我用AV amp pre out 去NAIM XS個AV, 佢會行AV bypass.  個時個omom 聲好大.  坐開6尺都聽到.  而家pre out 去 Naim 其他input, 將volume教到一半左右, 都有聲, 不過要貼住spk先聽到.  暫時係咁頂住先.
B&W CM7

高級玩家

Stanley5387 發表於 2014-3-11 08:11
如檢測使用底座已有水線同地良好接駁, 跟住為咗安全穩陣起見,樓主應該用上一個吉嘅13 安培 plug 頭, 跟 ...

我係用呢個方法, 用一個新的3腳插, 只接地線, 另一邊開皮, 一hi到amp個機箱就跳fuse.  但又吾似漏電, 最小我隻手成日掂都無事.

所有電線都係3腳, 有地線, 因為係自己整.

至於入牆, 我test吾到, 無tar錶.....
B&W CM7

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ngszewai 發表於 2014-3-11 13:56
我係用呢個方法, 用一個新的3腳插, 只接地線, 另一邊開皮, 一hi到amp個機箱就跳fuse.  但又吾似漏電, 最 ...

樓主: 你原先有嘅問題我都有,攪咗好多嘢都無乜效最後接咗地盒攪掂咗,你可以一試!