設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[請教] BURSON AMP

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

hiyori 發表於 2014-3-14 12:37
那也可能是V200的聲底不太夾師兄口味也說不定呢
也許可以試試Bryston BHA-1,或者等將會出的Schiit Ragan ...

V200聲底OK的 ... 但硬係同我用緊既耳機吾夾...

推T1放吾開

推7100高音會叫...

其實我都吾知V200最夾邊隻 HP ...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-14 09:54
Ching 講嘅巳經係格硬黎, 又前言不對後語, 好似你講3個月至半年先入一隻hp, 但你明明三月份先至在另一pos ...

或者只有好似衣家甘出多幾個POST去問了@ 討論區既目的吾係甘既咩? 互相幫忙, 分享?

鉑金玩家

昨天去了熊仔度有套Conductor同埋LCD-XC, 正如外國forum講真係好夾聲, 好有聽hifi感覺, 我好鐘意果種質感同音樂感, 雖然部Conductor只係SL, 但我已經收晒貨, 又要乖乖比錢. Soloist某程度已經好好, 但我唔想花時間再去找DAC, 所以買了Conductor SL. 其實在家聽歌時間唔多, 大部份時間都出trip了, 難得有時間回家聽下歌仔, 我覺得呢套組合好啱我聽.

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-14 11:44
用智能電話或平板電腦直推更貼番群眾喎, 咁你又可以再慳D...@

SORRY啊, 你講呢兩樣野都無試過用來聽歌.. ...

吾好咁問人家用咩架生先可以推介, 如果我有的比你的系統貴好多倍, 都吾代表我可以否定你的喜好與立埸, 相反, 如果我有的比你的系統平好多倍, 咁又吾代表我了解和見識一定少過你, 系咪先

我嘅睇法仍然系一個愛好者用自己定下budget 不斷反覆配致之下完成嘅系統, 系會帶有自己風格同喜好, 而且心機和堅持一定比花得起的人兄就咁豪花一筆買套貴價系統或者見大部份人咁講就人云亦云嘅更值得尊重, 而玩出自已風格的燒友, 就算有套更貴更高硬質素的系統比佢玩, 佢一定可以好有信心清楚咁話你知系咩原因吾啱聽/ 好啱聽, 而吾係部機比自己部貴/高級就一定好聽d, 質素高d

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 8 + 12

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2014-3-14 10:37
恭喜CHING 入了新AMP先, 或者到左之後再睇下點夾吧.

但以不升級用返手上SOURCE + AMP為目標 其實我自己 ...

係呀師兄,我唔係香港。K702同埋HD600主要問題會係前者係美國,後者係香港,我套Violectric就係英國 所以都真係會比較小心,話晒未好正式地pair up過整個系統。黎緊將會pick up對K702,到時再睇睇。

認真玩台機日子實在非常地短,但由於見到便攜方面,我前端投放遠遠超過對耳塞仔,所以斷估玩台機都係差唔多。前個幾年有一段時間玩Beyerdynamic DT880,叫做買左個好沉重既教訓,完全搞唔掂。近一年重新挑戰台式系統所以都只係可以慢慢黎啦。

比較長時間用既係HD600,用Lehmann BCL推。其實唔係唔好聽,但可能礙於用既係國內DIY解碼,聽起黎總係唔對味。有個片棉既話聲音笨重,拆走片棉既話就帶有毛躁感。整體立體程度以及解象度都稍稍唔及心中所追求既程度。

現階段其實都只係咩都問下,始終headphone的話手上只有beyerdynamic T51p 但經上次師兄一提,將增益部分由最細開始慢慢再配搭返手上既玩具,發現以前實在係用左太大既gain,而家單係發崛對T51p既潛能已經好開心下

whitefang 發表於 2014-3-14 02:37

平板可以考慮下HE-500, 本來質素已經不輸LCD-2, 性價比極高, 而因為HE-400i 和HE560的推出再進一步減價, 不知香港有無跟住減, 現時2手都不用500美金其實我都好想入, 配Hifi M8..
不過平板的音場要推得開比較難

T1我都唔識玩, 已經投降了
好,等我留意下。

以前試過下HE500,對於佢印象係全面性高,但係中頻有特別染色,稍稍地mid-forward,而我並非特別喜歡mid-forward/mid-centric既風格。望望review認真了解下市面上有既平板先得

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 用家心得

查看全部評分

進階玩家

Violectric我都曾經試過,如果係聽Jazz, Vocal的話,
會有不錯的效果,適合濃味的朋友。
但對於喜歡聽古典的我,就覺得音場不夠寬廣,
在Burson Soloist 和 Violectric 之間我會比較喜歡Burson。
現在比較愛Bryston.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

S.C. 發表於 2014-3-14 14:55
吾好咁問人家用咩架生先可以推介, 如果我有的比你的系統貴好多倍, 都吾代表我可以否定你的喜好與立埸, 相 ...

你講緊既野我做緊啦 ...

我之所以甘問當然有我原因, 試問你吾係持有一件器材持有一段時間而只係係某幾個場合聽過幾次而又甘樣立下結論從而推介叫人

去買... 我吾知你係咩心態咯, 我就覺得有的吾搭實咯 ...

而係前面我吾知你咩心態啦叫我去追LCX ... ABYSS ... 我都係搞吾明 ... 其實現階段我對平板興趣吾大 ... 你要同人推介都要知道對

方喜好...

銀級玩家

斯路 發表於 2014-3-14 16:17
係呀師兄,我唔係香港。K702同埋HD600主要問題會係前者係美國,後者係香港,我套Violectric就係英國{:8_3 ...

原來Ching也是在外國,希望整套系統快d團聚,咁我就可以期待ching分享啦,因為ching以往有很多portable方面嘅精彩分享

至於ching提到玩耳塞時前端投資多於耳塞,自己認為極致1點玩耳機也大概系咁做,不過我了解ching有Violectric西裝,v800也吾差,尤其數碼音響品推陳出新太快,三年前頂級今天可能已經out 了,source還是慢慢試,直到在budget下預到自己極喜歡的才入手,其實耳機amp及source各平均投資已然ok好玩了。

amp方面ching選v200開始系好好選擇,比它平的貴的有,但是可以話以目前任何價格下任買也買不到比它匹配性更廣的了,我有其他amp也不捨得賣也是此原因,它已經成為我心目中試器材之中Benchmark, portable我out曬了,如果要比喻v200大概可以話portable之中iQube/ just aha-120吧,即使有更大力的/平衡的/膽的,就是沒有那份細膩,不溫不火,控制力佳,靜,有點少家碧玉。
有人説它暗有人說它亮,有人說它人聲厚不合古典,有人說它太淡三頻太平均只適合古典,有說它起棘有說它太滑,我自己卻認為它更像no sound signature, source和IC主要地令它偏向什麼取向,所以專業的Headfornia Lieven和Mike 分別的評價中也有少少兩極,換句話有佢有少少不帶過性的聲音,咁ching用佢慢慢玩去匹配系十分之合適,直至用佢分別建立吾同耳機之下最喜歡之匹配,下次升amp先諗推得更開掦的或者更貼近自己喜歡的囉。

上次只是無意中提起gain問題,Ching玩得開心就好,其實ching玩具可能仲多,大家互相討論分享下。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

jaffeinism 發表於 2014-3-14 20:58
你講緊既野我做緊啦 ...

搞清楚先,我有分享再讚美先叫推介,對於ching之前我是直接叫你買的,因為我見到你不斷開post問amp匹配又話PSK同價Hp全部買齊,我之前是以為ching一系係度不斷賣廣告,一系興趣是集郵儲物,因為正常玩家並吾會咁做,所以先咁講

但係如果ching系真正玩家一名又咁認真去玩,咁就吾好介意,有請繼續分享

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

S.C. 發表於 2014-3-13 21:12
T兄所講絕對同意 ,有要求的話必然係咁玩,由買入其中一只喜歡的頂級hp開始, 慢慢為佢配AMP, 配 ...

我覺得要先攪清楚大家用乜野心態投入呢個遊戲,因為連出發點都唔同的話,系統架設模式和消費決定會有很大分別。

如果從「儘情發揮一隻優質耳機」的心態,我覺得師兄所講的雖不中亦不遠矣!我唔係話呢個一定係師兄你既心態,而係話從呢個心態出發的話,師兄講既野會非常貼切!

但如果一個人從「我係得咁多錢,我要 enjoy my music」的心態,咁可能變左個人音樂取向和環境因素主導, 枝 headphone 可以發揮到 5 成定 7 成已經不是重點了,如果一個人要聽幾類音樂 (who doesn't?),咁揀兩三隻耳機,聽最多得隻玩得好小小,其他聽得下就算,咁其實都可以算玩得精明喎,因為 afterall,佢真係聽歌聽得開心咪得囉!

我既心態投又有點不同,我是玩開 HiFi,可以的話喇叭才是我心中皇道,我玩 HeadFi 是 detour,所以我的心態是「用最小錢探索 HeadFi 是一個麼玩意」,所以我會玩下呢樣,又玩下個樣,極度花心,因為以前玩 HiFi 時點玩都只可以同一時間玩一促對喇叭,所以現在玩 headfi 就梗係 in-ear 又試下,大耳更加打算 dynamic, planar 和 static 都每樣買對試下啦!可能呢對玩到 3 成,另一對玩到八成,but why should I care?

所以究竟邊個模式才是「對」?

點解唔可以個個都啱?

點解有要求的話必然係咁玩?是什麼要求?是誰人的要求?

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50