設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新屋裝修 - 5.1 喇叭擺位請教

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
搬新屋, 要諗諗點樣擺放喇叭 ~~~  希望各位Ching 俾D 意見
喇叭 : 會用番現有的 MIRAGE 5.1 喇叭

平面圖

電視位的立面圖

Sofa 位的立面圖

後置打算放係高位, 單元向下!

Subwoofer 應該會放係 "電視機果邊 近窗口位置"

請賜教

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

大致上ok 中置最好高多20cm.

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

適合就可以,中置放得太高有時會左著部電視畫面
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

進階玩家

THX!
中置升高都可以,電視機一齊升!

進階玩家

後置禁放 近sofa d聲唔係好正常,會係晒頭,唔係左右架
5.1
前:Focal 907be
中:Focal cc700
後:Focal sib
AV AMP:NR-929
BR:CA752
超低:SPL800
投影: Pana AR-100 TV: Pana 42 Plasma
2.0
Mac ,Cray DAC, 金仔E550

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄會唔會考慮將部電視放係幅牆嘅中間,咁可以將左右聲道同後置喇叭拉番闊啲,效果應該會好啲!

進階玩家

我幅牆唔係平 KA ... 起咗一級 ... 不能置中

進階玩家

肥仔樂 發表於 2014-3-9 17:29
後置禁放 近sofa d聲唔係好正常,會係晒頭,唔係左右架

睇過其他CHING 講,MIRAGE 喇叭係 360度出聲
所以在高位單元向下,效果可以 ka wor

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

hofai 發表於 2014-3-9 17:57
師兄會唔會考慮將部電視放係幅牆嘅中間,咁可以將左右聲道同後置喇叭拉番闊啲,效果應該會好啲! ...

我都同意, 兩幅垟起級幾多?

進階玩家

禁set 米無得換後置,話就360度,實際無咩可能
5.1
前:Focal 907be
中:Focal cc700
後:Focal sib
AV AMP:NR-929
BR:CA752
超低:SPL800
投影: Pana AR-100 TV: Pana 42 Plasma
2.0
Mac ,Cray DAC, 金仔E550